Prostovoljno gasilsko društvo Rova obeležilo 70 let delovanja

V letu 2024 Prostovoljno gasilsko društvo Rova obeležuje pomemben mejnik – 70 let delovanja. V ta namen so prejšnji teden organizirali vrsto dogodkov, s katerimi so počastili svojo dolgoletno zgodovino in se zahvalili vsem, ki so čez leta prispevali k razvoju in uspehu društva.

Praznovanje se je začelo v četrtek, 4. julija 2024, s slavnostno sejo ob 70. obletnici društva v čudovitem ambientu gostilne Pirc. Dogodek, ki bo ostal v zelo lepem spominu, so popestrili harmonikarji, plesalke in mlada pevka s svojimi nastopi. Zgodovino društva je predstavil dolgoletni poveljnik in predsednik društva Andrej Pavlič. Slavnostni govorci na dogodku so bili: predsednik Gasilske zveze Domžale Matjaž Korošec, podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Franc Bradeško, predsednik PGD Rova Tadej Šinkovec ter županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, ki je v svojem pozdravu dejala: “Vrednote družbe se spreminjajo, a občutek za sočloveka, sočutna pomoč in prostovoljstvo so globoko zakoreninjeni v naši lokalni skupnosti. Skupaj s Prostovoljnim gasilskim društvom Rova praznujemo te vrednote in ljudi, ki jih že 70 let živijo.” 

Praznovanje se je nadaljevalo v petek, 5. julija 2024, z Gasilsko-reševalno vajo Rova 2024 (sektor SEVER). V tem času je po vasi odmevalo več zvočnih alarmov, ki so opozarjali na vajo in vzbujali zanimanje med prebivalci. Naslednji dan, 6. julija 2024, se je odvila velika parada ob praznovanju 70-letnice PGD Rova. V nedeljo, 7. julija 2024, pa je pa je sledil vrhunec praznovanja – Velika gasilska veselica z Ansamblom Saša Avsenika, ki je privabila številne obiskovalce.

Velika gasilska veselica

Nedeljska velika gasilska veselica je bila prava poslastica in vrhunec praznovanja. Ob 17:30, tik pred začetkom dogodka, so se organizatorji pri postavljanju šotorov pripravljali na deževje, ki pa je kmalu ponehalo. Pri izvedbi veselice so gasilcem priskočili na pomoč tudi člani Turistično kulturnega društva Rova, ki so na družbenih omrežjih zapisali:

“Letos so nas rovski gasilci v okviru praznovanja njihove 70-letnice prosili za pomoč, zato smo na včerajšnji veselici prevzeli manjšo stojnico s pijačo. Ko smo se ob pol šestih popoldne zaradi naliva še stiskali pod streho šotora, si niti v najbolj drznih sanjah nismo predstavljali, kaj nas čaka.”

Obiskovalce je navdušil njihov edinstven koktajl jodl špric, ki je bil hitro razprodan. Postregli so jih tudi z okusnimi obloženimi kruhki. Gasilska veselica je bila več kot uspešna, saj je bilo dvorišče gostilne Pirc napolnjeno do zadnjega kotička.

Organizatorji se zahvaljujejo vsem, ki so s svojo prisotnostjo in pomočjo prispevali k nepozabnemu praznovanju. ”Hvala vsem, da ste skupaj z nami tudi letos spisali zgodbo, ki se je bomo še dolgo spominjali!”

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Tadej Majhenič, PGD Rova, TKD Rova

 

Tagi