Proslava ob Tednu Rdečega križa v Domu starejših občanov Kamnik

Od danes pa do četrtka, 15. maja 2014, poteka Teden Rdečega križa 2014 s sloganom »Moja rdečekrižarska zgodba – 70. obletnica ustanovnega zbora RKS«. Območno združenje Rdečega križa Kamnik je danes dopoldne v Domu starejših občanov Kamnik pripravilo tradicionalno proslavo v sklopu Tedna Rdečega križa 2014, ki se jo je udeležil tudi župan Občine Kamnik Marjan Šarec.

Kulturno dogajanje proslave so pripravile učenke in učenci Podružnične šole Nevlje, pod vodstvom štirih mentoric. 32 otrok je tako z venčkom ljudskih pesmi in plesov, branjem spisov ter recitacijami popestrilo dan starostnikov, ki se vsakoletnega srečanja zelo veselijo, saj jim učenci s svojo iskrivostjo in živahnostjo polepšajo dan, prikažejo svoje spretnosti in znanje ter spoznavajo življenje v Domu. Učenci Osnovne šole Frana Albrehta pa so za stanovalce Doma pripravili prijetna darila, ki so se jih stanovalci razveselili z velikim navdušenjem.

Zbrane je sprva pozdravila direktorica Doma Starejših občanov Kamnik Marija Rems, nato pa besedo predala županu Marjanu Šarcu, ki je ob Tednu Rdečega križa opozoril na 70. obletnico ustanovnega zbora Rdečega križa Slovenije ter pomen krvi za življenje in človeka. Med drugim je povedal, da je v današnjem času, ko se zdi, da živimo v izobilju, Rdeči križ najbolj oblegana organizacija, ki pomaga vsem, ki so odrinjeni na rob družbe, najbolj pa pomaga z organizacijo krvodajalskih akcij. Šarec je tudi opozoril, da je darovati kri za drugega plemenito poslanstvo in da je vesel, da je prireditvi z njimi Janez Repanšek, ki je to poslanstvo opravil že 168 krat. Na koncu se je Šarec zahvalil vsem, ki nesebično dajejo kri in še enkrat čestital Rdečemu križu ob 70. obletnici.

Doplačilna znamka in doplačilne vozovnice Rdečega križa Slovenije
Ob tej priložnosti Rdeči križ Slovenije izdaja 2.800.000 doplačilnih znamk in 25.000 doplačilnih vozovnic v vrednosti 0,17 evrov, ki bodo na voljo na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije in železniških in avtobusnih postajah. Na ta način zbrana sredstva bo Rdeči križ namenil za izvajanje humanitarnih programov v korist najranljivejših skupin prebivalstva. Učinkovitost porabe sredstev zagotavlja tudi razvejana in odzivna mreža območnih združenj Rdečega križa po vsej Sloveniji.

V letu 2013 so iz naslova doplačilnih znamk v Tednu Rdečega križa Slovenije zbrali sredstva v višini 378.435,69 evrov, iz naslova doplačilnih nalepk za vozovnice potniškega prometa pa 3.746,92 evrov.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Občina Kamnik
Tagi