Spominska slovesnost pri spomeniku NOB na Rudniku pri Radomljah

Na Rudniku pri Radomljah je v soboto, 7. januarja 2023, ob 10. uri potekala slovesnost ob spominu na tragični dogodek, ko so Nemški vojaki 6. januarja leta 1945 obkolili trideset borcev in aktivistov OF, ki so bili zbrani v bunkerju nekdanje okrožne tiskarne. V boju je večina žrtvovala svoja življenja. Tiste, ki so se rešili pa je Nemška vojska naslednji dan ustrelila.

V spomin na omenjeni dogodek združenji borcev za vrednote NOB Domžale in Kamnik pripravljata izmenično vsako leto spominsko svečanost, ki se je udeleži veliko ljudi.

Tako je bilo tudi letos, saj se je ob spomeniku zbrala velika množica svojcev in sorodnikov žrtev ter drugih obiskovalcev, ki so se prišli poklonit žrtvam na pragu svobode.

Svečanosti so se med drugimi udeležili županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, Marija Majhenič, predsednica ZB za vrednote NOB Domžale, Roman Rovanšek, predsednik Krajevnega odbora ZB za vrednote NOB Radomlje, Dušan Grošelj, pripadnik častne enote OZSČ Domžale, Igor Kanižar, predsednik ZB za vrednote NOB Kamnik, Dušan Božičnik, podpredsednik ZB za vrednote NOB Kamnik, Tone Žibert, predsednik ZB za vrednote NOB Duplica, praporščaki, veterani, pripadniki SEVER, častniki OZSČ Kamnik in Domžale ter častna enota OZSČ Domžale.

Za kulturni program so poskrbeli pevci Moškega pevskega zbora Radomlje pod vodstvom Primoža Leskovca ter recitatorki Janka in Tina Jerman.

Predsednica Zveze združenj borcev za vrednote NOB Domžale Marija Majhenič je v svojem pozdravnem nagovoru izpostavila, da so se prišli poklonit pogumu mladih ljudi, ki so vedeli, kaj je potrebno storiti za varovanje slovenske zemlje. Kot je še dodala, je svojo zgodovino treba poznati in jo prenašati mlajšim rodovom.

Slavnostna govornica na 78. spominski slovesnosti je bila letos domžalska županja, mag. Renata Kosec, ki je nagovorila zbrane z besedami, da je ta svečanost v spomin na te ljudi, del širšega spomina na preteklost našega naroda in na vse, kar je zaznamovalo pot slovenskega naroda.

Kot je poudarila županja, je to zgodovina, ki jo ne smemo pozabiti. Naj nas zgodovinski dogodki in dejanja naših prednikov ponovno združijo in povežejo. Ob tem je županja pozvala, da naj za vselej pozabimo na zamere, ter naj bodo v ospredju spoštljivost, pravičnost in razumevanje. Le tako bomo lahko premostili številne ovire na poti do naših ciljev.

V nagovoru je županja mag. Renata Kosec še dejala: »Danes je zgodovina ponovno oživela. Vsa pripovedovanja in spomini so prišli na plano. Občutki obžalovanja, pa tudi globokega občudovanja in spoštovanja do vseh, ki so se pogumno, nesebično in brez pomislekov uprli močnejšemu sovražniku«.

V nadaljevanju je orisala potek ofenzive in izgube mladih življenj na pragu svobode, kjer je z njihovo smrtjo partijsko okrožje izgubilo številne predane in požrtvovalne tovarišice in tovariše, ki so na pragu svobode, ko bi bile njihove bogate izkušnje še posebej dragocene za gradnjo domovine, omahnili v smrt. » Spomin nanje ne bo nikoli ugasnil. Ta spomin je del našega širokega spomina na preteklost našega naroda, na veličino boja in na vse, kar je zaznamovalo pot slovenskega naroda do samostojne Slovenije. To je zgodovina, ki je ne smemo pozabiti, saj so jo pisali ljudje, ki so se borili za svobodo in svojo domovino ter so bili za vse to pripravljeni žrtvovati največ, kar so imeli. Svoja življenja in svoje sanje. Zato vam vsem želim veliko miru in mnogo življenjskih moči pri premagovanju izzivov in ovir, ki jih na naše življenjske poti postavlja današnji čas. Iskrena hvala vsem, ki ste današnjo prireditev pripravili ter hvala vsem udeležencem današnje spominske slovesnosti,« je zaključila županja.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi