Spominska slovesnost ob 68. letnici tragedije aktivistov OF v Rudniku

Danes je pri spomeniku padlih v Rudniku pri Radomljah, potekala spominska slovesnost ob 68. letnici tragedije aktivistov OF v Rudniku. Spominska slovesnost je potekala v organizaciji Občin Domžale in Kamnik ter Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja občin Domžale in Kamnik.

Z današnjo spominsko slovesnostjo, so obeležili spomin ob 68. letnici krvavega spopada med nemškimi okupatorji in borci narodnoosvobodilne vojske ter terenskimi delavci. V tistem času je namreč potekala močna nemška ofenziva, ki je močno prizadela to območje. Zato so bili v Rudnik sklicani vsi okrožni aktivisti OF z namenom, da bi se pogovorili za nadaljnjo delo in akcije. Takrat je v Rudnik prišlo okrog 30 aktivistov OF, ki so se porazdelili po bunkerjih nekdanje okrožne tiskarne. Toda njihov prihod je moral nekdo izdati, ker so Nemci ob 4. popoldne obkolili bunkerje in jih napadli.

Iz sklenjenega obroča je uspelo pobegniti le nekaj aktivistom. Sovražnik je ujel 13 ljudi, vsi drugi pa so padli, ali pa so si vzeli sami življenje, da ne bi prišli živi v roke ubijalcev. Ujete moške so drugi dan postrelili v Vrhovljah, ženske pa odvedli v Lukovico in pozneje v kamniške zapore.

Spominske slovesnosti, ki se je udeležilo veliko število ljudi, so se poleg praporščakov različnih borčevskih in veteranskih organizacij in članov Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja občin Domžale in Kamnik, udeležili tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, ki je bil slavnostni govornik, župan Občine Moravče Martin Rebolj in podžupanja Občine Kamnik mag. Julijana Bizjak Mlakar.

V kulturnem programu je sodeloval Moški pevski zbor Radomlje, pevka Silva Kosec in recitatorke Janka Jerman, Zlatka Levstek in Tina Jerman. Člani Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Občin Domžale in Kamnik, pa pa so pred spomenik padlim aktivistom OF položili venec.

Avtor: Miha Ulčar, Foto: Janez Ravnikar

Komentarji uporabnikov
Tagi