Slovesnost ob 100 letnici delovanja PGD Pšata – Dragomelj

10. junija 1923 je bilo v gostilni pri Petrač na Pšati ustanovljeno Prostovoljno gasilsko društvo Pšata. 100 let je minilo, ko so pšaški možje sprejeli odločitev, da ustanovijo gasilsko društvo. Kajti vsaka nesreča v obliki požara ali druga elementarna nezgoda je v tistem času pomenila za gospodarja in kraj veliko in neprecenljivo škodo. Častitljiv jubilej društva je vsekakor priložnost, da se ob praznovanju obletnice gasilstva spomnimo na vse sokrajane, ki so stopili v gasilsko organizacijo z namenom pomoči in s tem morda nehote soustvarjali dediščino temeljev in stebrov organizacije – Prostovoljnega gasilskega društva Pšata – Dragomelj. Gasilsko društvo je bilo vsa leta vodilo javnega življenja njihovega kraja. Poleg poslanstva gasilstva je društvo pustilo neizbrisen pečat na področju kulturnega udejstvovanja, združevanja in interesnega povezovanja krajanov.

V soboto, 15. julija 2023, so gasilci PGD Pšata – Dragomelj 100 letnico delovanja obeležili s slovesno parado, v kateri so poleg domačih gasilcev sodelovali gasilci iz društev Gasilske zveze Domžale in pobratenih društev, narodne noše iz društev narodnih noš Domžale, Ihan in Pšata – Dragomelj, Godba Domžale, konjeniki iz Konjeniškega kluba Dragomelj ter gasilska vozila. Slavnostnega dogodka so se udeležili tudi predsednik Sveta regije Ljubljana III Slavko Jalovec, podpredsednik Gasilske zveze Domžale Anže Korošec, podžupan Občine Domžale Borut Ernestl, častni poveljnik Gasilske zveze Domžale Janez Breceljnik ter župnik Župnije Šentjakob Marko Jeromel.

Vodja povorke, ki je potekala od parkirišča pri mrliški vežici skozi Pšato do prireditvenega prostora pri prenovljenem gasilskem domu, je bil poveljnik PGD Pšata – Dragomelj Boštjan Muha, ki se je na raport in po odobritev starta povorke, do častne tribune pripeljal s starodobnikom. Vodja ešalona je bil Jure Nemec, vodja praporščakov Mirko Nemec, vodja mladine Žiga Kralj, vodja voznega parka pa Janez Stupica.

Po paradi je sledila slavnostna prireditev, ki jo je vodil Andrej Homar. Predsednik PGD Pšata – Dragomelj Miha Rožman je v svojem govoru opisal 100 letnico delovanja društva.

V nadaljevanju so zbrane nagovorili in jubilantom izrekli čestitke, podpredsednik Gasilske zveze Domžale Anže Korošec, podžupan Občine Domžale Borut Ernestl ter predsednik Sveta regije Ljubljana III Slavko Jalovec, ki je po koncu govora podelil priznanje za posebne zasluge PGD Pšata – Dragomelj. Značko pa je pripel na društveni prapor. V nadaljevanju je Jalovec skupaj s predsednikom PGD Pšata – Dragomelj Mihom Rožmanom podelil še priznanja. Gasilsko Plamenico II. stopnje je prejel Mirko Nemec, Gasilsko odlikovanje I. stopnje pa je prejel Marko Bolta.

Ob koncu slavnostne prireditve je župnik Župnije sveti Jakob iz Šentjakoba Marko Jeromel blagoslovil prenovljen gasilski dom in varuha pred ognjem in zavetnika gasilcev, svetega Florjana, ki ga je že daljnega leta 1993, v čast osamosvojitve in 70 letnice društva, na pročelju doma upodobil slikar Ivan Marinšek s Pšate.

Po slavnostni prireditvi je sledila gasilska veselica s tradicijo, na kateri je za zabavo in ples skrbel Ansambel Saša Avsenika. Na veselici je potekala tudi dobrodelna igra, na kateri so ugotavljali težo pršuta. Celoten izkupiček od prodanih srečk od te dobrodelne igre pa bodo gasilci donirali Društvu Vilijem Julijan za pomoč pri zdravljenju deklice Karoline.

Za konec pa še misel, ki jo gasilci že vsi dobro poznajo. “Ko človek združi izurjenost in predanost, mu pravimo profesionalec. Ko človek združi sočutje in skrb, mu pravimo prijatelj. Ko človek združi pogum in nesebičnost, mu pravimo junak. Ko človek združi vse troje: profesionalec, prijatelj, junak, mu preprosto pravimo gasilec.”

NA POMOČ!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro in Simona Pivar

Tagi