Spominska slovesnost na Hrastovcu: “Pogumno so se uprli sovražniku”

Že vrsto let ob spominskem obeležju na Hrastovcu, ki je bilo postavljeno v spomin na borbo čete Kamniškega bataljona 7. avgusta 1941 proti okupatorju, vsako leto na prvo soboto v avgustu poteka spominska slovesnost, na kateri se s spoštovanjem in hvaležnostjo spomnimo prvih dni vstaje na območju domžalske občine.

Že pred desetletji se je Krajevna skupnost Dob odločila, da spomin na omenjeni dogodek vzame za osnovo svojega krajevnega praznika. Slovesnosti so potekale vsako leto, razen lani, ko je odpadla zaradi epidemije. Spomini so se obujali na različnih lokacijah, zadnja desetletja pa vsakoletna slovesnost poteka ob spominskem obeležju na Hrastovcu, prijetno tovariško srečanje pa ob prijazni Šuštarjevi domačiji na Spodnji Brezovici. Organizatorka slovesnosti je skupaj s Krajevno skupnostjo Dob Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Dob, Krtina.

Slovesnost so tudi letos polepšali praporščaki, pri obeležju ob državni in občinski zastavi pa je zaplapolala tudi zastava Krajevne skupnosti Dob. Med številnimi obiskovalci, ki so se udeležili slovesnosti, so bili tudi podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar, predsednica sveta KS Dob Marija Ravnikar, Robert Hrovat ter še mnogo drugi. Tradicionalno se je slovesnost začela s slovensko himno v izvedbi Mešanega pevskega zbora Turistično rekreativnega društva Turnše-Češenik, ki ga vodi Miran Pezdirc. Pevci in pevke so z odličnim izborom tako partizanskih kot drugih pesmi in kvalitetno izvedbo polepšali slovesnost. Letos so venec na obeležje položili Marija Ravnikar, predsednica KS Dob ter člana KS Dob Mojca Hafner in Janez Rom.

Z odličnim nastopom so se odlikovali tudi Domžalski rogisti, ki smo jim tudi ob tej priložnosti čestitali za letošnjo tridesetletnico delovanja, s harmoniko pa je slovesnost polepšal Tone Habjanič. S posebno pozornostjo so prisotni spremljali slavnostni govor Marije Ravnikar, predsednice sveta KS Dob, ki je ob pozdravu spomnila na pestrost življenja v KS, spomnila pa tudi na nekatere pomembnejše investicije v letošnjem letu. Vsem je zaželela prijetno soboto in jih povabila tudi na naslednjo prireditev drugo leto na istem mestu.

Slovesnost je povezovala Vera Vojska, recitatorji Kristina Brodnik, Maks Jeran in Jože Lončar pa so z besedo, pesmijo in razmišljanjem o preteklosti, povezani s sedanjostjo in prihodnostjo, obiskovalcem podali nekaj snovi za razmišljanje.

Prireditev se je zaključila s spoštovanjem in hvaležnostjo vsem, ki so prispevali k današnji samostojni in svobodni Sloveniji ter s skupno pesmijo »V dolini tihi«, ki je obiskovalce pospremila do prijazne Šuštarjeve domačije, kjer so udeleženci pustili svoje avtomobile. Druženje pa so vsi skupaj nadaljevali v Jamarskem domu na Gorjuši.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi