Tradicionalna Slanikova pojedina na pepelnično sredo

Pust, ki tudi letos ni bil "suhih ust" se je včeraj za eno leto poslovil od nas. Z danšanjim dnem, ki mu pravimo Pepelnica ali pepelnična sreda in velja za začetek priprave na največji krščanski praznik – veliko noč, se pričenja štiridesetdnevni post. V preteklosti so strogost in resnost tega dneva nekako obšle gostilne s pripravo tako imenovanih slanikovih pojedin. V Grand hotelu Union, so leta 1925, slanikovo pojedino prvič dopolnili s kulinarično razstavo.

In tako je ostalo neprekinjeno do danes, ko se je v Grand hotelu Union odvila 88. Tradicionalna Slanikova pojedina z razstavo in tekmovanjem vrhunskih kulinaričnih mojstrovin iz morskih in sladkovodnih dobrot.

Obiskovalci so si tako lahko "napasli" oči na izvirnih in vrhunskih primerih kulinarične estetike iz rib, rakov, školjk, mehkužcev, sladic in kulinarično artistiko na temo Slanikove pojedine (iz ledu, testa, sadja, zelenjave, sladkorja, marcipana). V živo je potekala priprava sušija in morske rižote. V atriju pa so si obiskovalci lahko ogledali, kako nastaja prava ledena skulptura.

Avtor: Miha Ulčar
Tagi