»Tudi jaz bom nekoč prostovoljni gasilec« – Dan odprtih vrat PGD Domžale-mesto

Vsako leto je mesec oktober posvečen mesecu varstva pred požari. Letos je Gasilska zveza Slovenije za tematiko izbrala geslo »Ko se nesreča zgodi, naj bodo proste poti!«, ki je namenjena intervencijskim potem in površinam za gasilce. Vsako leto v tem mesecu številna gasilska društva pripravijo tudi dneve odprtih vrat, ki so namenjeni širši javnosti, da se pobližje spoznajo z gasilsko dejavnostjo in tudi raznimi preventivnimi nasveti, ki so vedno več kot dobrodošli.

Tudi pred gasilskim domom PGD Domžale-mesto je bil danes ves dopoldan pravi otroški živ-žav, saj so na predstavitev dejavnosti in opreme gasilcev iz PGD Domžale-mesto, na ogled prišli učenci iz osnovnih šol Venclja Perka ter Osnovne šole Domžale, ki so si pobliže ogledali opremo, ki jo gasilci uporabljajo pri reševanjih in požarih, nekateri so si oblekli tudi težko delovno gasilsko opremo, pobliže spoznali gasilce, ki so prostovoljno vedno na voljo, ko pride do nesreče ali požara, poplav, odpiranju vrat, avtomobilov, najdejo pa se tudi kakšni mucki, ki zaidejo previsoko na drevo ali streho in ne morejo sami na tla. Seveda je še več interventnih dogodkov, pri katerih občani pokličejo gasilce, kadar jih potrebujejo. Učenci so med drugim tudi videli, kako se gasi požar z CO2, sami pa so se preizkušali z brentačo, da so videli, kako voda brizga iz cevi. Ogledali so si tudi stolp, ki je del gasilskega doma in kjer so nekoč sušili cevi, ko so gasilci prišli iz intervencije. Nekoč so bile cevi platnene, zato jih je bilo po vsaki akciji potrebno posušiti. To pa so so naredili tako, da so jih obesili v stolpu, kjer je zračno in zadosti visoko, da so cevi lepo visele iz sušilca.

Učenci so domov odnesli veliko koristnih informacij o delovanju gasilskega društva in gasilcev, upajmo pa, da se bo kateri od učencev tudi podal na pota prostovoljstva in postal nekoč GASILEC.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi