Slovesnost v spomin 83 žrtvam okupatorjevega nasilja 1941-1945 pri spomeniku v Zgornjih Jaršah

Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Jarše-Rodica, je v petek, 28. oktobra 2022, pri spomeniku NOB V Zgornjih Jaršah pred nekdanjo tovarno Induplati pripravila svečanost v spomin 83 žrtvam okupatorjevega nasilja 1941-1945.

Slovesnost v okviru krajevnega praznika Krajevne skupnosti Jarše-Rodica je bila posvečena 83 padlim borcem, aktivistom NOB, lagerašem, talcem ter žrtvam okupatorjevega nasilja 1941-45; v spomin na streljanje talcev 29. avgusta 1941 v Zg. Jaršah in na bitko Radomeljske čete na Golčaju, 28. oktobra 1941 z nemško policijsko enoto, kjer je padlo 10 partizanov, med njimi trije Jaršani.

Na spominski svečanosti so sodelovali predstavniki Krajevnega organizacije ZB za vrednote NOB Jarše-Rodica, praporščaki, častna straža domžalskega občinskega Združenja častnikov veteranov vojne za Slovenijo ter učenke in učenci OŠ Rodica ki jih je vodila Draga Jeretina Anžin.

Zbrane je nagovoril Franci Gerbec,  predsednik Krajevne organizacije ZB za vrednote NOB Venclja Perka, ki je v svojem govoru orisal potek tedanjih dogodkov, ki so pripeljale do likvidacij in streljanja talcev. Prav tako je poudaril, da se moramo vedno znova, ne samo spomniti, ampak tudi vsak na svoj način, koliko lahko, naredimo za to, da ne bo pozabljeno in da bomo tudi prispevali k temu, da se bomo boljše Slovenci med seboj razumeli, da bomo lahko skupaj živeli in da ne bomo ogrozili vsega tistega, za kar so tedaj žrtvovali svoje življenje.

Spomenik padlim v Zgornjih Jaršah, ki stoji pred nekdanjo tovarno Induplati, je naredil akademski kipar Drago Tršar in je posvečen 83. borkam in borcem NOB, internirancem in drugim žrtvam okupatorjevega nasilja v letih od 1941 do 1945.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: posnetek zaslona; Video: Gorazd Križanič

Tagi