Slovesnost ob dnevu državnosti je v letu 2021 potekala v Športni dvorani Mengeš

Na predvečer dneva državnosti, v četrtek, 24. junija 2021, je v občini Mengeš potekala osrednja slovesnost ob dnevu državnosti. Franc Jerič, župan Občine Mengeš, je v svoj nagovor zaključil z besedami: »Spoštujmo naš praznik in se zavedajmo njegovega pomena!« Na slovesnosti so bila podeljena tudi 4 občinska priznanja, ki so jih v letu 2021 prejeli gasilci in sicer zlato priznanje Občine Mengeš Peter Jemec, bronasta priznanja občine pa Milena Aleš, Andrej Bizjak in Boštjan Čebulj. Slovesnost ob državnem prazniku je zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe koronavirusa potekala v Športni dvorani Mengeš, ki so si jo udeleženke in udeleženci tudi ogledali. Program prireditve, ki ga je oblikovala Zveza kulturnih društev Občine Mengeš, je zaznamovala 21 letnica Veteranske sekcije Mengeške godbe in 46 letnica Moškega komornega zbora Mengeški zvon.

Slovesnost ob državnem prazniku je bila v občini Mengeš v preteklih letih sestavljena iz dveh delov, pohoda, ki se je začel v Topolah, nato je pohodnike pot vodila skozi Mengeš in Loko pri Mengšu na Dobeno, kjer je potekal drugi del, slovesnost s kulturnim programom in nagovori. V letu 2021, ko je bila slovesna akademija ob občinskem prazniku ponovno odpovedana zaradi ukrepov za omejitev koronavirusa, pa je slovesnost ob državnem prazniku potekala v Športni dvorani Mengeš. Franc Jerič, župan Občine Mengeš, je v uvodu povedal: »V letu 2021 smo se odločili za nekoliko drugačno slovesnost ob dnevu državnosti. Predvsem ker nismo praznovali občinskega praznika ter ker želimo Športno dvorano Mengeš približati vsem občankam in občanom, ne samo šolarkam in šolarjem ter športnim navdušencem, ki v njej trenirajo, ampak tudi drugim.« Župan je pojasnil tudi, da slovesnost zaznamuje tudi odprtje Športne dvorane Mengeš, ki je bilo najprej predvideno že v letu 2020 takoj po zaključku del, nato pa v letu 2021 za občinski praznik.

Na slovesnosti je nastopil Moški komorni zbor Mengeški zvon.

Franc Jerič, župan Občine Mengeš, se je v svojem govoru dotaknil naše skupne države, ki je sorazmerno mlada, pa vendar hitro prehodila prva tri desetletja: »Ponosni smo na samostojno državo, na vse naše dosežke – ne samo na športne – saj smo bili uspešni tudi na drugih področjih. Seveda bi si želeli več in bolje, pa vendar smo od ustanovitve do danes dosegli že veliko.« Župan pa se je v svojem nagovoru dotaknil tudi največjega projekta občine vse od osamosvojitve države, Športne dvorane Mengeš: »Športna dvorana Mengeš je v prvi vrsti namenjena učenkam in učencem Osnovne šole Mengeš, ki so jo začeli uporabljati v začetku šolskega leta 2020/2021. V marcu 2021 so jo začeli uporabljati tudi športna društva iz občine Mengeš, proste termine pa je najelo tudi nekaj skupin rekreativcev iz sosednjih občin. Ponosni smo, da je bilo v dvorani že organizirano tudi državno prvenstvo v namiznem tenisu.« Župan se je v nagovoru dotaknil tudi investicij v občini za prihodnje leto, ena večjih investicij je obnova Slovenske ceste od Gasilsko godbenega doma do križišča Pavovec. V fazi izdelave pa je tudi projektna dokumentacija prenove stare telovadnice v kuhinjo in jedilnico ter druge prostore, ki jih šola potrebuje za svoje delovanje. Franc Jerič, župan Občine Mengeš, se je na koncu govora posebej zahvalil: »Zahvala vsem, ki so bili v tako turbulentnem letu vključeni v življenje v občini, posebna zahvala vsem letošnjim nagrajencem, Mileni Aleš, Andreju Bizjaku, Boštjanu Čebulju in Petru Jemcu.« Po slovesnosti je sledil ogled Športne dvorane Mengeš.

Franc Jerič, župan Občine Mengeš, je v svoj nagovor zaključil z besedami: »Spoštujmo naš praznik in se zavedajmo njegovega pomena!«

Sledila je podelitev štirih občinskih priznanj, ki so jih v letu 2021 prejeli gasilci, in sicer zlato priznanje Občine Mengeš Peter Jemec, bronasta priznanja občine pa Milena Aleš, Andrej Bizjak in Boštjan Čebulj

Zlato priznanje Občine Mengeš bo v letu 2020 prejel Peter Jemec, ki že od leta 1980 deluje v PGD Topole, dejaven pa je tudi v Gasilski zvezi Mengeš in gasilski regiji Ljubljana III. Opravljal je številne funkcije znotraj društva in bil vrsto let član ekipe prve pomoči pri Štabu Civilne zaščite Občine Mengeš. Danes je Peter Jemec član Upravnega odbora Gasilske zveze Mengeš, kjer opravlja funkcijo predsednika Komisije za veterane in je član Komisije za veterane regije Ljubljana III.

Bronasto priznanje Občine Mengeš bo v letu 2020 prejela Milena Aleš, ki je že od leta 1975 članica PGD Topole, kjer kot članica Upravnega odbora opravlja funkcijo blagajnika. Poleg dela v gasilskem društvu je vključena tudi v mengeško balinarsko društvo in Društvo upokojencev Mengeš. V času prvega vala epidemije je s skupino upokojenk izdelovala zaščitne maske, ki so jih prejela vsa gospodinjstva v občini.

Bronasto priznanje Občine Mengeš bo v letu 2020 prejel Andrej Bizjak, član PGD Loka pri Mengšu, ki se je društvu priključil leta 1999 in od takrat opravljal številne funkcije in je prejel odlikovanja ter nagrade, svoje znanje pa prenaša tudi na mlajše generacije. Kot usposobljeni reševalec je tudi stalni član reševalne enote Jamarske zveze Slovenije. Udeležil se je tudi akcije ob potresu v sosednji Italiji.

Bronasto priznanje bo v letu 2020 prejel Boštjan Čebulj, ki se je društvu PGD Loka pri Mengšu pridružil kot pionir leta 1995. V društvi vse od leta 2013 pa do danes opravlja tudi funkcijo tajnika. Z znanjem s področja informatike v gasilstvu že vrsto let skrbi za spletno stran PGD Loka pri Mengšu. Je tudi član Kulturnega društva Antona Lobode iz Loke in Športnega društva Loka pri Mengšu.

Zato priznanje Občine Mengeš je prejel Peter Jemec, bronasta priznanja občine pa Milena Aleš, Andrej Bizjak in Boštjan Čebulj.

V drugem delu prireditve je Bojan Burnik, predsednik Veteranske sekcije Mengeške godbe, povzel zgodovino sekcije: »20 let je minilo od takrat, ko je vzniknila ideja, da bi starejši godbeniki svoje godbeno znanje še naprej gojili po dopolnjenih 50 let življenja. Bili smo prvi v Sloveniji, ki smo idejo tudi udejanjili. Danes stopamo že v 21 leto neprekinjenega delovanja. Glavni želji sta igranje in druženje, torej želja po zdravju in da se čim večkrat vidijo na vajah – vsak ponedeljek je naš večer.«

Veteranska sekcija Mengeške godbe vstopa že v 21 leto neprekinjenega delovanja.

Po nagovoru Bojana Burnika je Boris Selko, predsednik Zveze slovenskih godb, članom Veteranske sekcije Mengeške godbe podelil naziv ambasador godbeništva. Slovesnost ob dnevu državnosti se je zaključilo s pogostitvijo pred Športno dvorano Mengeš.

Avtorica: Tina Drolc; Foto: Vido Repanšek, arhiv Občine Mengeš

Tagi