Trzin je bil ta vikend v znamenju Florijanovega sejma

V Trzinu se je ta vikend odvijal tradicionalni 14. Florijanov sejem, s katerim trzinci vsako leto počastijo svojega zavetnika sv. Florijana. Poleg tradicionalnega sejma, so trzinci poskrbeli še za celo vrsto spremnih prireditev.

Posebno pozornost so namenili promociji lokalnih turističnih znamenitosti, dobrot in domači obrti. Tako so obiskovalci na stojnicah lahko videli različne rokodelce in njihovo spretnost. Na glavnem odru so se predstavili različni pevski zbori, folkloristi, plesne skupine in ansambli. Prav tako so program obogatili z raznimi prikazi starih običajev (povorka s starodobnimi kolesi, prikaz Savinjske poroke, itd.). Niso pa pozabili tudi na otroke, saj so jim pripravili različne delavnice in igre.

Nedelja pa je bila že po tradiciji gasilsko obarvana, saj so se trzinski gasilci, skupaj z gosti iz sosednjih društev ob 10. uri udeležili gasilske maše v trzinski farni cerkvi, nato pa so v spremstvu mažoretk, narodnih noš in mengeške godbe v slavnostni povorki prikorakali na sejmišče, kjer je imela nato tradicionalni nastop Mengeška Godba.  Nastop godbenikov pa so oplemenitile Kamniške mažoretke.

Praznovanje Florijanove nedelje ima v Trzinu dolgo tradicijo, saj so že pred vojno v Trzin k gasilski maši na Florjanovo nedeljo redno prihajali gasilci iz sosednjih krajev. Po vojni so običaj začasno prekinili, vendar so bili Trzinci med prvimi, ki so ga, ko se je Slovenija osamosvajala, obudili in spet uvedli gasilsko mašo na Florjanovo nedeljo. Kasneje pa so praznovanje nadgradili še z dvodnevnim sejmom, ki je bil letos že štirinajstič zapovrstjo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi