Ranljive skupine in sodelovanje med njimi

Alzheimer Caffe

V negotovem času, v katerem živimo, ranljivost ni zaželena. Rezervirana je za šibke in nemočne posameznike, ki jih pogosto spregledamo, čeprav jih srečujemo vsak dan. Z izrazom „ranljivi“ imamo v mislih tiste posameznike, ki so zaradi neke svoje lastnosti ali kombinacije več njih drugačni in izstopajoči. Brez dvoma jih ta drugačnost ovira tudi pri zaposlovanju…..

V organizaciji Doma upokojencev Domžale, Knjižnice Domžale, Spominčice – Alzheimer Slovenija, je v večnamenskih prostorih Knjižnici Domžale v torek, 13. februarja 2024, potekal pogovor v okviru Alzheimer Caffe, tema tokratnega pogovora pa je bila »Ranljive skupine in sodelovanje med njimi.« Projekt sta podprla Ministrstvo za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti in FIHO – Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Gostja tokratnega pogovora je bila Vesna Goršek, Društvo Verjamem vate, pogovor pa je potekal ob slikovni predstavitvi na projekcijskem platnu.   

Vesna Goršek je kot mama otroka s posebnimi potrebami čutila željo po povezovanju z drugimi starši s podobnimi izkušnjami. Vesna Goršek se že od vsega začetka trudi, da bi staršem, ki se jim ob rojstvu otroka s posebnimi potrebami običajno podere svet, pomagala z izkušnjami, jim nudila oporo. Gorškova se je povezalo z Alenko Žnidarič, prav tako mamo otroka s posebnimi potrebami, in ustanovili sta Društvo Verjamem vate. Ime mu je dala Vesnina hčerka Maruša. Vedno jim je bilo pomembno, da verjamejo v ljudi, da zmorejo – z njihovo podporo, zato se jima je zdelo ime za društvo zelo primerno. Graditi sta začeli na srečanjih za starše, saj menita, da je v prvi vrsti prav starše treba opolnomočiti za delo z otroki s posebnimi potrebami, da otroci lahko čim bolje napredujejo v skladu s svojimi zmožnostmi. Zanimanja ni bilo. Naslednji korak je bil prodaja na sejmih. Izpraznili sta omare in ponujali marsikaj, od oblačil, knjig do igrač. Prodajali sta skupaj z otroki s posebnimi potrebami. Ti so uživali v prodaji, v delu. Prišli sta na idejo, da bi lahko imeli trgovino z izdelki iz druge roke, v kateri bi ob pomoči prodajale osebe s posebnimi potrebami. Tako sta pridobili status socialnega podjetja.

Ustanovili sta podjetje »Naša trgovin’ca«. V njej so »delo« dobile predvsem osebe z motnjami v duševnem razvoju, ki so sicer v naši družbi najbolj zapostavljena skupina oseb s posebnimi potrebami. So edini, ki se jim vrata običajno zaprto že ob prehodu iz večinskega vrtca v večinsko osnovno šolo, kaj šele kasneje. V našem sistemu je zanje predvideno izobraževanje v posebnih šolah, torej ločeno od vrstnikov z značilnim razvojem, kar ni v duhu inkluzivne paradigme, ki jo zagovarja tudi Evropa. Kot je dejala gostja večera Vesna Goršek, so jim v Društvu Verjamem vate vrata na stežaj odprli. Sodelovati so začeli z Osnovno šolo Roje in njihovi učenci posebnega programa, v katerem lahko osebe s posebnimi potrebami ostanejo do 26. leta (po 18. letu se lahko vključijo v program, namenjen učenju za življenje in delo), so k njim začeli prihajati na prakso. Naša trgovin’ca je trgovina s posebno noto, saj v delo s pomočjo mentorjev vključuje osebe, ki se zaradi svojih značilnosti ne morejo redno zaposliti. Na ta način pridobijo možnost, da naredijo nekaj koristnega in spodbujajočega ter ovrednotijo svoje življenje, hkrati pa razvijajo svojo delovno sposobnost in kreativnost s spoznavanjem stvari v praksi. Ustanovili sta tudi blagovno znamko LUP, kjer izdelujejo in prodajajo odlične modne obleke in torbice ter druge izdelke iz Jeansa. Po besedah Vesne Goršek jim oblačila iz druge roke podarijo zveste stranke oziroma podporniki, skrbno jih pregledajo, očistijo, če je potrebno, popravijo in jih vrnejo v življenje. Zbirajo ženska, otroška in moška oblačila, igrače, knjige in nakit. Iz oblačil, ki niso za uporabo, v šivalnici Lup jeans, v kateri prav tako pomagajo osebe s posebnimi potrebami, naredijo popolnoma nove unikatne izdelke. Prisegajo na recikliranje in ponovno uporabo. Prihodek od prodaje je namenjen razvoju delovnih okolij v okviru društva za ljudi s posebnimi potrebami.

V društvu Verjamem vate jim jetako uspelo, kot socialnemu podjetju, združiti znanja iz socialnega podjetništva z načeli trajnostnega delovanja. Njihovo poslanstvo je skrb za okolje in za ranljivejše skupine ljudi. Delovna mesta, ki jih ustvarjajo so individualno prilagojena vsakemu posamezniku. V delovni proces vključujejo tudi sedem mladih z motnjami v duševnem razvoju, ki obiskujejo njihov Dnevni center. Delajo v njihovih trgovinah in tudi v Domu upokojencev, v Knjižnici Domžale in tudi v Galmi Homec. Izredno so ponosni, da imajo tako srčno društvo – Društvo Verjamem vate – v domžalski lokalni skupnosti. Društvo si že enajst let zares prizadeva, da bi vsi drugače ravnali z  ranljivimi skupinami, predvsem z otroki, da bi jim namenili posebno pozornost in jih karseda vključili v vsakdanje življenje. To je Vesni in Alenki ter ostalim zares uspelo. Z društvom odlično sodeluje tudi Občina Domžale, sofinancirajo njihov program in navdušeni so, ko se srečajo. Kot je dejala Vesna Goršek, so pri njih zaposleni iskrene, zadovoljne osebe, všeč jim je, ko zastavijo kakšno vprašanje, nič ne ovinkarijo in v tem so čudoviti. Pa še to: so skromni, zadovoljni z malimi stvarmi – s toplim objemom in prijetnim pogovorom.

Avtor: Miro Pivar; Foto/video: Simona Pivar

Tagi