Spominska slovesnost pri spomeniku padlim borcem Kamniško – zasavskega odreda na Oklem nad Ihanom

Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Občine Domžale in Krajevna organizacija ZB Ihan sta pri spomeniku padlim 72. borcem Kamniško-zasavskega odreda na Oklu nad Ihanom pripravila spominsko slovesnost, ki je potekala v soboto, 25. februarja 2023. Letos namreč mineva že devetinsedemdeset let od te tragedije.

Skupni odhod praporščakov, nosilcev vencev ter pohodnikov na Oklo je pred začetkom spominske slovesnosti potekal iz vasi Dobovlje nad Ihanom. Spominske slovesnosti na Oklem se je udeležilo lepo število obiskovalcev, domačinov, sorodnikov žrtev, praporščakov, med njimi tudi županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, podžupan Občine Domžale Borut Ernestl in Milan Gorjanc, član predsedstva Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije. Na spominski slovesnosti je sodelovala tudi častna enota Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale.

Udeležence je v uvodu pozdravila Marija Majhenič, predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale. Sledilo je polaganje vencev, ki so jih pred spomenik padlim položili Marija Majhenič, predsednica ZB za vrednote NOB Občine Domžale, Srečo Kržan, podpredsednik OK ZB za vrednote NOB Ihan in Branko Sojer, predsednik Sveta Krajevne skupnosti Ihan.

Zbrane je po osmih letih ponovno nagovoril Milan Gorjanc, član predsedstva zveze borcev za vrednote NOB Slovenije, ki je med drugim povedal: “Ko sem pred osmimi leti na tem kraju govoril, sem imel na voljo netočne podatke, ki so vsi govorili o izdaji preko starega očeta Kramarja, ki naj bi pisal Gestapu v Kamnik, da bo njegov sin na Oklem obubožal zaradi nenehnega zadrževanja partizanov na kmetiji. To pismo naj bi prestregli Vosovci. Sedaj se končno ve, da so Vosovci to pismo našli doma pri očetu, ki ga še ni poslal v Kamnik. Tudi takrat so moje besede o izdajstvu Kramarja, gospodarja tu na Oklem, ki naj bi se zgodaj zjutraj odpravil v Ihan, spotoma nekoga obvestil o partizanih na Oklem in ta naj bi potem obvestil Nemce, netočne. Danes se iskreno opravičujem, predvsem borcem in pa Kramarjevi družini. Do novih spoznanj sem prišel po zaslugi tovariša Francij Gerbca, predsednika Krajevne organizacije borcev za vrednote NOB Venclja Perka, ki mi je posredoval drobno knjižico pokojnega profesorja Vidalija z naslovom “Usodni dogodki na Oklem”. V njej so neposredno odlično napisani dogodki pred, ob in po pokolu dvainsedemdesetih borcev na Oklem. Napisana knjižica je zelo strokovno, predvsem pa človeško pošteno napisana. Tovariš Gerbec, iskrena hvala. Profesorju Vidaliju pa globok poklon za objektivno in resnico zgodovinarja ter partizana.” Ob tem se je vprašal, kdo je kriv za tragedijo. Povedal je, da ni poklican in ne sposoben, da daje ocene odločitve partizanskih poveljnikov pred skoraj osemdesetimi leti. Je pa temu v nadaljevanju namenil še nekaj besed.

Sledil je govor mag. Renate Kosec, županje Občine Domžale, ki je med drugim spomnila, da se v času, ko se počasi poslavlja zima, odpravimo na Oklo na  tradicionalno slovesnost v spomin padlim borcem Kamniško – zasavskega odreda. “Ponovno jim želimo izkazati globoko spoštovanje in poklon, saj so zaradi tragičnega dogodka izgubili svoja življenja. Ruševine nekdanjih domačij in spominsko obeležje nas vedno znova opominjajo na kruto usodo, ki je doletela naše drage partizane, ki so tu izgubili svoja življenja. Ob vsem tem se sprašujem, kako so se počutili v tistih dneh, o čem so razmišljali ter kakšne so bile njihove poslednje misli. Kako so se počutili v trenutku, da se kljub svojemu neizmernemu pogumu in tovarištvu, ne bodo mogli uspešno zoperstaviti sovražniku. Do zadnjega vzdihljaja so se borili za svojo državo, za krajane, svojce in svoje družine. V nas bodo vedno vzbujali občutke globokega spoštovanja in občudovanja. Čeprav nas posledice sovražnika še po tolikem času puščajo globoko pretresene, pa smrt vseh, ki se jih danes spominjamo ne pomeni njihovega konca, njihova življenja so vpisana v zgodovinsko spominsko knjigo, ki ga slovenski narod piše od svojega začetka. Uvrstili smo jih med izjemne ljudi, ki se jih moramo vedno spominjati. Ti dogodki nas obenem opominjajo in nam nudijo priložnost, da s svojimi potezami in koraki naredimo občutne spremembe v družbi, da vedno glasno obsodimo naraščajoče negativno obravnavanje posameznikov in vsakršno trpljenje civilistov po svetu, ki trpijo zaradi vojn in spopadov, da obsodimo neiskrenost in zahrbtna dejanja. Vsepovsod lahko najdemo mirne načine za odpravo konfliktov ter skupaj vzpostavimo družbo, kjer bodo prostor zasedale vrednote, ki so bile našim partizanom in partizankam zelo blizu,” je povedala županja.

V kulturnem programu na spominski slovesnosti so sodelovali Moški pevski zbor Radomlje pod vodstvom zborovodje Primoža Leskovca, Nataša Loborec Perovšek, pevka partizanskih pesmi, učenci Podružnične osnovne šole Ihan ter trobentač Timotej Štritof. Program je povezovala Draga Jeretina Anžin. Za nemoten potek spominske slovesnosti pa so poskrbeli gasilci PGD Ihan.

Spominsko slovesnost si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi