Slavnostno: Občina Domžale praznuje 65 let

19. aprila 1952 so bile Domžale razglašene za mestno občino. Zgodovinski praznik, razglasitev Domžal za mestno občino in še prej leta 1925 za trg, so v tistem času Domžalčani praznovali zelo slavnostno z namenom »dati duška veselju Domžalcev nad povišanjem rodnega kraja in poživiti jih k nadaljnjemu navdušenemu delu za procvit in napredek trga Domžale. Med številnimi prireditvami ob praznovanju občinskega praznika, ki so se že ali se še bodo zgodili v tem mesecu, je v torek, 18. aprila 2017, v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale potekala slavnostna seja, ki so jo obeležili s kulturnim programom, slavnostnim govorom župana Tonija Dragarja in podelitvijo plaket in nagrad Občine Domžale za leto 2017. Letos je Zlato plaketo prejel Pavel Pevec in sicer za dolgoletno prizadevno delo na področju kulture.

V polni dvorani Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, kjer je potekala slavnostna seja ob občinskem prazniku, so bili posebne pozornosti deležni letošnji nagrajenci in dobitniki priznanj Občine Domžale. Kot gostje so se županu Toniju Dragarju ter podžupanji mag. Renati Kosec, pridružili še častni občani dr. Miroslav Stiplovšek, dr. Velimir Vulikić in Peter Primožič, poslanec v Državnem zboru Kamal Izidor Shaker, občinske svetnice in svetniki ter ostali gostje.

Glasbeno-scenska prireditev je bila letos obarvana v znamenju "Pomladi". Zasnovo in program je pripravil Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Domžale, ki jo vodi Matej Primožič, v programu, ki ga je povezovala Tajda Lekše, pa so nastopili mladi domžalski umetniki: Maja in Mojca Požek (balerini), Ina Shai (pevka), Lena Oberwalder Zupanc (pevka), Roman Sarjaš (pianist), dijaki Srednje šole Domžale (mentorice: Katarina Hribar, Jana Lamberšek Starbek, Nuša Fujan) ter Foto kino in video klub Mavrica Radomlje (fotografije in projekcija).

V kulturnem programu je nastopila tudi domžalska pevka Ina Shai.

Slavnostni govornik, župan Toni Dragar je v svojem govoru dejal, da je 365 dni v letu res hitro naokoli in zopet smo se znašli v našem kulturnem hramu, da praznujemo rojstni dan naše predrage občine. Med drugim je omenil tudi nekaj pomembnih dogodkov, kot so pomembne prelomnice in obletnice določenih ljudi, društev ali skupnosti, ki pomembno oblikujejo in oblikujejo domžalski prostor. Med njimi je spomnil na jubilejna koncerta ob počastitvi 70 let obsegajoče glasbene zgodbe izjemnega domžalskega glasbenega ustvarjalca Tomaža Habeta. »Dva pomembna jubileja smo letos obeležili tudi izven naših meja. 40. rojstni dan Slovenskega društva Slovenija Rűti in 35 let uspešnega sodelovanja med Občino Domžale in Slovenskim društvom Rűti smo proslavili februarja na srečanju v Švici. Naši rojaki so vsa leta sodelovanja z delom in tudi pomočjo svoji domovini vedno znova potrjevali, da so njihove korenine v Sloveniji in da so nanjo ponosni ter ji tudi pripravljeni pomagati«, je dejal župan.

Po besedah župana smo ljudje taki, da radi praznujemo pomembne dogodke, med njimi je tudi rojstni dan občine, ki je nekaj posebnega, saj je to praznik vseh občank in občanov: »Pred leti smo imeli idejo, da bi morali naš praznik praznovati skupaj in tako je nastal je dogodek »Spoznajmo se, praznujmo skupaj«. To je dan, ko skupaj proslavimo naše skupno delo in vaš doprinos h vsemu, kar smo. Udeležba, ki je vsako leto pridobiva na ugledu, je tudi letos vključila kar 80 sodelujočih društev na stojnicah in več kot 350 nastopajočih na odru, kar dokazuje, da se občanke in občani strinjajo z našo idejo o skupnem praznovanju.«

V svojem govoru je župan omenil tudi številne druge prireditve in dogodke ter tudi na nove pridobitve, ki povezujejo in ustvarjajo prostor zadovoljnih ljudi. »Posebna pozornost današnjega večera pa pripada nagrajencem. To so ljudje, ki danes proslavljajo dolga leta trdega dela. Ob vašem uspehu vam iz srca čestitam in se vam zahvaljujem za vse dobro, kar ste storili za našo občino in naše občane. Hkrati pa vas pozivam, da se ne ustavite ob današnjem uspehu, temveč nadaljujete skupaj z menoj pri nadaljnjem razvoju naše občine«, je v svojem govoru še povedal župan in se obenem zahvalil tudi ustvarjalcem kulturnega programa slavnostne seje.

Prejemnik zlate plakete Pavel Pevec z županom Tonijem Dragarjem in Andrejo Pogačnik Jarc, namestnico predsednika Odbora za občinska priznanja, proslave in prireditve.

  • Zlata plaketa: Pavel Pevec – za dolgoletno prizadevno delo na področju kulture.
  • Srebrna plaketa: Branka Bečaj – za predano igranje v Simfoničnem orkestru Domžale – Kamnik.
  • Srebrna plaketa: Bogdan Šmon – za predano igranje v Simfoničnem orkestru Domžale – Kamnik in Godbi Domžale.
  • Bronasta plaketa: Društvo upokojencev Domžale – ob 70-letnici za uspešno delo na področju skrbi za starejše.
  • Bronasta plaketa: Lovska družina Domžale – ob 70-letnici za prizadevno skrb za divjad in okolje.
  • Bronasta plaketa: Slovensko društvo Slovenija Ruti – ob 40-letnici in 35-letnici sodelovanja društva z Občino Domžale.
  • Bronasta plaketa: Nevenka Unk-Hribovšek – za ustvarjalnost in prispevek k delu Folklornega društva Groblje.
  • Nagrada Občine Domžale: Klemen Bojanc – za športne uspehe v triatlonu.
  • Nagrada Občine Domžale: Družina Kozjek – za vsestransko glasbeno ustvarjalnost.
  • Nagrada Občine Domžale: Župnijska Karitas Ihan – za opravljeno humanitarno delo.
  • Nagrada Občine Domžale: Miha Ulčar – za prizadevno delo na področju informiranja in promocije.

Zahvala ekipi Domžalca, ustvarjalcem zgodb, ki povezujejo

Ob tej priložnosti se za prejeto nagrado Občine Domžale zahvaljuje tudi avtor teh vrstic. Še posebej gre zahvala vsem mojim sodelavcem za neizmeren vsakdanji trud pri ustvarjanju zgodb, ki povezujejo. Miro Pivar, Janez Ravnikar, Primož Hieng, Karin Božič, Uroš Juračič, Janko Hribar ter še številni drugi: »Hvala vam, da ste del zgodbe, ki se imenuje Domžalec«. Zahvala pa gre tudi vam drage bralke in bralci, ki nas redno spremljate. Mi vam obljubljamo, da se bomo trudili še naprej, da boste tudi v prihodnosti spremljali zgodbe, ki povezujejo!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič; Video: Miro Pivar
Tagi