Slovenske dobrote razveselile Domžalčane
V soboto je bilo kljub deževnemu vremenu ponovno veselo. Ta konec tedna smo namreč lahko na večnamenski ploščadi pri tržnici v Domžalah okušali in seveda tudi kupili značilne jedi večine slovenskih pokrajin.
Na stojnicah se je našlo vse; od mesnih, mlečnih in zdravilnih do lončenih izdelkov, pa domačega kruha in prave prekmurske gibanice.
Lončar Anton Nosan se nam je s svojo hčerko predstavil z gospodinjsko in okrasno keramiko. Na stojnici je bilo vse, kar si poželiš; majolke, sklede, skodelice za kavo, krožniki, modeli za peko potic, pa veliko okrasnih izdelkov od žvrgolečih ptic do piskajočih konjičev. Zelo lepi izdelki, nekatere, na primer majolke, poslikava z verzi ali z rožami njegova hčerka.
Družinska kmetija Olea je plod izkušenj preteklih generacij, ki so se že od nekdaj preživljale z delom na istrski zemlji, in sedanjih dveh generacij, ki te izkušnje nadgrajujeta z novimi znanji, predvsem na področju ekološke pridelave in dodatnih dejavnosti na kmetiji. Tako smo imeli priložnost kupiti razne izdelke iz oljčnega olja, oljčne namaze, oljčna olja z limono in lovorjevim oljem, olivno olje z rožmarinovim oljem, z baziliko, suhe fige v aromatiziranem oljčnem olju, čaje in čajne mešanice.
Kmetija pri Šuštarjevih se nam je predstavila z zelo lepimi česnovimi stroki, z tremi domačimi, starimi sortami fižola, ponujajo pa še tudi stare sorte jabolk, hrušk in sliv, od povrtnin pa še razen česna in fižola krompir, rdečo peso ter izdelke iz sadja kot so žganje, jabolčni kis, marmelade. Imajo pa edinstveno Brkinsko slivovko, ki je zaščitena z geografskim poreklom. Veliko povrtnin uspeva na tej domačiji pod Vremščico.
V neposredni bližini Kozine, na vrhu ene najlepših brkinskih vasi Slope, je turistična družinska kmetija Pri Filetu. Že dobrih 15 let jo vodila Sonja in Franc Jelušič, zadnja leta pa že pridno pomagata hčerka Tjaša in sin Tomaž. Gospodar Franc Jelušič kuha odlična domača žganja, med najboljšimi in najbolj prepoznavnimi sta brkinski slivovec in kraški brinjevec. Brinjevec je edinstveno žganje, pridobljeno iz brinovih jagod, nabranih na Krasu in v Brkinih. Kraški brinjevec ponosno nosi označbo zaščiteno geografsko poreklo. In kraški slivovec ter kraški brinjevec smo lahko kupili tudi mi na domžalski tržnici. Kupili pa smo lahko tudi brinovo olje ter Češpov kis, izdelan iz kraških sliv. Na stojnici pa se je našlo v ponudbi tudi rožičevo žganje in rožičev liker.
Slaščičarki iz Murske sobote iz Hotela Diana sta nam na stojnici ponudili pravo Prekmursko gibanico ter štrudl, v katerem so se bohotile naribana jabolka, mak ter rozine. Tako smo imeli tudi okus in pridih iz Prekmurja. Slaščičarna hotela Diana ima 40-letno tradicijo okusov. Svoje goste razveseljuje s slastnimi dobrotami, ki jih pripravljajo njihovi slaščičarski mojstri. Postrežejo vam z različnimi tortami, tradicionalnimi prekmurskimi dobrotami, z več vrstami sladoledov, sadnimi napitki in še in še. Del te ponudbe smo bili deležni tudi mi.
Na Solčavskem koncu na pragu Logarske doline, se v slikovitem naravnem okolju skriva tematski park Fidov gaj – Dediščina ljudske modrosti. Fidov gaj predstavlja izjemno zapuščino solčavskega zdravilca Vida Strgarja – Fida. Gostje iz Solčavskega so nam prinesli ter ponudili, zeliščne čaje, ognjičeva mazila, razna olja zdravilnih rastlin, ki jih je po travnikih na solčavskem polno. Z Firštove domačije v logarski dolini pa so nas založili z suhomesnimi izdelki iz domačih ter divjih živali.
Vinogradniška kmetija Dolc prihaja iz vinorodne vasi Drašiči, blizu reke Kolpe in meje s Hrvaško. Hišna tradicija pridelovanja grozdja in kletarjenja teče že od l. 1834, o čemer priča tudi letnica nastanka vinske kleti – »zidance«. Njena posebnost je v njeni gostoljubnosti – do danes njena vrata še niso bila zaklenjena, tako da bi popotnik moral iti žejen od Dolskih«, nam je povedala prijazna lastnica, ki se ukvarja razen z vinogradništvom še z peko domačega kruha, saj ga v domači krušni peči speče za večje prireditve tudi do 200 kilogramov in z izdelavo domačih rezancev iz različnih vrst moke, ki smo jih lahko tudi kupili, postregli pa so nas s pravo belokranjsko pogačo. Ni pa manjkalo Modre Frankinje, Chardonnaya ter Sauvignona, saj vsa ta vina pridelujejo v svojem vinogradu.
Ekološka kmetija in sirarstvo Konda z Dola pri Starem trgu ob Kolpi nam je ponudila domače ovčje sire, take navadne kot tudi dimljene in z poprom, skute, sadne jogurte.
Kljub deževnemu vremenu se je zbralo polno ljudi, ki so pridno kupovali dobrote Slovenije, pridelane z žulji pravih klenih kmečkih ljudi, ki ne vedo za osem urni delavnik, ampak se delo razpotegne čez cel dan.
Vido Repanšek iz Občine Domžale je spet imel dober občutek, kaj je Domžalčanom všeč in je povabil Slovenijo v malem na domžalsko tržnico. Želimo si kljub domači ponudbi na domžalski tržnici, še več takih uspešnih prireditev.