Spominska slovesnost pri spomeniku padlih v prvi in drugi svetovni vojni v Dobu

Krajevna organizacija ZB za vrednote NOB Dob – Krtina je tudi letos ob dnevu spomina na mrtve pripravila spominsko slovesnost pred pokopališčem v Dobu. Spomnili so se padlih v prvi in drugi svetovni vojni ter obudili spomine tudi na druge žrtve naše zgodovine, pozabili pa se niso spomniti niti umrlih članov njihove organizacije. Spominska slovesnost pred spomenikom padlih v prvi in drugi svetovni vojni je potekala v petek, 28. oktobra 2022. 

Vera Vojska, predsednica Krajevne organizacije ZB za vrednote NOB Dob – Krtina je v svojem nagovoru poudarila, da moramo biti ponosni in hvaležni vsem, ki so dali svoja življenja za svobodo in samostojnost naše domovine. Z minuto molka so se tudi tokrat spomnili vseh umrlih in pritrdili reku, da kogar se spominjamo, ne umre, ostaja v naših srcih in spominih. Letos je krajevna organizacija izgubila dva člana, Pavleta Cerarja in Marico Klemen.

V nadaljevanju govora je Vera Vojska dodala: «Drevo, ki se iz spomina ne hrani s sovraštvom, temveč z zavezo, da moramo vsi, vsak posameznik in kot družba narediti vse v naši moči, da krepimo vrednote sožitja, sobivanja, miru in strpnosti. Da odstiramo temne sence preteklosti, četudi svetloba resnice marsikdaj skeli. In kar je najpomembnejše, da človeku ostanemo človek. Namreč spoštovani, ne glede od kod prihajamo, kaj počnemo in kateri generaciji pripadamo, smo pod vsemi vlogami, oznakami in prepričanji le ljudje. In kot taki imamo dolžnost ravnati po naših najboljših močeh v prid tega, da se strašna vojna leta nikoli več ne vrnejo. Ker si želimo življenja miru, sobivanja in spoštovanja.«

V kulturnem programu na slovesnosti je sodeloval Mešani pevski zbor Turistično rekreativnega društva Turnše – Češenik pod vodstvom pevovodkinje Barbare Pezdirc. Z recitacijami pesmi Karla Destovnika Kajuha so sodelovali Kristina Brodnik in Jože Lončar ter Ana Lešnik, Maruša Murn, David Hrup Mavsar in Tim Kolenko iz Osnovne šole Dob, katere je za nastop pripravila mentorica Mateja Križman Jesenovec. Na slovesnosti je bil s praporom krajevne organizacije prisoten praporščak Jože Matoš.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi