Svečana podelitev spominskega znaka »Za požrtvovalnost v boju proti covidu-19«

Včeraj, pozno popoldan smo se poklonili vsem posameznikom in organizacijam, ki so že v času prvega vala epidemije v preteklem letu, skrbeli za nemoteno delovanje služb in so bili v naši občini še posebej aktivni in požrtvovalni pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije COVID-19. V Poletnem gledališču na Studencu so včeraj za svoje delo, trud, vso iskreno in zanesljivo pomoč ter čas, ki so ga posvetili sočloveku, prejeli spominski znak »za požrtvovalnost v boju proti Covidu-19«. Ob prijetni melodiji citer nas je citrarka Janja Brlec, z odlično izvedbo skladbe Tretji človek, pospremila k pričetku svečane podelitve, ki jo je povezoval Klemen Bučan.

Vlada Republike Slovenije je 18. junija 2020 sprejela Uredbo o spominskem znaku za »požrtvovalnost v boju proti Covidu-19« in imenovala komisijo, ki je obravnavala predloge za podelitev spominskega znaka. Izpostava Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Ljubljana je zbrala predloge za podelitev spominskega znaka pripadnikom in enotam Civilne zaščite ter drugim domačim in izjemoma tudi tujim posameznikom, skupinam, samoupravnim lokalnim skupnostim, gospodarskim družbam, zavodom, društvom, nevladnim in drugim organizacijam, ki so med epidemijo v preteklem letu 2020 opravljale naloge, povezane s civilno zaščito, in so bili še posebej aktivni in požrtvovalni pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), na lokalni ravni.

Spominski znak je kovinska značka okrogle oblike premera 25 mm, debeline 2 mm in srebrne, bele barve na dveh metuljčkih z iglama oz. magnetom. Na njej so v štirih barvah upodobljeni antikorona, okoli nje venec lovorjevih listov, kot simbol zmage in državni grb, ki ga sklepa. Antikorona simbolično prikazuje upanje, ki združuje vse ljudi v zmagi nad COVID-19. Na belem polju je postavljen simbol zdravstvenih delavcev Asklepijeva palica, ki se vzpenja nad prevrnjeno in premagano krono.

Poveljnik Civilne zaščite Občine Domžale, Marko Žagar se je vsem zahvalil za njihov prispevek in trud, ki so ga vlagali in ga vlagajo še naprej. Spominski znak je lepa nagrada in spomin na naše skupno delo. Spomnil je, da se moramo potruditi, da bi se kljub vsemu vrnili k bistvu. K medosebnim odnosom, da ostanemo ljudje in, da bi se potrudili, da bi čim lažje izpregli iz te situacije in se vrnili nazaj kot zmagovalci.

Sledila je podelitev spominskega znaka »Za požrtvovalnost v boju proti COVIDU-19«, organizacijam. Spominski znak so prejeli:

Območno združenje Rdečega križa Domžale za pomoč ranljivim skupinam, Zdravstveni dom Domžale za zagotavljanje zdravstvene službe, Društvo tabornikov Rod skalnih taborov za pomoč ranljivim skupinam, Vrtec Urša, enota Češmin za intendantsko oskrbo zaščitno reševalnih enot, Penzion in Gostilna Keber s.p. za intendantsko oskrbo zaščitno reševalnih enot, Domžalski Skavti za pomoč ranljivim skupinam, PGD Stob Depala vas za logistično podporo Občinskega štaba Civilne zaščite in Območnega združenja Rdečega križa Domžale, Gasilska ekipa Prve medicinske pomoči Občine Domžale za izvajanje Prve medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Domžale, Boutiqe Resnik d.o.o. za šivanje zaščitnih mask, Društvo upokojencev Domžale za pomoč ranljivim skupinam, Društvo šola zdravja za pomoč ranljivim skupinam, HNG d.o.o. za logistično podporo Centra za zaščito in reševanje in Zdravstvenega doma Domžale, Spletni portal Domžalec.si za informiranje javnosti in Obrtna zbornica Domžale za organizacijo oskrbe z zaščitnimi maskami.

Poleg organizacij so spominski znak prejeli tudi zaslužni posamezniki:

Marko Žagar za vodenje Civilne zaščite Občine Domžale, Peter Gubanc za organiziranje Civilne zaščite Občine Domžale, Renata Kosec za delo v Občinskem Štabu Civilne zaščite Občine Domžale, Tina Urankar za Delo v Občinskem Štabu Civilne zaščite Občine Domžale, Janez Kosirnik za delo v Občinskem Štabu Civilne zaščite Občine Domžale, Sašo Kokalj za delo v Občinskem Štabu Civilne zaščite Občine Domžale, Janez Anžin za delo v Občinskem Štabu Civilne zaščite Občine Domžale, Franci Žankar za delo v Občinskem Štabu Civilne zaščite Občine Domžale, Gregor Orel za delo v ekipi Civilne zaščite Občine Domžale za podporo, Ajda Vodlan za delo v ekipi Civilne zaščite Občine Domžale za podporo, Marko Juvan za delo v ekipi Civilne zaščite Občine Domžale za podporo, Igor Dimnik za nadzor proti epidemioloških ukrepov na terenu, Alen Behek za nadzor proti epidemioloških ukrepov na terenu, Franci Kozinc za nadzor proti epidemioloških ukrepov na terenu, Andrej Jarc za vodenje Centra za zaščito in reševanje Domžale, Matjaž Merkužič za organizacijo in vodenje dekontaminacije ljudi, vozil in opreme, Nataša Zalokar za vodenje Doma upokojencev Domžale, Gašper Orehek za organizacijo zdravstvene službe, Marjan Pogačar za logistično oskrbo Občinskega Štaba Civilne zaščite Občine Domžale, Andrej Hafner za logistično oskrbo Občinskega Štaba Civilne zaščite Občine Domžale, Sabina Zupan za koordinacijo skupine za COVID-19 v Zdravstvenem domu Domžale, Jan Kožuh za vodenje reševalne postaje v Zdravstvenem domu Domžale, Majda Mernik za izvajanje pomoči ranljivim skupinam in Toni Dragar za vodenje Občine in sistema Zaščite in reševanja.

Župan je v svojem nagovoru povedal, da si vsi želimo, da se kaj takega ne ponovi več, da pa smo vsi sodelujoči stopili skupaj in naredili srčno delo. »Tisti, ki ste bili v prvih vrstah veste, da ni bilo lahko. Daleč od tega. Vi ste prispevali k temu, da danes zaključujemo epidemijo. Vemo, da smo naredili vse kar je bilo v naši moči in vemo, da smo preživeli teh dolgih petnajst mesecev, z roko v roki. Hvala lepa vsem. Zahvala gre vsem tistim, ki ste predlagali izboljšave, vsem, ki  ste pomagali v tistem začetnem valu epidemije, vsem, ki ste pomagali obveščati javnost in vsem, ki ste fizično pomagali in hvala, ker se trudite še naprej. Ko se vrnete v svoje ekipe, se zahvalite svojim ljudem in jim povejte, da jih imamo radi. Iskrene čestitke vsem vam. Vidim vaše uniforme, vidim vaše delo, vidim vas in vašo srčnost. Delali bomo tako kot do sedaj, upam, da se nam podobne zgodbe ne ponovijo, sam pa verjamem, da skupaj zmoremo. Verjamem v vas. Vem, da boste, bodo in bomo zmogli. Srečno in brez panike naprej. Zmagali smo,« je na svečani podelitvi s ponosom dejal župan Občine Domžale, Toni Dragar.

Po podelitvi je sledil venček narodnih v izvedbi Janje Brlec, vrhunske citrarke in prvonagrajenke tako na državnih kot tudi mednarodnih tekmovanj. Z odliko je diplomirala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu ter magistrirala na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Nastopa solistično in v različnih komornih izvedbah po Evropi in je tudi članica Slovenskega citrarskega kvarteta. Za konec je sledil Stand up nastop Klemna Bučana.

Občina Domžale; Foto: Vido Repanšek; Video: Miro Pivar

Tagi