Slavnostna akademija ob 60-letnici PGD Jarše – Rodica

V letošnjem letu mineva 60 let od ustanovitve Prostovoljnega gasilskega društva Jarše – Rodica. Jarški gasilci so 5. junija 2024 jubilej najprej obeležili s slavnostno sejo v Kulturnem domu v Grobljah, na kateri so skupaj s stanovskimi tovariši iz sosednjih društev in gosti obudili spomin na njihovo prehojeno pot ter podelili priznanja društva in Gasilske zveze najzaslužnejšim. Osrednje praznovanje z gasilsko parado, slavnostno prireditvijo, na kateri bodo prevzeli nov prapor, ter gasilsko veselico bo potekalo v soboto, 8. junija 2024, ob 17.00 uri. Parada bo potekala od Osnovne šole Jarše do gasilskega doma, kjer se bo odvil protokol in nadaljevanje z veselico v šotoru, na kateri vas bodo zabavali Raubarji.

Slavnostne akademije Prostovoljnega gasilskega društva Jarše – Rodica, ki je posvečena 60. obletnici obstoja društva, so se poleg domačih gasilk in gasilcev udeležili tudi predstavniki okoliških Prostovoljnih društev iz GZ Domžale in GZ Mengeš. Akademije so se udeležili tudi gostje: poveljnik Javne gasilske službe občine Domžale Matjaž Merkužič, predsednik Gasilske zveze Domžale Matjaž Korošec, podžupan občine Domžale Borut Ernestl, častni predsednik PGD Jarše – Rodica Jože Ručigaj, direktor Centra za zaščito in reševanje Domžale Andrej Jarc, predstavniki pobratenih društev PGD Zagrad in Dobrovoljnog vatrogasnog društva Štaglinec, predsednik Sveta krajevne skupnosti Jarše Rodica Tone Košenina ter predstavniki vseh društev in organizacij v kraju. Prireditev je povezovala Martina Pogačar, za kulturni program pa so s slovensko in gasilsko himno ter pesmijo poskrbeli Moška vokalna skupina Adam Ravbar pod vodstvom zborovodje Petra Pogačarja.

Najprej so se s spoštovanjem spomnili vseh svojih pokojnih članov z minuto molka, zatem pa je predsednik PGD Jarše – Rodica Robert Koščak v slavnostnem govoru orisal delo PGD Jarše – Rodica skozi čas obstoja društva. 15. marca 1964 je dan, ki bo za vedno zaznamovan v njihovi zgodbi, saj je to dan, ko je bilo ustanovljeno PGD Jarše – Rodica. Tistega dne je osemnajst ustanovnih članov skupaj s podporniki začelo orati ledino društva. Iz nič so uspeli ustvariti organizacijo, ki temelji na tovarištvu in danes v njihovem kraju nekaj pomeni. Pogum, vztrajnost, volja in pripravljenost – to so vrednote, zaradi katerih so, delajo in nudijo pomoč na različnih področjih. Bistvo njihovega poslanstva in njihove etike je enakopravno sodelovati, graditi in ustvarjati, ne škoditi drugim ter vse opraviti kulturno, z znanjem in spoštovanjem. Za vse to se trudijo članice in člani PGD Jarše – Rodica, ki letos obeležujejo 60-letnico delovanja. Ponosni so na svoje delo in pogumni v svojih dejanjih. Predsednik Robert Koščak je predsedniško funkcijo prevzel leta 2013, v dobrih desetih letih pa so z veliko pomočjo lokalne skupnosti uspeli zaključiti največjo investicijo v zgodovini društva – prizidek k obstoječemu gasilskemu domu. V nadaljevanju je predsednik orisal delo operativne enote društva, o nakupu cisterne in vozila za prevoz moštva, o usposabljanju gasilk in gasilcev ter o delu z mladimi gasilci. Ob koncu se je zahvalil Gasilski zvezi Domžale, ki bdi nad vsem skupaj s svojimi komisijami, Upravnim in Nadzornim odborom ter Poveljstvom, ki vsem društvom v zvezi nudi primerno podporo pri izvajanju njihovih dejavnosti. Ni pa pozabil tudi na Center za zaščito in reševanje Domžale, ki vsekakor v naši lokalni skupnosti pomeni pomemben nadstandard, ki mu na koncu rečemo Javna gasilska služba Domžale.

V nadaljevanju sta pozdravni govor imela predsednik GZ Domžale Matjaž Korošec in podžupan občine Domžale Borut Ernestl. Ker letos mineva 60 let od ustanovitve društva, saj se je začelo z občnim zborom 15. marca leta 1964, je bogato zgodovino društva v sliki na projekcijskem platnu in besedi predstavil dolgoletni predsednik gasilskega društva Jože Ručigaj.

Predsednik GZ Domžale Matjaž Korošec, predsednik PGD Jarše – Rodica Robert Koščak in poveljnik PGD Jarše – Rodica David Lavrač so v nadaljevanju akademije izročili priznanja PGD Jarše – Rodica in GZ Slovenije. Za požrtvovalno delo in prizadevanje za napredek društva sta priznanje prejela poveljnik PGD Jarše – Rodica David Lavrač in predsednik PGD Jarše – Rodica Robert Koščak. Priznanja za veliki doprinos k uspešnemu delovanju PGD Jarše – Rodica pa so prejeli Silvo Kocjančič, Boris Razpotnik, Ivan Ladič, Jože Ručigaj, Janez Volf, Marjan Kepec, Anton Hribar, Franci Gerbec, Anton Furar, Jožica Narobe, Meta Klemenc, Ivanka Jug, Mihaela Smolnikar, Dragi Lebar, Antonija Kovač, Jožefa Cerar in Ana Hribar. Gasilsko odlikovanje I. stopnje GZ Slovenije je prejela Pavla Ručigaj, gasilsko odlikovanje II. stopnje GZ Slovenije sta prejela Franc Pirnat in Anton Ručigaj, gasilsko odlikovanje III. stopnje GZ Slovenije pa je prejela Antonija Kepec. Iskreno čestitamo vsem dobitnikom priznanj!

Podelili so tudi posebne zahvale PGD Jarše – Rodica za sodelovanje, podporo in pomoč pri svojem delu in delovanju društva tudi ostalim društvom.

Gasilstvo je humanitarna dejavnost, ki se je razvila iz želje pomagati drugim v požarih, poplavah ali drugih nesrečah. V teh časih, ko ljudje gradimo visoke betonske ograje, ko se zapiramo drug pred drugim, ko je današnjemu svetu velikokrat pomembno le lastno zadovoljstvo, ostajajo vrata vaše garaže dvignjena, vaše roke pripravljene za akcijo priskočiti na pomoč in vaša srca odprta za stisko sočloveka. Svet je, kakršen je… Kakšen bo, je odvisno od mene in tebe. Gasilstvo je življenje in naj tako tudi ostane. Če se ozremo v prihodnost gasilstva, jo vidimo v tem, da bo najštevilčnejša organizacija še naprej združevala vse generacije, pa tudi tiste posameznice in posameznike, ki so pripravljeni v našem prostoru narediti nekaj več.

In še povabilo jarških gasilcev na ostale slovesnosti ob 60-letnici društva: V petek bo ob 18. uri gasilska vaja na objektu podjetja Balažic Inox v Zgornjih Jaršah. V soboto ob 17.00 uri pa bo svečana parada in slovesen prevzem novega članskega prapora. Po tem pa bo vrtna veselica z ansamblom Raubarji. Pridite in praznujte z nami.

Na pomoč, v službi ljudstva dan in noč!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi