Tradicionalno srečanje domžalskih planincev na Veliki planini

Najmanj štiriindvajsetkrat so se doslej člani in članice Planinskega društva Domžale in njihovi prijatelji zbrali na tradicionalnem srečanju domžalskih planincev pri Domžalskem domu na Mali planini.

Temu srečanju je že vsa leta namenjena zadnja nedelja v avgustu, ki je letos, najbrž tudi zaradi čudovitega vremena, na ta del Velike planine privabila številne planince ter planinke od blizu in daleč. Čeprav tovrstna srečanja vsako leto pomenijo nekaj novega, je bilo letos še posebej slovesno, saj se je Planinsko društvo Domžale, ki ga vodi predsednik Janko Vodlan, odločilo, da pred tradicionalnim srečanjem pripravi kulturno prireditev »Ko planina zadoni«, na kateri smo v soboto lahko pozdravili Stranske rogiste in Lesene rogiste ter prisluhnili njihovemu igranju. Nepozabno, je bilo mnenje številnih obiskovalcev, ki so Veliko planino napolnili tudi naslednji dan, 28. avgusta 2016.

Planinci in planike so ta dan Veliko planino prav oblegali – iz različnih smeri, zelo veliko pa se jih je ta dan odločilo za obisk 24. tradicionalnega srečanja domžalskih planincev ob Domžalskem domu na Mali planini, ki so ga zgradili domžalski planinci in odprli leta 1953.

Godba Domžale.

Točno ob 11. uri je ob domu zazvenela planinska himna Oj, Triglav, moj dom, ki so jo zapeli člani Pevskega zbora Janko Kersnik iz Lukovice, nato pa so planinci in planinke, ki so povsem zapolnili območje ob domu, prisluhnili Janku Vodlanu, predsedniku Planinskega društva Domžale. Po pozdravu vsem prisotnim je spomnil na začetke gradnje in odprtja Domžalskega doma ter na kratko predstavil letošnje novosti, ki se kažejo predvsem v obnovljeni fasadi depandanse, delu novih oken in vhodnih vrat, pozabil pa ni niti na dobro delo posameznih sekcij: tako je alpinistična letos po kar nekaj letih premora organizirala uspešno odpravo v Peru, pridni so v mladinskem odseku, ki se poleg redne planinske šole lahko pohvalijo tudi s posebnim planinskim taborom, pohvalil je markaciste, ki pridno skrbijo za obnovo markacij, pomembna novost pa je tudi nova plezalna stena v Domžalah, kjer planinci pripravljajo brezplačno učenje plezanja. Omenil je tudi nekatere redne aktivnosti, posebej nas je spomnil na dobro sodelovanje z drugimi planinskimi društvi in Občino Domžale, pohvalil pa tudi oskrbnika Lojzeta z ekipo, ki skrbi, da Domžalski dom na Mali planini ostaja družinam in okolju prijazen planinski dom – dom prijaznih planincev, ki ga obiskujejo v obojestransko zadovoljstvo.

Podžupanja mag. Renata Kosec.

V imenu Občine Domžale je zbrane pozdravila mag. Renata Kosec, podžupanja, in zaželela še naprej dobro sodelovanje s planinskim društvom, vsem prisotnim pa prijeten planinski dan, hkrati pa poudarila, da občina zna in tudi prisluhne pozitivnim idejam za dobro ljudi – tako posameznikov kot društev, jih podpira ter skupaj z njimi, če je le mogoče, tudi uresniči.

Po kratkem koncertu že omenjenega pevskega zbora, so za prijetno razpoloženje poskrbeli domžalski godbeniki. Za njimi je za pestro razpoloženje, nekaterim tudi za ples, poskrbela glasbena skupina Prijalti.

Avtor: Urad župana Občine Domžale; Foto: DJD in Tjaša Križnar
Tagi