S slavnostno povorko in prireditvijo obeležili 800-letnico prve omembe kraja Dob

Tako daleč nazaj, leta 1223, se je pričela pisati zgodba o prelepem kraju, ko je bil Dob prvič omenjen in zapisan. V Krajevni skupnosti Dob so se odločili, da bo tako veličastna obletnica letos tudi njihov krajevni praznik.

Ta konec tedna v Krajevni skupnosti Dob praznujejo, ker so ponosni na njihovo zgodovino, na svoje prednike in na vse, ki so doprinesli k razvoju kraja ob sotočju Rače, Radomlje in Rovščice ter njegovih okoliških krajev, ki so danes združeni v Krajevno skupnost Dob. 25. 1. 1223 je Istrski mejni grof Henrik II na gradu Blagovna izstavil in s pečatom potrdil pergamentno listino, v kateri se prvič v zgodovini pojavi ime kraja Dob in se šteje kot najstarejši ohranjeni pisni vir, ki navaja kraj Dob.

V petek, 2. junija 2023, so na prostoru pred trgovino ob 800-letnici prve omembe kraja Dob županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, podžupan Občine Domžale Borut Ernestl ter predsednik Sveta Krajevne skupnosti Dob Marijan Smolnikar, posadili vrsto hrasta Dob.

Krajevna skupnost Dob je v sodelovanju z društvi KS Dob, OŠ Dob, župnijo Dob in posamezniki pripravila zanimiv program, kjer so se družili in se spominjali mejnikov iz preteklosti. Na ta dan si je marsikdo rezerviral čas in se udeležil praznovanja, ki so ga pripravili.

Program se je začel s povorko, ki je potekala od cerkve sv. Martina do gasilskega doma v Dobu. Na povorki, ki jo je povezovala častna občanka Vera Vojska, so sodelovali konjeniki z ranča pr´Osolet, zastavonoša Sandi Močnik, Godba Domžale, mažoretke iz Doba in Krtine ter domača društva. Tako so se v povorki predstavili Društvo narodnih noš iz Doba in Domžal, PGD Dob, PGD Žeje – Sveta Trojica, Kulturno društvo Jožef Virk Dob, Turistično- rekreativno društvo Turnše – Češenik, Športno – rekreativno društvo Konfin – Sveta Trojica, Športno – rekreativno društvo Žejan, Športno društvo Dob, Rdeči križ Dob, Župnijska Karitas Dob, Društvo upokojencev Naš Dom, Krajevna organizacija za vrednote NOB Dob – Krtina, Društvo mladih Dob, Jamarsko društvo Simon Robič, Klub borilnih veščin Domžale, Čebelarsko društvo Krtina – Dob, enota Pikapolonica Vrtca Urša ter Osnovna šola Dob.

Po povorki so se zbrali v pokritem šotoru na travniku pred gasilskim domom v Dobu, kjer so sledili nastopi pevskih zborov ter predstavitve kraja Dob skozi čas in oči osnovnošolcev OŠ Dob, predsednika KS Dob Marijana Smolnikarja in zgodovinarja mag. Blaža Otrina. Obiskovalci pa nikakor niso bili prikrajšani za glasbene nastope, za kar so poskrbeli Pevski zbor Rožmarin, Pevski zbor Turnše Češenik ter Duo Uroš in Tjaša. Prireditev sta vodila Karmen Cotman in Žiga Kosmatin.

Vse zbrane je pozdravil predsednik Sveta Krajevne skupnosti Dob Marijan Smolnikar in v nadaljevanju predstavil bilten, ki so ga izdali ob tej priložnosti. V Biltenu so spremno besedo napisali predsednik Sveta Krajevne skupnosti Dob Marijan Smolnikar, županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, dr. Jure Ferlež, župnik Župnije Dob, mag. Blaž Otrin, zgodovinar in arhivar pa je podrobno opisal 800 letnico prve omembe kraja dob. V biltenu so predstavljena tudi vsa društva, vrtci in šole, ki delujejo v okviru Krajevne skupnosti Dob. Zanimivo branje, presečna pa, da ima Krajevna skupnost Dob toliko društev, ki se ukvarjajo z veliko različnimi stvarmi.

Zgodovinar in arhivar mag. Blaž Otrin je zbranim predstavil svojo raziskavo o kraju Dob, v nadaljevanju pa je sledil kulturni program. Literarni prispevek o kraju Dob so podale učenke Osnovne šole Dob, najmlajši pa so pod mentorstvom učiteljic zapeli nekaj pesmic. V programu so sodelovale tudi članice medgeneracijske skupine Rožmarin, ki jih vodi Mojca Kerč ter Mešani pevski zbor TRD Turnše Češenik. Za konec sta Uroš in Tjaša zapela nekaj svojih pesmi, za čisti zaključek pa je sledila skladba Dan ljubezni, saj se imajo v Dobu vsi radi, prav tako vsi poprimejo za delo, kadar je potrebno. Naj traja še naprej takšna zagnanost.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi