Slovesnost ob svetovnem dnevu civilne zaščite v Centru za zaščito in reševanje Domžale

V četrtek, 9. marca 2017, je v novem javnem zavodu Center za zaščito in reševanje Domžale potekal sprejem ob svetovnem dnevu civilne zaščite. Slovesnost je pričela gospodična Nastja Omahen, ki je zapela slovensko himno.

Dogodek je povezoval Marko Hrovat, član Kulturnega društva Mlin – Radomlje, ki je najprej pozdravil vse prisotne. Zaščitno – reševalni sistem Občine Domžale obsega veliko društev, posameznikov in gospodarskih zavodov, zatorej je bil njegov nagovor kar obsežen:

»Lepo pozdravljen gospod župan Toni Dragar in gospa podžupanja mag. Renata Kosec. Pozdravljen tudi poveljnik Civilne zaščite Občine Domžale Mare Žagar, namestnik poveljnika Peter Gubanc in vsi člani štaba CZ Občine Domžale. Danes se nahajamo v novo ustanovljenem javnem zavodu Center za zaščito in reševanje Domžale, tako da lepo pozdravljamo direktorja zavoda Andreja Jarca in vse poklicne gasilce. Med nami so tudi predsednik gasilske zveze Domžale Stane Kovač, poveljnik Matjaž Merkužič, častni poveljnik Janez Breceljnik ter tajnik Stanko Grčar. Pozdravljam tudi predsednike, poveljnike ter predstavnike prostovoljnih gasilskih društev, ki predstavljajo pomemben steber zaščitno – reševalnega sistema: PGD Domžale – mesto, PGD Ihan, PGD Radomlje, PGD Jarše –Rodica, PGD Vir, PGD Homec, PGD Dob, PGD Študa, PGD Stob – Depala vas, PGD Pšata – Dragomelj, PGD Rova, PGD Žeje- Sv. Trojica in PGD Studenec. Poleg gasilcev pa lepo pozdravljam tudi predstavnike Slovenske vojske in Policijske postaje Domžale. Naslednji steber omenjenega sistema so prostovoljna društva, katerih predstavnike lepo pozdravljam danes med nami – Alpinistični odsek pri Planinskem društvu Domžale, Društvo za raziskavo jam “Simon Robič” Domžale, Kinološko društvo Domžale, Območno združenje Rdečega križa Domžale, Radioklub Domžale, Rod Skalnih taborov Domžale in Športno društvo Energija. Steber zaščitno – reševalnega sistema so tudi gospodarske družbe, zavodi in druge organizacija. Zatorej lepo pozdravljam tudi predstavnike Zdravstvenega doma Domžale, podjetja KPL d.d, Javnega podjetja Centralna čistilna naprava Domžale-Kamnik d.o.o., javnega komunalnega podjetja Prodnik d.o.o., predstavnike iz GP Hribar, gradbeništvo in prevozništvo, d.o.o.,, iz Eltekoma, iz IB-PROGRAM d.o.o., iz Varnost Ljubljana d.d., in iz Mercator d.d. Hipermarket. Prav tako pa lepo pozdravljeni iz Penzion – Gostilne Keber, Trgovine Pavli, Gostilne Repanšek in Gostilne Mngan, ter pozdravljen gospod Marjan Matej Sušnik, gospod Peter Korošec, gospod Marko Kotnik, gospod Igor Sobočan in gospod Janez Stele. Nazadnje pa pozdravljam še ključne može, ki sestavljajo enoto za podporo in tako skrbijo, da se stebri ne podrejo, če se malce pošalim.«

Sprejem ob svetovnem dnevu civilne zaščite je potekal v Centru za zaščito in reševanje Domžale.

Nato je na oder stopil novi direktor javnega zavoda CZR Domžale Andrej Jarc, ki je pozdravil obiskovalce v domu poklicnih gasilcev. Dejal je, da je vizija, da bi objekt CZR Domžale, ki ga Občina Domžale kupuje od podjetja Helios, v prihodnosti postal stičišče, ne le gasilcev, temveč pravi dom celotne civilne zaščite naše občine. Za njim je spregovoril tudi poveljnik civilne zaščite Občine Domžale Marko Žagar, ki je omenil začetke zaščitno – reševalnega sistema pri nas po osamosvojitvi. Izpostavil je dva ključna moža, ki sta poskrbela, za uspeh našega domžalskega sistema – namestnik poveljnika Peter Gubanc in nekdanji poveljnik civilne zaščite Franc Anžin. Za zaključek pa je citiral Cervantesa: »Biti pripravljen pomeni že napol zmagati.« Oba govorca sta tudi izrekla iskrene čestitke vsem prejemnikom letošnjega državnega priznanja civilne zaščite iz naše občine.

Poveljnik civilne zaščite Občine Domžale Marko Žagar.

Letošnji prejemniki priznanj so ekipa Prve Pomoči Civilne zaščite Občine Domžale, ki je prejela bronasti znak Civilne zaščite za že več kot 10 let uspešnega predstavljanja Občine Domžale na regijskih preverjanjih prve pomoči ter sodelovanja pri usposabljanjih drugih pripadnikov enot za prvo pomoč ter prispevka k boljši pripravljenosti celotnega sistem za zaščito in reševanje in pomoč. Njeni pripadniki prihajajo iz PGD Dob, PGD Studenec pri Krtini in PGD Vir ter sodelujejo tudi pri gasilskih intervencijah, pri katerih je potrebna prva pomoč ter gasilskih in občinskih zaščitno-reševalnih vajah. Bronasti znak Civilne zaščite je prejela tudi ekipa Prve pomoči Območnega združenja Rdečega križa Domžale za operativno delo in aktivnosti pri sprejemu beguncev v okviru ukrepanja Rdečega križa Slovenije. Gospod Rudolf Volčini, nekdanji član štaba Civilne zaščite, pa je prejel zlati znak za 20 let uspešnega upravljanja člana občinskega štaba Civilne zaščite ter vodenje poklicne gasilske enote CPV Domžale v okviru podjetja Helios Količevo. Sodeloval je pri vseh preventivnih in operativnih reševalnih ukrepih, vajah in akcijah, ki jih vodil Občinski štab za Civilno zaščito ter pri drugih dejavnostih za razvijanje in krepitev usposobljenosti in pripravljenosti poklicnih gasilcev ter drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč.

Na sami slovesnosti se zaradi pomanjkljivih informacij nismo zahvalili in čestitali tudi gospe Vesni Milojević, dr.med., iz Društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale, ki je prav tako prejela bronasti znak. Gospa Milojević je jamarka in zdravnica, članica medicinske ekipe Jamarske reševalne službe Slovenije. Članica Društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale je od leta 2015, jamarsko šolo pa je obiskovala julija 2016. Zadnji dan julija 2016 (31.7.2017) se je pripetila težka nesreča v zahtevni jami Primadona nad Tolminskimi Ravnami. Po spletu okoliščin zdravniki JRS niso bili dosegljivi za posredovanje na reševanju. Tako je vodja Reševalnega centra Ljubljana, prosil za pomoč zdravnico Vesno Milojević. Slednja je oskrbela poškodovanca v jami in ga spremljala med transportom po jami. Reševanje je trajalo 18 ur. Na reševanju je sodelovalo 9 članov DZRJ Domžale, od skupno 44 udeležencev. Gospe Milojević čestitamo za njen pogum in prejeto priznanje!

Pevski zbor poklicnih gasilcev Centra za zaščito in reševanje Domžale.

Sledila je glasbena točka, ki smo jo vsi z veseljem pričakovali. S svojim petjem nas je namreč ponovno razveselil Pevski zbor poklicnih gasilcev Domžale, ki je pod vodstvom zborovodje Primoža Leskovca zapel Ribari in Tri planike. Zatem je na oder stopil župan Toni Dragar, ki je prav tako najprej čestital nagrajencem. Izpostavil je pomen preventive in poudaril, da sistem zaščite ter reševanja v naši občini res deluje. Da smo lahko vzor drugim občinam in predvsem, da smo in moramo biti ponosni na naš sistem ter vse vključene posameznike.

Za konec pa je sledilo pravo presenečenje. Na oder so prišli mladi fantje in dekleta iz sKul banda, ki so zaigrali in zapeli Amy Winehouse: Rehab, Jessie J.: Mamma Knows Best, Lipps I. N. C.: Funky Town in Annie Lennox: I put a spell on you. Vsi obiskovalci smo bili navdušeni nad njihovim talentom, energijo in veseljem, ki so jo prinesli med nas. Z njihovim nastopom se je slovesnost končala, sledilo je še slikanje nagrajencev in druženje.

Naslednjič pa se bo velik del sistema srečal na zaščitno – reševalni vaji Domžale 2017, ki bo v četrtek, 6. aprila 2017. Kjer je volja, je pomoč!

Avtor: Urad župana, Občina Domžale
Tagi