Spominska slovesnost pri spomeniku NOB na Rudniku

Na Rudniku pri Radomljah je v soboto, 10. januarja 2015, potekala vsakoletna spominska slovesnost. Letos mineva 70 let od dogodkov, ki so se na tem območju odvijali 6. januarja 1945 in v katerih je življenje zaradi izdaje izgubilo preko 30 borcev NOB. Ob slovesnosti so se spomnili tudi na 70. obletnico zmage nad nacifašizmom. Slavnostni govornik je bil župan Občine Domžale Toni Dragar.

Spominsko slovesnost je pripravilo Združenje borcev za vrednote NOB Domžale. Prvič je na slovesnosti sodelovala tudi enota častne straže Zveze slovenskih častnikov Domžale. Lepo vreme je zvabilo h spomeniku veliko množico ljudi, ki so prihajali peš, s kolesi in avtomobili iz kamniške in domžalske strani. Prva je po Slovenski himni in po napovedi Drage Jeretina Anžin, zbrane nagovorila predsednica združenja borcev NOB Domžale Marija Majhenič, ki je med drugim dejala, da je po 70. letih potrebno govoriti o dogodku že zaradi tega, ker nam osvoboditev izpod nacističnega jarma ni bila podarjena, ampak izborena in na teh bojih in žrtvah temelji današnja samostojnost.

Slavnostni govornik, župan Občine Domžale, Toni Dragar, je v svojem govoru potrkal na vest ljudi, ki se v današnjem času vse preveč ukvarjajo s svojimi trenutnimi problemi, le malo pa se jih vzame čas in se spomni ljudi, dogodkov in grozot, ki so zaznamovale našo preteklost. Ob spominu na dogodke, ki so se na tem območju odvijali 6. januarja 1945, je v nadaljevanju poudaril, da si lahko le z grozo predstavljamo ravnanje sovražnika in trpljenje naših borcev in bork, ki so na pragu svobode izgubili svoja življenja. (Vse o dogajanju in govorih na spominski slovesnosti si oglejte v videu).

V kulturnem programu so peli člani Moškega pevskega zbora Radomlje pod vodstvom Primoža Leskovca. Slovesnost je popestrila tudi Godba Domžale. Zapela je Silva Kosec, z recitacijami pa so na pretekle dogodke spomnili Janka Jerman, Tina Jerman in Zlatka Levstek. Za vse, kar se je dogajalo na slovesnosti, pa je z vezno besedo poskrbela Draga Jeretina Anžin.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi