Skupaj na poti – Dobrodelni koncert Župnijske karitas Domžale

V petek, 27. septembra 2013, je v znamenju gesla »Skupaj na poti«, v Hali Komunalnega centra Domžale potekal dobrodelni koncert Župnijske karitas Domžale. Poti po katerih lahko pomagamo drugim je namreč mnogo, ena izmed njih je zagotovo tudi izvedba vsakoletnega dobrodelnega koncerta Župnijske karitas Domžale, kjer se nastopajoči glasbeniki in plesalci odpovejo honorarju, zbrana sredstva od prodaje vstopnic, donacij in sponzorstev dobrodelnega koncerta, pa namenijo za pomoč ljudem v stiski, ki jih je na žalost v teh težkih časih iz dneva v dan več.

Solidarnost, humanitarnost in skrb za sočloveka so plemenite vrednote, ki se jih moramo ljudje zavedati in delovati v skladu z njimi. Način kako, in koliko pomaga, je odvisen od posameznika. Tega se vsekakor zavedajo organizatorji, nastopajoči, donatorji, sponzorji in obiskovalci dobrodelnega koncerta, ki so s plemenito gesto pripomogli, da bo jutri za tiste, ki so pomoči potrebni, svet ponovno lepši.

Na dobrodelnem koncertu so nastopali: Vokalno instrumentalna skupina Deci, Ognjeni muzikantje, Škofjeloški oktet, Tvoj glas, Vita Peterlin in Klemen Stopar, Folklorna skupina Grosuplje, Trio Stopar, Stane Vidmar in Ansambel Zajc s Tjašo Hrovat. Prireditev je povezoval Janez Dolinar.

Domžalski župnik mag. Klemen Svetelj, je ob koncu dobrodelnega koncerta povedal, da v življenju radi tekmujemo, kje bomo prvi, kako bomo drug drugega prehiteli, vendar pozabljamo na to, da smo vsi na istem vlaku. Eni so mogoče kakšen vagon spredaj, spet drugi kakšen vagon zadaj. Ampak vlak gre v isto smer, z isto hitrostjo in vsi smo na njem.

Spomnil je na to, da v življenju mnogokrat pride trenutek, ko se življenje poigra z nami. Takrat ne samo, da moremo, temveč smo povabljeni, da stopimo skupaj. In ko enkrat to miselnost človek spravi v svojo glavo, v svoje življenje, potem ni več težko, kajti zavedamo se, da nihče ni sam, da so ob nas ljudje, ki so pripravljeni pomagati, tako da žrtvujejo svoj čas, svoj denar, svoja sredstva zato, da tistemu, ki v določenem trenutku najbolj trpi in mu je najtežje, lahko pomagajo in mu dajo smisel življenja. Ob tem je še povedal, da materialna stiska, ni tista, ki je najtežja. Težje je namreč biti sam in izgubiti smisel življenja. Takrat pomaga samo jasna beseda, topel pozdrav in roka, ki se nam ponudi v pozdrav. Prepričan je tudi, da lahko vsak izmed nas naredi kaj malega. Vsekakor pa tudi iz tega dobrodelnega koncerta, odhajamo domov bogatejši v smislu življenja.

Na koncu se je mag. Svetelj zahvalil vsem nastopajočim glasbenikom in plesalcem, Janezu Dolinarju, ki je povezoval dobrodelni koncert in ustvarjal rdečo nit celotnega večera, generalnemu pokrovitelju Slovenski družbi Petrol – Energija za življenje, sponzorjem, donatorjem in vsem, ki so prišli na koncert. Prav tako se je zahvalil tudi častnemu pokrovitelju dobrodelnega koncerta, Občini Domžale za pomoč karitasu skozi celotno leto.

Ob tej priliki se je zahvalil tudi Janezu Kastelicu in vsem njegovim sodelavcem Župnijske karitas Domžale, ki tiho in marljivo delajo v ozadju in so pogosto neomenjeni. Učinek njihovega dela pa občutijo predvsem tisti, ki so pomoči najbolj potrebni.

»Tako kot vedno obstajajo vsi, naj naša dobrota ne popusti in naj jo občutijo tisti, ki jo potrebujejo in najbolj hrepenijo po njej. Niso pomembne samo finance, veliko bolj je pomemben čas, prijazna beseda, topel nasmeh in stisk roke. To zmoremo vsi«, je še povedal mag. Svetelj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar, Miha Ulčar
Tagi