Spominska slovesnost v Domžalah

V Domžalah se na predvečer dneva spomina na mrtve tradicionalno poklonimo umrlim v drugi svetovni vojni in vojni za Slovenijo.

Najprej smo se zbrali člani ZB za vrednote NOB treh Krajevnih organizacij Venclja Perka, Franci Gerbec, Slavka Šlandra Nataša Belle in Simona Jenka Manica P. Ocepek pred osrednjim spomenikom v Domžalah in položili venec vsem umrlim v drugi svetovni vojni, ki jih je bilo malo manj kot tisoč – talcev, rodoljubov v taboriščih, partizanov … Tosja Tomšič Belle je ob Kajuhovem letu recitiral njegovo pesem.

Osrednja spominska slovesnost pa je bila kot vselej ob šestih zvečer, razen med epidemijo, na domžalskem pokopališču in jo Domžalčani tudi pričakujejo. Pripravili so jo tri domžalske Krajevne skupnosti v sodelovanju z ZB Domžale, Godbo Domžale in Gasilci PGD Depala vas, Domžale, Stob, Študa kot častno četo.

Vreme nam ni bilo naklonjeno, vseeno pa se nas je zbralo kar veliko. V imenu Krajevnih skupnosti Simona Jenka Vera Banko, Venclja Perka Filip Andrič in Slavka Šlandra Blaž Vodnjov so po uvodni skladbi Godbe Domžale položili vence padlim, umrlim in vsem, ki počivajo na tem pokopališču.

V imenu ZB za vrednote NOB je venec v spremstvu predsednikov domžalskih KO položila venec nova predsednica Barbina Skok. Kvartet Grm je občuteno zapel priložnostne pesmi. Literatke Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale so recitirale Kajuhove pesmi. Proti koncu se je dež na tem kraju sprave in spomina unesel. V Domžalah je za spravo namreč poskrbel poseben odbor svojcev padlih, vodja trškega ljudskega odbora Franc Habjan in takratni domžalski župnik gospod France Bernik že takoj po vojni, 24. novembra1964, ko so organizirali prekop in pokop padlih partizanov, otvoritev in blagoslov novega pokopališča. (Gerbec, F. idr. (2017), Svoboda – plačilo za žrtve, ZB za vrednote NOB, Domžale.)

Avtor: Manica Perdan Ocepek, KO ZB S. Jenko, Foto: KO ZB S. Jenko

 

Tagi