To je treba vedeti in nikoli pozabiti. In nikoli pozabiti!

So bile zaključne besede recitatork na osrednji občinski prireditvi ob 27. aprilu – Dnevu upora proti okupatorju, ki je potekala v nedeljo, 27. aprila 2014, v Domu krajanov v Žejah. Te besede imajo v sedanjem času, ko želijo nekateri načrtno spreminjati zgodovino, izreden pomen. Pozabiti namreč ne smemo na vse grozote druge svetovne vojne in na vse, ki so žrtvovali svoja življenja za to, da danes mi uživamo svobodo. Mi, ki uživamo svobodo, pa smo odgovorni za to, da se nikoli ne pozabi hrabrih dejanj bork in borcev, vrednih največjega spoštovanja.

Osrednja občinska proslava ob Dnevu upora proti okupatorju že tradicionalno vsako leto poteka v Domu krajanov v Žejah. Prireditve so se udeležili še živeči borci in borke, praporščaki krajevnih odborov Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale, praporščaki in veterani boja za Slovenijo, župan Občine Domžale, Toni Dragar, podžupanja Andreja Pogačnik Jarc, poslanka v Državnem zboru, Saša Kos, častni občani, občinski svetniki in številne občanke in občani, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano v Domu krajanov v Žejah. Eden izmed udeležencev pa je na prireditev kljub deževnemu vremenu, pritekel iz Domžal.

V programu so sodelovali Godba Domžale, Pevski kvartet Grm, KDO Folklorna skupina iz Rodice, recitatorki Janka Jerman in Zlatka Levstek ter učenki OŠ Dob. Program je povezovala Draga Jeretina Anžin.

Kot je v uvodnem pozdravu povedala predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale, Marija Majhenič, je Dan upora proti okupatorju dan spomina na grozoti, ki jih je doživel in uspel preživeti slovenski narod. Predvsem pa je to tudi dan spomina na neustrašnost in medsebojno solidarnost, na pogum in gorečnost posameznic in posameznikov, ki so se združeni v uporu proti nacistično-fašistični ideologiji, domačim izdajalcem, pridružili narodnoosvobodilnemu boju za osvoboditev naroda. Majheničova je še poudarila, da smo lahko ponosni na organiziran odpor tudi na domžalskem območju, saj o tem pričajo številna delovanja aktivistov, akcije in to že pred začetkom okupacije. Na koncu pa se je še zahvalila vsem živečim borkam in borcem NOB, za njihov prispevek ter žrtve, ki so bile potrebne, da danes lahko živimo v svobodni Sloveniji.

Slavnostni govornik, župan Toni Dragar je v svojem govoru povedal, da le tisti, ki so izkusili grozote vojne vedo, kako velik pomen imata danes mir in svoboda. Prav zato smo lahko le srečni, da danes živimo brezskrbno življenje brez boja in nedolžnih žrtev, ki so nemočno padle po kroglami naših sovražnikov. Prav tako je poudaril, da smo danes mi odgovorni za to, da se nikoli ne pozabi njihovih hrabrih dejanj, vrednih največjega spoštovanja.

Na koncu se je Dragar zahvalil vsem nastopajočim, da v naših mislih še naprej oživljajo prisotnost vseh udeležencev upora proti okupatorju, obenem pa izkazujejo spoštovanje do dejanj, ki so njihovim naslednikom pomagala do lepšega življenja. In naj tako ostane še naprej.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi