Slavnostni dvig slovenske zastave ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Slamnikarskem parku

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale, Združenja Sever in Območno združenje slovenskih častnikov Domžale so v nedeljo zvečer, 26. decembra 2021, ob pomniku braniteljev slovenske samostojnosti v Slamnikarskem parku ob stavbi Občine Domžale slavnostno dvignili slovensko zastavo ter s tem počastili dan samostojnosti in enotnosti.

Veterani so v spremstvu praporščakov prinesli zastavo od paviljona do spomenika ter jo slavnostno dvignili. Ob dvigu zastave je bila v delni zasedbi prisotna tudi častna enota OZSČ Domžale, ki je s častno stražo ob prisotnosti praporov počastila dvig slovenske zastave.

Slavnostni govornik, predsednik Pokrajinskega združenja veteranov vojne za Slovenijo, Janez Gregorič, je najprej vse zbrane pozdravil, nato pa v govoru poudaril pomen osamosvojitve in kako so že pred stoletjem potekala prizadevanja po samostojni Sloveniji. Poudaril je tudi, kako je potekalo razoroževanje teritorialne obrambe v tistih časih pred osamosvojitvijo, pa do današnjih dni, ko bi lahko bili bolj enotni, pa na žalost nismo.

Izrečene besede imajo globok pomen. »Nekdanji pripadniki Teritorialne obrambe, ki smo pred enaintridesetimi  leti skupaj s policisti sodelovali v spopadih in razoroževanju nekdanje jugoslovanske armade, smo za novo domovino tvegali svoja življenja. Življenja za samostojnost, za lastno domovino po kateri so naši predniki hrepeneli več kot tisoč let. Niso razočarani nad tem, v kar so pred enaintridesetimi leti verjeli in tudi storili. Ponosni so na tedanje čase, ko je bila prisotna enotnost in skupna vera v zadani si cilj. Razočarani smo nad politiko, ki je v vseh letih samostojnosti naredila iz države vse drugo, kot pa nam je bilo takrat obljubljeno. Obljube, ki so jih dajali tedaj so se razblinile kot milni mehurčki, zato moramo na prihajajočih volitvah, ki bodo drugo leto, trezno premisliti, komu bomo dali svoj glas,« je povedal Gregorič.

V upanju, da pa vendarle pridejo boljši časi, so se skupaj podali na božično-novoletni koncert Godbe Domžale v Športno dvorano Domžale.

Na dan samostojnosti in enotnosti Slovenija in njeni državljani praznujemo razglasitev rezultata plebiscita, ki je potekal 23. decembra 1990, na katerem smo z visoko udeležbo in z veliko večino (88,5 odstotka vseh državljanov z volilno pravico) potrdili, da bo Slovenija samostojna in neodvisna država. Slovesna razglasitev, da hočemo biti samostojni, je potekala 26. 12. 1990. Na podlagi plebiscitne odločitve za samostojno Slovenijo je slovenska skupščina 25. junija 1991 uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi