S prazničnim koncertom Godbe Domžale počastili dan samostojnosti in enotnosti

V ponedeljek, 26. decembra 2022, je v Športni dvorani Domžale potekal tradicionalni božično-novoletni koncert Godbe Domžale, s katerim so počastili dan samostojnosti in enotnosti. Letos so obiskovalci lahko uživali v večeru najbolj znanih opernih arij in napevov. 

Pred začetkom božično-novoletnega koncerta so člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale, Združenja Sever in Območno združenje slovenskih častnikov Domžale ob pomniku braniteljev slovenske samostojnosti v Slamnikarskem parku ob stavbi Občine Domžale slavnostno dvignili slovensko zastavo ter s tem počastili dan samostojnosti in enotnosti.

Na dvigu zastave je zbrane nagovoril predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale Janez Gregorič, ki je med drugim povedal, da je praznik samostojnosti in enotnosti nastal iz velike enotnosti slovenskega naroda, da želi živeti v lastni državi. Imeti lastno državo po njegovih besedah ni tako enostavno. Vsi ljudje bivamo tukaj kot državljani Republike Slovenije, zato bodimo ponosni na to.

Letošnji božično-novoletni koncert obarvan z najbolj znanimi opernimi arijami in napevi

Tradicionalni božično-novoletni koncert že vrsto let ob dnevu samostojnosti in enotnosti organizirata Občina Domžale in Godba Domžale. Vsako leto za to priložnost godbeniki pripravijo skrbno izbran program, ki vsebuje skladbe vrhunskih ustvarjalcev. Na koncert pa vedno pripeljejo tudi kakšnega gosta. Letos so z dirigentom Gregorjem Vidmarjem v goste povabili sopranistko Mojco Bitenc in tenorista Blaža Gantarja. Z najbolj znanimi opernimi arijami in napevi so obiskovalce odnesli v praznično vzdušje. Program je povezovala Ajda Sokler.

Slavnostna govornica ob letošnjem dnevu samostojnosti in enotnosti je bila nova županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, ki je v uvodu svojega govora povedala, da smo pred več kot tremi desetletji doživeli izjemen in zgodovinsko najpomembnejši trenutek, ko smo se državljanke in državljani enotno in suvereno odločili, da bomo stopili na samostojno in neodvisno pot, da bomo vzpostavili državo, v kateri bomo vsi enako slišani, sprejeti, zastopani in kjer bomo imeli vsi enake možnosti za dostojno življenje. Mlada Slovenija je na neznano mednarodno-politično prizorišče vstopila optimistično, s pravo energijo ter samozavestno, saj smo jo ljudje – njeni državljani in državljanke – brezpogojno podpirali, zaupali in verjeli vanjo.

V nadaljevanju svojega govora je županja izpostavila, da se je v naslednjih letih marsikaj spremenilo, država se je počasi oddaljila od nas, v politiki so se prepogosto menjali glavni akterji in vse to je počasi slabilo Slovenijo. V ospredje so prihajale drugačne vrednote in načela – kapital, delovanje za lasten, zasebni interes, managerski prevzemi, utaje davkov, kopičenje denarja v davčnih oazah … Ob vsem tem se je umikala razprava o pomenu transparentnega delovanja, o nujno potrebnem boju proti korupciji, o zagovarjanju integritete, pristnosti, poštenosti in verodostojnosti. Obenem se je izgubljal posluh za temeljno vrednoto naše države in družbe – solidarnost, ko država posameznika ne prepušča usodi, ampak mu prisluhne in pomaga. Državljanke in državljani smo po besedah županje postali nezaupljivi, zmedeni in brez volje, da se povežemo in naredimo korak naprej ter obudimo takšno Slovenijo, kot smo jo želeli tistega decembrskega večera, ko smo enotni in brez dilem, pravilno odgovorili na vprašanje: Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?

“Ne glede na neljube odmike od začrtane poti, še vedno verjamem v Slovenijo! v nas ljudi, državljane, državljanke, občanke in občane in na prihodnost, v katerem bodo dejanja usmerjena k stalnemu izboljševanju življenja vseh nas ter k spoštovanju in negovanju medčloveških odnosov.

V preteklosti smo dokazali, da smo lahko enotni pri svojih dejanjih, povezani in odločni, da so odlične zgodbe rezultat medsebojnega spoštovanja, povezovanja, sodelovanja, da smo ljudje enakovredni, ne glede na funkcije, dosežke, priznanja … In da je na koncu pomembno zgolj to, kako se bomo počutili ob pogledu na naša dejanja in na svojo prehojeno pot. Četudi bomo pot prehodili z majhnimi, tihimi koraki, bodo ti koraki postali opazni v srcu mnogih … pri ljudeh, ki smo jim namenili toplo besedo, iskren objem, nasmeh, čas, da smo jim prisluhnili in pomagali po svojih najboljših močeh,” je svoj govor optimistično zaključila županja mag. Renata Kosec, ki je zbranim še zaželela, da praznike preživijo sproščeno, v družbi tistih, ki jih imajo najraje. In da novo leto pričakamo z optimizmom, dobro voljo in ciljem, da se še bolj povežemo in sodelujemo, saj bomo le tako lahko priča čudovitemu letu, ki prihaja.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Uroš Juračič, Simona Pivar

Tagi