Prvi Domžalski bolšjak popestrili starodobniki

Občina Domžale je na pobudo občank in občanov pripravila novost – Domžalski bolšjak, ki bo v Češminovem parku v Domžalah potekal vsako tretjo nedeljo v mesecu, od 9. do 13. ure. Prvi bolšjak, ki je bil zaradi slabega vremena pred tednom dni prestavljen, je potekal v nedeljo, 23. aprila 2023. Češminov park se je prelevil v pravo tržnico starin, saj se je ploščad spremenila v razstavno-prodajni prostor, kjer so prodajalci s svojimi predmeti, ki so jih postavili na ogled, obiskovalce popeljali v čudovit svet preteklosti, ki v nas prebudijo prijetna nostalgična čustva in nas spomnijo na vse tiste zares posebne trenutke.

Takšni sejmi so primarno sicer namenjeni zbirateljem, starinarjem, ljubiteljem starin ali samo nostalgikom, vendar tam najde vsak kakšno zanimivo stvar, za kar poskrbijo dobro založeni prodajalci, ki se na takšne izdelke resnično spoznajo. Čar bolšjega trga je ravno v tem, da nikoli ne veste, kaj boste lahko tokrat našli tam. Seveda se lahko sejma udeležite s seznamom, sicer je pa bolj verjetno, da se bodo ob najdbi porodile nove ideje. Bolšji sejmi so za nekatere kupi nepotrebne ropotije, za druge pa prava zakladnica starinskega materiala. Številni iskalci zanimivih in posebnih kosov starin so pripravljeni za želeni predmet obiskati tudi tuje bolšje sejme, a to ni vedno potrebno, saj je že obisk kakega bolšjega sejma v Sloveniji pravo doživetje.

Kot so povedali v Službi za turizem Občine Domžale, je prvi Domžalski bolšji sejem, na katerem je bilo deset razstavljavcev, podobno kot oranje ledine, da se razstavljavci starin opogumijo in se jim pridružijo na naslednjih sejmih.

Na prvem Domžalskem bolšjaku so se obiskovalcem pridružili tudi člani Kluba starodobnikov Soteska, ki so s svojimi starodobnimi vozili privabili veliko število družin, ki so si prišli ogledat stare, a obnovljene avtomobile, ki so se vozili po naših cestah pred štiridesetimi, petdesetimi in celo skoraj stotimi leti. Tako so na svoj račun prišli vsi ljubitelji starin, saj so se sprehodili med razstavljenimi predmeti ponudnikov starin ter starimi avtomobili in obenem s prijatelji, sosedi in znanci prišli na sproščeno druženje v Češminov park.

Na prvem domžalskem bolšjaku smo lahko videli razne uporabne ali spominske predmete iz vsakdanjega mestnega ali podeželskega življenja, steklovino in porcelan, denar, kovance, razglednice, nakit in modne dodatke, prte, prtiče in drug gospodinjski tekstil, knjige, revije ter še veliko, veliko več.

Kdor ni bil zadovoljen s ponujenim, bo pa mogoče na drugem bolšjaku našel kaj za svoj okus.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi