Spominska slovesnost ob 69. obletnici tragedije borcev in aktivistov OF v Rudniku

Danes dopoldne je pri prenovljenem spomeniku padlih v Rudniku pri Radomljah, potekala spominska slovesnost ob 69. letnici tragedije aktivistov OF v Rudniku, kjer je življenje zaradi izdaje izgubilo preko 30 borcev NOB. Spominska slovesnost je potekala v organizaciji Občin Domžale in Kamnik ter Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja občin Domžale in Kamnik.

Spominske slovesnosti, ki se jo je kljub deževnemu vremenu udeležilo veliko število ljudi, so se poleg praporščakov različnih borčevskih in veteranskih organizacij in članov Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja občin Domžale in Kamnik, udeležili tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, župan Občine Kamnik Marjan Šarec, župan Občine Moravče Martin Rebolj in poslanec v Državnem zboru Brane Golubovič.

Slavnostni govornik župan Marjan Šarec je povedal, da je do tragedije v Rudniku prišlo zaradi izdaje. Na žalost je pa je po Sloveniji veliko takih spomenikov, ki so nastali ravno zaradi tega, ker je nekdo zanemaril svoj narod in šel služit okupatorju ter izdal svoj ljudi. Danes slišimo mnoga opravičevanja za takšna dejanja češ, da naj bi bil to boj proti komunizmu. Ampak dejstvo ostaja. Borke in borci, ki so padli v Rudniku, so padli zaradi tega, ker nekdo ni ljubil svojega naroda.

»Ko smo leta 1991 končno dobili svojo državo, smo mislili, da nikoli več ne bo izdaje, da nikoli več ne bo boja proti svojemu narodu ali proti svoji državi. Pa smo danes še vedno priča nekaterim, ki radi tožarijo svojo državo v Bruslju in drugih evropskih državah in perejo umazano perilo izven naših meja. Svoje probleme moramo reševati sami. To je tako kot v družini ali v zakonu. Nobena stvar ni opravičilo za to, da kličemo v državo trojko, da vabimo tujce, da nam rešujejo naše probleme kajti, če smo znali stopiti skupaj v težkih trenutkih zgodovine, potem znamo in moramo tudi danes. In verjamem, da tudi bomo«, je povedal Šarec.

Na koncu je Šarec vsem prisotnim zaželel zdravja, uspeha, predvsem pa veliko medsebojnega sodelovanja. Prav tako je poudaril, da ne smemo izgubiti upanja, kajti upanje je tisto, ki nas je ohranilo skozi zgodovino in upanje nas bo ohranilo tudi v bodoče. »Umik ni mogoč, možen je samo preboj ali pa uničenje. Mi pa vemo, katero možnost bomo izbrali«, je z vojaškim izrazom zaključil Šarec.
 

V kulturnem programu so sodelovali Moški pevski zbor DKD Solidarnost in učenci OŠ Marije Vere iz Duplice pri Kamniku. Na koncu spominske slovesnosti pa so predstavniki Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Občin Domžale in Kamnik, pred spomenik padlim aktivistom OF položili vence.

Kaj se je zgodilo 6. januarja 1945 v Rudniku
Z današnjo spominsko slovesnostjo, ki jo je tokrat pripravilo Združenje za vrednote NOB Kamnik, so pred prenovljenim spomenikom v Rudniku obeležili spomin ob 69. letnici krvavega spopada med nemškimi okupatorji in borci narodnoosvobodilne vojske ter terenskimi delavci. V tistem času je namreč potekala močna nemška ofenziva, ki je močno prizadela to območje. Zato so bili v Rudnik sklicani vsi okrožni aktivisti OF z namenom, da bi se pogovorili za nadaljnjo delo in akcije. Takrat je v Rudnik prišlo okrog 30 aktivistov OF, ki so se porazdelili po bunkerjih nekdanje okrožne tiskarne. Toda njihov prihod je moral nekdo izdati, ker so Nemci ob 4. popoldne obkolili bunkerje in jih napadli.

Iz sklenjenega obroča je uspelo pobegniti le nekaj aktivistom. Sovražnik je ujel 13 ljudi, vsi drugi pa so padli, ali pa so si vzeli sami življenje, da ne bi prišli živi v roke ubijalcev. Ujete moške so drugi dan postrelili v Vrhovljah, ženske pa odvedli v Lukovico in pozneje v kamniške zapore.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi