Solčavsko in Logarska dolina ponovno Dobrodošli v Domžalah

V soboto, 6. junija 2015, se je na tržnem prostoru v Domžalah s svojo kulinariko, turizmom, običaji in kulturo predstavila najlepša dolina v Sloveniji, Logarska dolina in Solčavsko.

Tako smo obiskovalci večnamenske ploščadi dobili veliko napotkov, če bi nas kdaj pot zanesla v to prelepo dolino, obdano z visokimi gorami ter z pestro lepoto in lepimi razgledi, bogato kulinariko in številnimi izleti. Center Rinka – večnamensko središče za trajnostni razvoj Solčavskega nam je na svoji stojnici predstavila Neža Kladnik, ki nam je nazorno povedala vse, kar smo želeli izvedeti o Logarski dolini, njeni lepoti in uživanjem, ter vsem, kar spada zraven, da se človek malo spočije od sivega betona in si obogati dušo in telo, ter seveda ob dobri kulinariki tudi želodec.

Center Rinka povezuje različne dejavnosti za trajnostni razvoj območja in prinaša nove razvojne priložnosti. Turistično informacijski center Rinka nas pričakuje v vasi Solčava, pet kilometrov pred krajinskim parkom Logarska dolina. Z objektom, ki bogati dušo in telo z raznimi prireditvami, upravlja Center Rinka – zavod za turizem in trajnostni razvoj Solčavskega, ki ga je ustanovila Občina Solčava. "Center Rinka je namenjen ljudem in organizacijam z idejo in željo po podjetniškem ali umetniškem ustvarjanju, medgeneracijskem druženju in ohranjanju dediščine, ki dajejo pomemben impulz trajnostnemu razvoju Solčavskega. V kletnih prostorih je urejena turistično informacijska točka za obiskovalce Solčavskega. Osrednjo celico predstavlja večnamenska dvorana za multimedijske predstavitve, predavanja, izobraževanja, seminarje, delavnice, gostujoče razstave ali manjše kulturne prireditve. Okrog dvorane je speljana krožna stalna razstava o življenju in naravi Solčavskega z naslovom Solčavsko – sprehod v naročje Alp, ki nas popelje na sprehod iz pra-bivališča v hišo, na dvorišče k lesu in ovcam, v gozd, k potoku, na gorsko trato, do skal in v gore. V pritličju je razstavno prodajni prostor za izdelke s Solčavskega in iz širšega okolja", je dejala Neža Kladnik.

Med prireditvijo, ki jo je tako kot vedno spretno vodila Tanja Vidic Goršak, nas je Neža presenetila z odličnim igranjem harmonike, ki je napolnil prireditveni prostor. Svoj prispevek pa je dodal vsestranski muzikant Janez Hafner, ki je brhki mladenki s svojimi inštrumenti pomagala in dodal piko na »i«.

Janez Firšt nam je predstavili Gostišče in muzej Firšt, ki se nahaja v osrčju Solčavskega na pragu Logarske doline, le 2 km od vasi Solčava. V objemu zelenih gozdov, vrhov Kamniško-Savinjskih Alp, gore Olševe in reke Savinje: "Tukaj več kot 135-letno družinsko tradicijo gostinstva nadaljuje že peti rod Firštovih. Med bivanjem pri nas se gostje lahko spotite v finski savni, za rekreacijo peš ali z gorskimi kolesi odkrivate številne lepote Solčavskega, planinarite ali izberete katero izmed številnih aktivnosti v okolici. Sprostitev, počitek in razvedrilo je našim gostom na voljo tudi v skrivnostnem Fidovem gaju. V gostišču in muzeju Firšt boste našli dve stalni razstavi. Razstava Potočka zijalka – zatočišče ledenodobnega človeka na Olševi je dopolnjena z multimedijsko predstavitvijo tega pomembnega paleolitskega najdišča. Razstavo Zdravje bolnikov – ljudsko zdravilstvo v Zgornji Savinjski dolini pa nadgrajuje naš Fidov gaj. Odkrijte na idilični gozdni jasi urejen vrt zdravilnih rastlin, raziščite čarobno Fidovo zijalko ter spoznajte skrivnosti ljudskega zdravilca, učenjaka in čudodelca Vida Strgarja – Fida". Na stojnici smo lahko kupili mesne izdelke od salam, savinjskega želodca ….

Kmetija Klemenšek, po domače na Klemenčem, ki leži na nadmorski višini 1145 m, je prvič omenjena kot samostojna kmetija že leta 1426. Skozi vsa ta leta je bila osnovna dejavnost gozdarstvo in živinoreja, danes pa se ukvarjamo še z izletniškim turizmom, imamo etnološko zbirko starih orodij … Na kmetiji Klemenče so pri kmečkih opravilih, ki so povezana z živinorejo, gozdarstvom, delom na polju »ta glavni« fantje: Štefan, Marko in ate Daniel". Mama Judita je »zakon« v kuhinji in pri vseh fazah pridelave in predelave mesnih in drugih domačih dobrot. »Obiskovalci velikokrat rečejo, kako lepo je pri nas, pravcati raj, ampak živeti tukaj na 1145 metrih nadmorske višine, pa le nebi, je življenje pretrdo. Mi smo radi tukaj na naši 90 hektarjev veliki kmetiji. Tudi na stojnici Klemenšek so nam ponudili mesne in mlečne izdelke.« je dejala Judita s kmetije Klemenče.

Marjeta Majnik iz Solčave je na stojnici razstavila svoja dela, ki ji lepšajo dni. Unikaten nakit kombiniran s filcem, obeski iz filca, vezenje planinskega cvetja na filc, laneni prtički obkvačkani z nitko in reciklirani izdelki so bogatili in krasili stojnico. Marjeta Majnik se je rodila v Solčavi in se po dolgih letih življenja drugje pred leti ponovno vrnila v svoj rodni kraj. Kupila je starejšo hišo, katere prenova se bliža koncu. V njej že deluje atelje Majnik, kjer ponuja svoje izdelke in sprejema ženske, ki se želijo naučiti ročnih del. Najraje izdeluje unikatni nakit in obeske za ključe, za lanene prtičke, katerih robove obkvačka z nitko pa je dobila certifikat. Po izobrazbi gradbenica, nato šivilja, vmes pa še marsikaj drugega, se z ročnimi deli ukvarja od otroških let. Njena prva učiteljica je bila mama, od selitve v hišo, pa pravi, da ljubezen do vezenja na filc ostalo v njej še od prejšnje lastnice. Hiša Majnik je njen cilj, pot do cilja pa uspešno premaguje. Poleg dela v ateljeju se ukvarja še s turističnim vodenjem, oboje skupaj pa želi povezati v celoto, ki ji bo zapolnjevala dneve. Priimek Majnik v starem solčavskem slovarju pomeni odmev.

Iz kmetije Ploder so nam na stojnici ponudili sire, jogurte, peciva in kruh, ki je bil še čisto sveže pečen. Iz peči je namreč ugledal luč sveta ob eni uri zjutraj. Ja, Marija Klemenšek in Mina Brdar sta nam predstavila dobro ponudbo na svoji stojnici.

Predstavil se je tudi Avto center Šubelj iz Jarš, ki nam je predstavil bogato ponudbo skuterjev in novih avtomobilov.

Da se je lepo slišalo po tržnem prostoru in še dlje v notranjost Domžal, je poskrbel Primož Košak, Pri Kavarni Florjan je dišalo po kavi in pijači, Gostilnica Ribič pa je poskrbela za morske dobrote, ki so napolnile tržni prostor. Za svojevrstno zabavo pa je poskrbel Janez Hafner, ki je z druščino presenetil z Abrahamovo predstavo, slavljenka pa je bila Edijeva žena Adrijana, ki se je te dni pridružila klubu petdeset. Zabave zato ni manjkalo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi