Slavnostna akademija ob 70-letnici Društva upokojencev Domžale

Društvo upokojencev Domžale ni samo društvo, ampak je mesto, kjer se stekajo in uresničujejo različni interesi. Društvo nehote postavlja tudi merila za poseben način življenja in druženja. V dejavnostih, ki jih organizira, vsakdo zagotovo najde kaj zanimivega zase, ob ustvarjanju in uresničevanju programov pa se tkejo tudi prijateljstva.

Slavnostna akademija ob 70-letnici Društva upokojencev Domžale je potekala v četrtek, 28. septembra 2017, v Kulturnem domu Franca Bernika. Sedemdeset let je častitljivo obdobje delovanja prostovoljne, samopomočne civilne organizacije Društva upokojencev Domžale. Ustanovljeno je bilo daljnega leta 1947, kar je leto dni po ustanovitvi Zveze društev upokojencev Slovenije. Nič ni bolj humano in bolj srčno, kot je pomoč sočloveku. In prav to je poslanstvo DU Domžale. Skozi dolga leta obstoja so s prostovoljnim delom v dobrobit starejših ljudi, ki so zaradi pešanja moči in zdravja potrebni različnih oblik pomoči, prijateljstva in vključevanja v družbo. 

V pozdravnem govoru je Ferdinand Starin, predsednik DU Domžale, ki že 18 let vodi domžalske upokojence med drugim dejal: »Ob koncu vsakega leta, odkar opravljam funkcijo predsednika DU Domžale, me veseli, saj me zadovoljni obrazi članic in članov prepričujejo, da je vredno delati za prijetnejšo jesen življenja, katere delček preživljajo v našem društvu že sedem desetletij …«

Slavnostni govornik, Toni Dragar, župan Občine Domžale je v svojem nagovoru dejal, da je med številnimi društvi, ki v občini Domžale lepšajo življenja naših občank in občanov ter imajo dolgoletno tradicijo, tudi Društvo upokojencev Domžale: »Njihovi člani so že pred sedmimi desetletji spoznali, kako pomembno je druženje ljudi v jeseni življenja in kako potrebna je skrb, topla roka, nasmeh in pomoč posameznemu članu ali članici. Generacije društva so vsaka po svojih močeh organizirale aktivnosti, ki so pomagale njihovim članom, pa naj gre za skrb za socialno ogrožene, osamljene in potrebne pomoči, ali le za prijetne skupne trenutke različnih srečanj in druženj, kulturnih prireditev, kjer v okviru društva delujeta kar dva pevska zbora, na izletih ter v športu in rekreaciji. Članicam in članom Društva upokojencev Domžale čestitam ob 70. rojstnem dnevu in se hkrati zahvaljujem vsem generacijam društva za njihov prispevek k razvoju občine na vseh področjih. Srečno in lepo praznujte.«

Ob 70-letnici Društva upokojencev Domžale so se odločili za novi prapor, kot najvišji simbol društva, s katerim društvo predstavljajo na različnih slovesnostih, hkrati pa z njim na zadnjo pot pospremijo svoje umrle člane in članice ter se jim tudi na tak način zahvalijo za njihov prispevek k delu društva. Nov prapor so izdelali v mesecu septembru. Prapor je zelo lep in tudi v prihodnje ga bo nosil njihov praporščak, Franc Vodnjov, ki je že doslej skrbel za dosedanjega. Po blagoslovu novega prapora, ki ga je blagoslovil mag. Klemen Svetelj, domžalski župnik, je predsednik DU Domžale Ferdinad Starin slovesno izročil prapor v roke praporščaku, zatem pa je sledilo pobratenje z ostalimi prapori od prisotnih društev upokojencev iz drugih krajev. Pobratenje je potekalo ob igranju koračnice, ki jo je zaigral trobilni kvartet Godbe Domžale. Hkrati se zahvaljujejo največjim donatorjem, ki so omogočili nakup novega prapora, med njimi posebej Občini Domžale in županu Toniju Dragarju.

  

V kulturnem programu, ki ga je povezovala Draga Jeretina Anžin, so sodelovali Trobilni kvartet Godbe Domžale, Folklorno društvo Folklorna skupina Groblje, Moški pevski zbor Janez Cerar DU Domžale ter Ženski pevski zbor Stane Habe društva upokojencev Domžale. Oba zbora vodi Marika Haler. Predstavitev društva je ob vrtenju fotografij na projekcijskem platnu predstavila moderatorka Draga Jeretina Anžin. Sledila je podelitev priznanj in pozdravni govori predstavnikov društev upokojencev iz drugih krajev, nekaj besed pa je povedal tudi predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik, ki je skupaj s predsednikom društva upokojencev Domžale Ferdinandom Starinom tudi podelil priznanja. Ob jubileju pa je izšel tudi lep kronološki pregled delovanja društva, ki so ga strnili v Zbornik, "Naših uspešnih 70 let".

Društvo upokojencev Domžale se vsem sponzorjem, donatorjem in vsem, ki so kakorkoli pomagali v jubilejnem letu iskreno zahvaljujejo.

Tudi z naše strani se zahvaljujemo vsem požrtvovalnim prostovoljkam in prostovoljcem za vašo srčnost, saj s svojo dobro voljo in skrbjo za člane vnašate toplino ter zadovoljstvo številnim starejšim v njihova srca in domove.

Več fotoutrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Karin Božič; Video: Miro Pivar
Tagi