V CČN Domžale-Kamnik slovesno odprli čebelnjak

Čebelarsko društvo Domžale je v petek, 18. junija 2021, ob 17. uri pripravilo slovesnost ob odprtju novega čebelnjaka, ki je umeščen v Študi ob Kamniški Bistrici v neposredni bližini Centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik.

Udeležence je na prireditvi najprej pozdravil predsednik čebelarskega društva Andrej Jus, slavnostni nagovor je prispeval predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, v imenu Javnega podjetja CČN Domžale-Kamnik pa je prisotne nagovorila vodja laboratorija dr. Marjetka Levstek. Med gosti so na dogodku toplo pozdravili tudi podžupanjo Občine Domžale mag. Renato Kosec, podžupana Marjana Ravnikarja ter predsednico KS Simona Jenka Domžale Veroniko Banko. Dogodek je bil z nastopom domžalskih citrark iz Društva Lipa Domžale in Moškega komornega pevskega zbora ČZS tudi prijetno kulturno obarvan.

Čebelnjak so na območju CČN Domžale-Kamnik vzpostavili že pred letom dni, odprtje pa je zamaknila zdravstvena epidemija, je povedal predsednik domžalskega čebelarskega društva Andrej Jus. Pri delu so jim poleg članov pomagala tudi lokalna podjetja, ustanove in domžalska občina. Za veliko podporo in naklonjenost projektu so se posebej zahvalili domžalskemu županu Toniju Dragarju ter dr. Marjeti Stražar, direktorici JP CČN Domžale-Kamnik. Večnamenski čebelnjak ponuja dom čebelam, hkrati pa bo tudi prostor za izvajanje društvene in izobraževalne dejavnosti ter za promocijo čebelarjenja in raznovrstnih čebeljih pridelkov, dodali pa so mu še dejavnost apiterapije.

Od leve proti desni: Andrej Jus, Čebelarsko društvo Domžale, podžupanja mag. Renata Kosec, Občina Domžale, dr. Marjetka Levstek, JP CČN Domžale-Kamnik, Boštjan Noč, predsednik ČZS. (Foto: arhiv JP CČN Domžale-Kamnik)

V CČN Domžale-Kamnik že 40 let učinkovito čistijo odpadne vode iz 6 občin ter skrbijo, da reki Kamniški Bistrici vrnejo čim bolj čisto vodo. Čistilna naprava je zelo pomemben ekološki sistem, ki s kakovostnim čiščenjem odpadnih voda ključno prispeva k varovanju okolja in narave. Poleg čiščene vode kot stranski produkt čiščenja nastaja tudi blato, ki ga začasno skladiščijo v bližini čistilne naprave. Na tej lokaciji stoji tudi nov čebelnjak, obdan z medovitimi rastlinami, ki so ga zaradi sobivanja s čebelami zaposleni v CČN Domžale-Kamnik izjemno veseli, prav tako domžalskih čebelarjev, ki so se jim pridružili v neposredni bližini.

Zbrane je nagovorila dr. Marjetka Levstek, vodja laboratorija v CČN Domžale-Kamnik.

”Čebele so kot vsa živa bitja odvisne od vode, ki jo potrebujejo za mehčanje kristaliziranega medu in za pripravo hrane, v poletni vročini pa jo uporabljajo za hlajenje notranjosti panjev,” je v svojem nagovoru poudarila dr. Marjetka Levstek, vodja laboratorija v CČN Domžale-Kamnik. ”Čebelja družina tako skozi celo leto porabi približno 30 l vode, ki jo čebele vnašajo v panje. Voda je zanje tudi hrana, saj vsebuje razne soli in druge rudninske snovi, ki so potrebne za razvoj ličink in odraslih čebel, saj čebelja družina brez vode ne more vzgajati zalege. In kako kakovostno vodo zajemajo naše čebele? Voda je namreč odlično topilo in transportno sredstvo za organske in anorganske snovi, ki jih je sintetiziral človek. Te snovi lahko že v majhni koncentraciji vplivajo na metabolizem in razvoj živih bitij. Manjša so ta bitja, večji bo negativni vpliv. In ravno čebela je najboljši pokazatelj onesnaženosti, saj je močno občutljiva na vplive okolja. Zato je zelo pomembno, da se odpadne vode zbirajo in ustrezno prečistijo pred iztokom v okolje. Vloga vseh nas je, da v kanalizacijske jaške ali v naravo ne zlivamo ali odvržemo snovi, ki tja ne spadajo, vloga naše čistilne naprave pa, da 24 ur na dan z vestnim delom in z vso odgovornostjo poskrbimo, da bodo odpadne vode ustrezno prečiščene. S pomočjo vsakega posameznika in našo predanostjo nam bo uspelo ohraniti naravo in tako bomo skupaj poskrbeli, da se bodo čebelje družine dobro počutile in razvijale,” je še dodala ter čebelarjem v imenu celotne ekipe CČN Domžale-Kamnik zaželela uspešno delo.

Avtor: JP CČN Domžale-Kamnik; Foto: JP CČN Domžale-Kamnik; Video: Simona Pivar

Tagi