Tokrat je bila na sporedu vrtičkarska sobota

Marsikateri vrtičkar v tem času vsako jutro svoj dan prične na vrtu, kjer občuduje svežino in lepoto prebujajočega se dneva. Vse zeleni, zemlja je že topla in čaka semena in čebulnice, da jih iz svojih zemeljskih shramb poženejo kvišku, proti soncu. Čez dan se vedno znova in znova vračamo v zeleni kotiček, kateri nas oskrbuje v vseh letnih časih. Marsikateri otrok, ki živi na podeželju, že od malih nog skupaj z starši, dedki in babicami spoznava sveže okuse in ostale čare domačega vrta.

V želji po novih vrtnih zgodbah se je v soboto, 11. aprila 2015, na večnamenski ploščadi pri tržnem prostoru v Domžalah odvijala prireditev Vrtičkarska sobota, ki jo je idejno in izvedbeno pripravil Vido Repanšek iz Občine Domžale, kjer smo ob nasvetih, pestri ponudbi semen in čebulnic spoznali, da je vrtnarjenje enostavno, zanimivo, zabavno in predvsem okusno.

Predstavili so se nam iz podjetja Amarant, kjer imajo vse od semen pa do krožnika. Podjetje Opara nam je predstavil zanimiv vrtni program, kot so kosilnice, motokultivatorje, freze … Krmelj Jože, orodno kovaštvo in lesarstvo, nam je predstavil unikatne kovane izdelke, ki se uporabljajo na vrtu, polju in gozdu. Metka Maček, opravljena kot teta Pehta je bila obdana z dišavnicami in zelišči, katere smo obiskovalci lahko tudi kupili, tako kot pri vseh ostalih stojnicah. Vegi mali raj nam je predstavil vse kar se rabi na vrtu; od obdelovanja zemlje do sajenja in zalivanja, imajo pa prodajo večinoma preko interneta www.vsezavrt.si. E-sad d.o.o. iz Jareninskega dola nam je ponudil vse od semen, čebulčkov, fižola … Živex pa nam je na ogled in v ponudbo postavil ograje in vse ostalo za vrt in njegovo obdelavo.

Lepo vreme je privabilo polno obiskovalcev , kjer so se lahko najedli morskih dobrot, ki so jih pridno pripravljali pri Ribiču iz Izole ter odžejali na stojnici pri Kavarni Florjan, Za zabavo pa so poskrbeli mladi godci, ki so se poimenovali kar "Bojsi". Na stojnici Nogometnega kluba Domžale so se obiskovalci lahko včlanili v njihov Fun klub, delili pa so tudi brezplačne vstopnice za večerno tekmo. Klub in revija GAJA pa je predstavila svoje revije, obiskovalci pa so se prav tako lahko včlanili v njihov klub.

Dobrodošli v Domžalah je spretno vodila Tanja Vidic Goršak, za ozvočenje je poskrbel Primož Košak s sinom, Gregor Dekleva pa je skrbel za stojnice klopi ter mize.

Bilo je lepo, spoznali smo spet nekaj novega in zanimivega za vse, ki količkaj živite in dihate z naravo in zemljo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi