Slovesno odprtje Podružnične osnovne šole Ihan in Krajevne knjižnice Ihan

Ena največjih investicij letošnjega šolskega leta je zagotovo gradnja Podružnične osnovne šole v Ihanu, katere gradnjo je Občina Domžale pričela v septembru 2016. Nova šola bo otrokom olajšala pot v šolo, saj se jim tako ne bo več potrebno voziti v matično Osnovno šolo Domžale, ta pa bo pridobila nekaj prostora in se tako za nekaj časa izognila prostorski stiski.

Zaključek gradnje Podružnične osnovne šole Ihan, ki sta jo izvajala podjetji AS Primus d.o.o. in Riko d.o.o. se je končala ob koncu poletnih počitnic. Na Občini Domžale so povedali, da so dela potekala po predvidenem načrtu in v okviru začrtanega terminskega plana. V Ihanu je zrasel nov prizidek s knjižnico ter zunanjim igriščem. Obnovljena je tudi Šolska ulica, ki pelje mimo šole in zgrajeno avtobusno postajališče. Za potrebe delovanja šole je bila v bližini postavljena tudi nova transformatorska postaja TP Ihan šola in srednje napetostna povezava iz TP Ihan center.

Na podružnično šolo Ihan je vpisanih 213 učencev, od tega je iz matične šole OŠ Domžale odšlo 90 učencev. V pritličju prenovljene šole je svoje prostore dobila tudi nova krajevna knjižnica, ki poleg klasičnega gradiva ponuja tudi pester izbor družabnih iger ter didaktičnih igrač, ki si jih uporabniki lahko izposodijo na dom.

Slavnostno odprtje Podružnične šole Ihan in Krajevne knjižnice Ihan je potekalo v sredo, 20. septembra 2017. Prireditve, ki jo je vodil Boris Kopitar, so se udeležili župan Toni Dragar, podžupanja mag. Renata Kosec, direktorica Knjižice Domžale Barbara Zupanc Oberwalder, ravnatelj OŠ Domžale Uroš Govc, vodja Podružnične osnovne šole Ihan Marta Krabonja, svetniki in svetnice, častni občani ter številni krajani. V kulturnem programu so nastopili učenci POŠ Ihan.

Uroš Govc, ravnatelj OŠ Domžale je zbranim predstavil zgodovino šolstva v Ihanu ter se zahvalil županu in občinski upravi za uspešno izvedbo investicije. Vsem novim šolarjem pa je zaželel srečno in uspešno šolanje: »To je vaša šola, zato pazite nanjo in imejte primeren odnos do nje. Želim si, da bi bili tako kot naš župan, nekoč ponosni, da ste hodili v ihansko šolo. In verjemite mi, da boste v prihodnosti s ponosom govorili, da ste bili prva generacija v novi šoli. In še nekaj. To ni zaključek razvoja šolstva v Ihanu, to je nov začetek!«

Barbara Zupanc Oberwalder, direktorica Knjižnice Domžale, je v svojem govoru izpostavila citat: »Skrivnost je v knjigi. Knjiga je skrivnost. Knjiga kljub vsemu, kar je že bilo povedano, ostaja skrivnost, hkrati pa nam ob branju odkriva in razkriva nove svetove. Svetove domišljije, znanosti, modrosti in spomina. Knjiga je skrivno, a vendar tudi očitno orožje majhnih narodov. Knjiga predstavlja temelj naše kulture. Smo narod, ki je prevod biblije dobil v svoj jezik celo prej, kot angleško govoreči narodi. Ne pozabimo tega.« Med drugim, je tudi dejala, da je v Ihanu danes poseben dan. Poleg podružnične šole, svoja vrata odpira tudi krajevna knjižnica, ki je nastala kot plod prizadevanj posameznikov in skupin, ki jim branje veliko pomeni: »V Knjižnici se bodo ljudje lahko srečevali, izmenjavali mnenja. Nekateri bodo tukaj študirali, drugi le iskali gradivo. Verjamem, da bo knjižnica postala lokalno središče kulture ter bo zagotavljala temelje za učenje, od najnežnejših otroških let, do starosti. Mi se bomo trudili, da bo knjižnica kraj prijaznih ljudi. Prostor, ki bo ponujal sprostitev, druženje in učenje. Prostor, ki bo pomagal ohranjati našo kulturno identiteto in našo kulturno podobo.«

Župan Toni Dragar je na v svojem govoru najprej zbranim povedal nekaj o začetkih svojega šolanja v Ihanu. Nato pa dodal, da je zelo ponosen, da je v Ihanu skozi leta zrastel takšen šolski kompleks. »Danes odpiramo devetletko za naše otroke. Ta šola danes, takšna kot je, je plod dela občinske uprave. Prepričan sem, da boste zadovoljni, saj bomo danes, točno eno leto po položitvi temeljnega kamna, slovesno odprli novo podružnično šolo,« je ponosno povedal župan.

Več fotoutrinkov z odprtja si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič; Video: Miro Pivar
Tagi