Spominska slovesnost ob 70. letnici tragedije na Oklem

Včerajšnje dopoldansko deževje marsikoga ni odvrnilo od tega, da se ne bi udeležil Spominske slovesnosti ob 70. obletnici tragedije na Oklem, ki je potekala pri spomeniku padlim borcem Kamniško-zasavskega odreda na Oklem nad Ihanom.

Na Spominski slovesnosti, ki sta jo organizirala Združenje borcev za vrednote NOB Občine Domžale in Krajevna organizacija ZB Ihan, se je zbralo veliko število ljudi. Med njimi so bili tudi nekdanji borci, veterani, praporščaki in častna straža Slovenske vojske. Mnogi udeleženci so na spominsko slovesnost prišli peš iz Ihana in okolice, največ pa jih je peš prišlo iz Dobovelj.

Udeležence sta najprej pozdravila Marija Majhenič, predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale in Toni Dragar, župan Občine Domžale. V svojem govoru pa je tedanje tragične dogodke opisal Rado Kokalj, edini še preživeli borec iz Okla. Slavnostni govornik pa je bil Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije. V kulturnem programu so sodelovali učenci OŠ Ihan, Moški pevski zbor Radomlje, Boris Kopitar in Godba Domžale. Program je povezovala Dragica Anžin Jeretina.

Slavnostni govornik, prvi predsednik Republike Slovenije, Milan Kučan je v svojem govoru poudaril, da slovenski človek zmore velika dejanja, saj smo bili v najtežjih razmerah, ko je bil ogrožen naš nacionalni obstoj, sposobni narediti nepremagljivo. Za to pa smo plačali velik krvavi davek. Spomnil je na može, ki so se borili in umirali na Oklu. To so bili možje in fantje, ki so se odzvali klicu domovine, med njimi je bilo veliko novincev, ki so se odločili, da se bodo borili za svobodo svojega naroda v odločilnih bitkah, ki so se proti koncu vojne odvijale na slovenskih tleh. Do vseh, ki so pustili svoja življenja za svobodo slovenskega naroda, moramo ohranjati spoštljiv odnos.

Med drugim je slavnostni govornik še povedal, da Slovenci vojne nismo hoteli in da nam je bila vsiljena. Ker je bil ogrožen naš nacionalni obstoj, smo se uprli in zmagali, ker je bila pravica na naši strani. Prav tako moramo biti Slovenci ponosni, da smo bili v tej vojni na strani tistih, ki so svet zavarovali pred barbarstvom, fašizmom in nacizmom. (Celoten govor si lahko pogledate v videu).

70 let od tragedije na Oklem nad Ihanom
24. februarja letos bo minilo natanko 70 let, ko se je na Kramarjevi in Baleževi domačiji na Oklem zadrževalo okrog sto partizanov Kamniško-zasavskega odreda. V jutranjem svitu so jih presenetili nemški okupatorji in njihovi sodelavci. Zagrmeli so streli, ogenj je švignil v zrak in uničeval. Večina borcev se je pognala iz hiš in hlevov, a sovražnikove krogle so pokosile vsakogar, ki jim je prišel pred oči. Po bitki je v snegu ležalo 72 ogorelih, prestreljenih, krvavih in izmaličenih zavednih fantov in mož.

Več foto utrinkov iz Spominske slovesnosti na Oklem nad Ihanom si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi