Spominska slovesnost na Menini planini

V soboto, 1. julija 2023, se je več sto občanov zbralo na tradicionalni slovesnosti pri planinskem domu na Menini planini v spomin na tri zgodovinske dogodke:

  • zgodovinski preboj okoli 500 borcev Šlandrove in Zidanškove brigade ter bataljona VDV sredi marca 1945 iz obroča 14. nemške divizije SS Galizien, ki so obkolili Menino planino z vseh smeri z 12.000 vojaki,
  • 80. letnico ustanovitve Šlandrove brigade 6. avgusta 1943 na Špilku nad Blagovico in
  • 80. letnico ustanovitve IV. operativne cone, ki je povezovala partizanski odpor na celotnem območju Štajerske, Koroške in Prekmurja.

Na slovesnosti je slavnostni govorec notranji minister Boštjan Poklukar poudaril zelo pomembno vlogo partizanskih enot v zaključnih bojih za osvoboditev celotnega slovenskega ozemlja, še posebej Koroške, ko se je skozi te kraje umikalo več kot 300.000 vojakov skupine nemških armad z Balkana skupaj z več kot 60.000 ustaši, četniki in drugimi okupatorjevimi zavezniki.

Praporščaki – 1. z leve Lojze Podobnik praporščak KO ZB Dragomelj. (Foto: Barbina Skok)

Slovesnosti se je udeležila tudi Valerija Skrinjar Tvrz, ki je bila šifrantka v operativnem štabu Šlandrove in Zidanškove brigade v času najhujših bojev na Menini planini. Takrat je bila stara komaj šestnajst let in pol. Poklonila se je pred spomenikom padlih soborcev in spregovorila udeležencem o neizmerni hrabrosti njenih tovarišev na čelu s komandantom štaba Francem Severjem Franto in jih navdušila s svojo pesmijo Menina planina, posvečeno temu boju.

Valerija Skrinjar Tvrz – šifrantka operativnega štaba Šlandrove in Zidanškove brigade v času bitke marca 1945 in Franci Gerbec, predsednik KO ZB Venclja Perka Domžale. (Foto: Irena Trampuž)

Slovesnosti so se udeležile tudi članice in člani združenj borcev za vrednote NOB Občine Domžale, Lukovica in Mengeš.

Avtor: Franci Gerbec

Tagi