Tudi Domžalčani so bili danes v Dražgošah

Današnje slovestnosti ob 71. obletnici dražgoške bitke so se udeležili tudi mnogi Domžalčani. Na sami slovestnosti, na kateri je zbrane nagovoril zgodovinar Božo Repe, se je kljub slabemu vremenu zbralo več kot 8.000 ljud, od tega je bilo samo Domžalčanov preko 70, ki so se tja odpravili z dvema avtobusoma, preko organizacije Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja občine Domžale.

Dražgoše so znane po bojih Cankarjevega bataljona z Nemci, ki so potekali od 9. do 11. januarja 1942, in po maščevanju Nemcev nad domačini. V začetku leta se je v vasi nastanil Cankarjev bataljon. Ko so Nemci začeli napadati, so partizani zavzeli ugodne položaje od cerkve do pečevnate Jelence. Nemci so z Rudna s topovi streljali na Dražgoše in skušali prodreti v vas. Tretji dan se jim je posrečilo napasti partizane v hrbet s kroparske strani.

Do zadnjega se je bojeval Bičkov vod na Jelenci, ki se zdaj imenuje Bičkova skala. Po treh dneh hudih bojev s premočnimi nemškimi enotami se je bataljon umaknil na Mošenjsko planino na Jelovici. Ko so Nemci zasedli Dražgoše, so se maščevali nad vaščani: ustrelili so 41 domačinov, preostale odgnali v taborišče, vas pa zažgali. Zidovje, ki je ostalo po požaru, so razstrelili, prav tako tudi baročno cerkev.

V spomin na te hude dni so leta 1976 postavili mogočen spomenik, delo arhitekta Borisa Kobeta, kiparja Stojana Batiča in slikarja lveta Šubica. V kostnici pod spomenikom so pokopani posmrtni ostanki borcev dražgoške bitke.

Ob današnji 71. obletnici dražgoške bitke je zbrane nagovoril zgodovinar Božo Repe, ki je potegnil vzporednice med narodnoosvobodilnim bojem in protesti ter hkrati okrcal politično elito. Med drugim je dejal, da odtujene politične elite od nas pričakujejo, da bomo šli  vsake štiri leta  na volitve, potem pa molčali in mirno prenašali njihova kupčkanja, malverzacije, sprenevedanja, izigravanja volilnih rezultatov. 

Repetov govor je večkrat sprožil aplavz zbrane množice ljudi, ki so se danes zbrali v Dražgošah. Večina jih je prišla  z avtobusom ali avtomobilom, številni pa so se v Dražgoše tudi letos povzpeli peš. Najdaljšega, 34. spominskega pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni se je letos udeležilo rekordno število ljudi, in sicer kar 607. Na najtežjem pohodu od Železnikov prek Ratitovca do Dražgoš pa je sodelovalo 256 pohodnikov. Poleg tega so se ljudje v Dražgoše odpravili še iz številnih drugih krajev.

  

Na spominski slovestnosti smo med drugimi videli tudi kar nekaj "stricev iz ozadja" in njihovih ljubljencev, ki pa so bili za razliko od preteklih let, letos tiho in zelo neopazni.

Avtor: Miha Ulčar
Tagi