Srečanje braniteljev ob 32. obletnici raketiranja Radio oddajnika Domžale

28. junija 1991 sta bila napadena oddajna centra na Kumu in Nanosu, za tem pa so letala 2. julija 1991, napadla kar šest oddajnikov, med drugim tudi tistega v Domžalah. S tem niso hoteli onesposobiti samo obveščanja prebivalstva, ampak so takrat preko teh oddajnih centrov potekale tudi zveze s tujino. Prek Italije in Avstrije so bili povezani z Evropo, domet pa je imel vse do sredine Afrike. Tako so hoteli prekiniti pošiljanje informacij v tujino.

Obletnico letalskega napada na Oddajni center Domžale so vojaški veterani iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale počastili s srečanjem, ki je potekalo na kraju, kjer so pred 32. leti varovali domžalski oddajni center.  2. julij je namreč pomembno zapisan v zgodovino oddajnikov RTV Slovenija. Da se pred dvaintridesetimi leti informacija o vojaškem napadu Jugoslovanske ljudske armade ne bi širila po Evropi in svetu, je le-ta z dvema letaloma mig ob 11.35 napadla in za nekaj časa onesposobila domžalski oddajnik.

Srečanja so se udeležili pripadniki tedanjega protidiverzantskega voda in zaščitne čete 55. območnega štaba Domžale ter tudi nekateri poveljujoči tedanjim enotam. Za kulturni program je z igranjem na harmoniko poskrbel Franc Osterman.

Zbrane je nagovoril Janez Gregorič, predsednik Pokrajinskega združenja veteranov vojne za Slovenijo – Ljubljana z okolico, in med drugim povedal, da je bil med vojno za samostojno Slovenijo 2. julija 1991 s strani Jugoslovanske ljudske armade raketiran Oddajni center Domžale, na območju oddajnika so v tem času delovale zaščitna četa OŠTO Domžale, lahka topniška baterija PZO, protidiverzantski vod TO Domžale in oddelek LRM 128 mm.

Vse zbrane je nagovoril  tudi Emil Gorjan, takratni vodja oddajnika: “Žrtev ali ranjenih k sreči ni bilo, oddajnik pa je bil delno uničen, vendar je prizadevna skupina zaposlenih zelo hitro usposobila stari oddajnik, da se je lahko poročanje po svetu nemoteno nadaljevalo. Škoda ob bombardiranju je bila velika, dva oddajnika in del antenskega sistema so bili povsem uničeni. Kljub nevarnosti novega napada, so tehniki po nekaj več kot 40 minutah oddajnik znova usposobili in spet oddajali na srednjem valu 918 kHz. Na oddajnem centru Domžale raketa, ki je priletela v kletne prostore, ni zadela nobenega od oddajničarjev. Zadeli so anteno in še kletni prostor, ki je takrat služil kot zaklonišče. Raketa pa je priletela skozi okno. V tem prostoru se je prej nahajalo vsaj dvajset naših vojakov. In če bi se to pripetilo, bi imeli v Domžalah velik vojaški pogreb. Prostor je bil popolnoma prestreljen od šrapnelov. Cevi od centralne kurjave so bile preluknjane. Vse skupaj je bilo videti grozljivo, sploh če pomisliš, da bi se takrat notri nahajali ljudje. Poškodovana pa je bila radijska antena, žice bližnjega daljnovoda in žice, ki so držale stolp.”

V Oddajnem centru Domžale RTV Slovenija je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Domžale 2. 7. 2019 postavil spominsko obeležje na raketiranje RTV – oddajnika Domžale. Sedaj, na dvaintrideseto obletnico so ob tem spominskem obeležju pripravili srečanje, ki so se ga udeležili takratni branitelji tega oddajnika. Ob spominskem obeležju je bila postavljena častna straža OZSČ Domžale ter praporščaki OZVVS Domžale. Trije nekdanji pripadniki – Maks Mav, poveljnik 1. voda zaščitne čete, Stane Ficko, poveljnik lahke protiletalske baterije in Tomo Cerar, poveljnik raketnega oddelka, so žal že umrli, zato so se jim zbrani poklonili z enominutnim molkom.

Srečanje je minilo v prijetnem vzdušju, udeleženci pa so se zavezali, da se bodo srečevali in obujali spomine še naprej. “Vsako leto nas je manj, zato je lepo, da se družimo in kakšno rečemo na to temo. In naj ne bo nikoli pozabljeno,” je še dejal Janez Gregorič.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi