Republika Prlekija ponovno na obisku v Domžalah

V soboto, 7. marca 2015, je ponovno zaživela večnamenska ploščad pri domžalski tržnici. Ponovno so se namreč pričele prireditve Dobrodošli v Domžalah, kjer bodo tudi letos gostili goste iz različnih slovenskih pokrajin. Obiskovalci pa bodo lahko spoznali njihove značilnosti v kulinariki, turizmu in običajih in še marsičem.

Obiskovalci, ki so to soboto prišli na prvo letošnjo prireditev Dobrodošli v Domžalah, so z vstopom na večnamensko ploščad pri domžalski tržnici vstopili v Republiko Prlekijo. Vonj po bograču pa je dražil brbončice. Glasba je napolnila osrednje Domžale, za kar so poskrbeli Künštni Prleki, godci na harmoniko in doma narejeni pripravni instrumenti.

Letos so se predstavile Terme Banovci, ki so obiskovalcem predstavili ponudbo term za vse generacije, ponudili pa so jim tudi prekmursko in prleško gibanico, sladki poljub. Kuhali pa so seveda tudi bograč. Unikat izletniška kmetija Belec se je predstavila z marmeladami, okrašenimi vrčki in lončki, krožniki, domačimi likerji ter z gradivom Republike Prlekije, katere predsednik je Milan Belec. Kmetija Stanko Munda se je predstavila z odličnim domačim bučnim oljem in pakiranimi bučnimi semeni. Kmetija in sirarna Perc Slavko se je predstavila z papriciranimi sirčki, domačim pečenim kruhom, mesninami, skuto, mlečnimi izdelki, ajdovo kašo, skratka z vsem, kar pridne roke pridelajo doma. Mesarija Jurša se je predstavila z mesom iz tünke, zaseko, ocvirki, več vrstami divjačinskih, govejih suhih salam ter ostalimi mesninami. Seveda so vse našteto obiskovalci lahko tudi kupili.

V Domžalah je dišalo po bograču.

Obiskovalci tržnice so se razveselili tudi Ribiča iz Izole; Edija, Adrijane in Vilija, ki so ob vonju bograča dodali še vonj po morskih jedeh, ki so jih z veseljem pripravili za obiskovalce.

Polna tržnica obiskovalcev, lepo vreme, glasba, kulinarika in srečanje starih prijateljev. Lepšega ne more biti. Organizator Vido Repanšek iz Občine Domžale je ob koncu dejal, da letos ponovno pripravljajo obilo dogodkov na večnamenski ploščadi pri domžalski tržnici. Že prihodnjo soboto se bodo predstavili domači rokodelci.

Dobrodošli v Domžalah je spretno vodila Tanja Vidic Goršak, ki je pred svoj mikrofon povabila tudi župana občine Domžale Tonija Dragarja ter predsednika Republike Prlekije Milana Beleca.

Za ozvočenje je poskrbel Primož Košak s sinom. Gregor Dekleva pa je skrbel za stojnice, klopi in mize. Avtorju prireditve Dobrodošli v Domžalah, Vidu Repanšku se je smejalo kar samo od sebe, saj se je dobro videlo, da je s prireditvami Dobrodošli v Domžalah zadel žebljiček na glaviček.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi