Spominska slovesnost v Polsnikovem dolu

Ob 80-letnici streljanja talcev v Polsnikovem dolu in partizanski zmagi nad okupatorjem v bitki v Lesu je Občina Moravče včeraj zvečer organizirala spominsko slovesnost pred obnovljenim spomenikom v Polsnikovem dolu (Gora pri Pečah).

Slavnostni govorec je bil župan Občine Moravče dr. Milan Balažic, ki je svojem nagovoru poudaril pomen odpora proti okupatorju in spoštovanje vrednot narodno-osvobodilnega boja. Prav te vrednote so bile tudi trden temelj za zmago v osamosvojitveni vojni leta 1991. Dogodki 18. julija 1943 so sporočilo samo po sebi: okupatorjevo maščevanje nad zavednimi slovenskimi ljudmi in temu sledeča bitka Moravškega bataljona z močnimi nemškimi enotami. Partizani so ob koncu dneva po srditem boju slavili pomembno zmago nad okupatorjem. Občina Moravče bo po županovih besedah še naprej skrbela za ta zgodovinski spomin in obnavljala pomnike slavne odporniške preteklosti.

Spominske slovesnosti so se udeležili tudi podžupan Ivan Vidic, županov svetovalec za vrednote NOB Stanislav Ravnikar, predsednica Zveze borcev občine Domžale Barbina Skok, predsednik Zveze borcev Lukovica Marjan Križman in nekdanji zaslužni nosilec pomembnih državnih funkcij Franci Gerbec. Spominski slovesnosti je sledilo prijetno tovariško srečanje.

Karin Božič Zupančič; Foto: Občina Moravče

 

Tagi