Proslava ob 40. obletnici Osnovne šole Domžale

V letošnjem letu Osnovna šola Domžale praznuje okroglo obletnico, 40 let. V torek, 14. maja 2013, so s slavnostno proslavo obeležili 40. obletnico obstoja šole. Na proslavi so nastopili sedanji in tudi nekdanji učenci, saj iz OŠ Domžale prihaja kar nekaj uspešnih športnikov, gospodarstvenikov, kulturnikov in drugih intelektualcev. S svojo prisotnostjo so poskrbeli za prav lep dogodek, poln spominov, ki so ponovno oživeli. Proslave se je udeležil tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, ki je bil del svojega otroštva tudi sam učenec te šole.

Uroš Govc v.d. ravnatelja, je najprej pozdravil vse goste in udeležence proslave. Nato pa je povedal, da je v 40. letih obstoja šole, zapustilo šolske klopi več kot 2.600 učencev, ki so doživeli prav toliko različnih prigod. Poudaril je tudi, da so ponosni, da je med bivšimi učenci veliko takih, ki so uspeli na različnih področjih.

»Od jutra do večera na naši šoli potekajo dejavnosti in vse to nas povezuje z okoljem, s krajevnima skupnostnima, športnimi in kulturnimi društvi. Poleg zgradbe, ki že desetletja z nekaj spremembami pooseblja našo šolo, so največji pečat pustili bivši in sedanji učitelji. Velika večina med njimi se je in se še trudi, da bi dala kar največ znanja učenkam in učencem. Prav oni so najbolj zaslužni za odličnost šole in posledično za znanje, ki so ga posamezniki odnesli s seboj v življenje«, je povedal Govc.

Na koncu se je zahvalil vsem zaposlenim in učiteljem, ki so 40 let s svojo strokovnostjo in osebnostjo poskrbeli, da so učenci postali to kar so danes. Zahvalil se je tudi vsem ravnateljem: Milanu Flerinu, Vinku Cedilniku, Jožici Polanec in Branimirju Črnogorskemu in tudi vsem štiridesetim generacijam učencev, ki so preživeli v šoli velik del svojega otroška.

V nadaljevanju so v programu, v treh sklopih sodelovali tudi nekdanji učenci, ki so uspeli na različnih področjih. Pridružila pa sta se jima tudi nekdanja dolgoletna ravnateljica mag. Jožica Polanc in nekdanja učiteljica Ela Košir, ki sta v času svojega službovanja na šoli pustili velik pečat. Skupaj z voditeljem proslave Branetom Jermanom, so tako obujali spomine na čase, ki so jih preživeli na tej šoli.

V programu so sodelovali nekdanji učenci: Klemen Bauer, Peter Dokl, Tea Gregorin (predstavniki uspešne generacije ihanskih biatloncev), Boris Gorenc (nekdanji vrhunski košarkar), Primož Košak (predsednik TVD Partizan), Rajko Gerič (novinar in urednik), Tina Vrščaj (literarna kritičarka in pisateljica), Simon Brežan (nevrolog, zdravnik in družbenokritični bloger), Žiga Štiftar – Žygec (raper), Kristina Zarubica (evropska prvakinja v show dancu), Aleš Vaupetič (docent na Fakulteti za matematiko in fiziko), Andrej Andrič (pravnik), Božo Jašovič (ekonomist, nekdanji državni sekretar na finačnem ministrstu in nekdanji predsednik Uprave NLB), Toni Dragar (župan Občine Domžale).

V kulturnem programu pa so sodelovali: Mladinski pevski zbor, pod vodstvom mentorice mag. Špele Kasesnik, Ženski pevski zbor Stane Habe, pod vodstvom Marike Haler, Raper Žygec, Andrej Omejc in Peter Omejc (saksofon in klavir), najmlajši člani TVD Partizan, Luka Papež (violončelo), Otroški pevski zbor OŠ Domžale, pod vodstvom mentorice mag. Špele Kasesnik in Plesna skupina Sovice, pod vodstvom Tjaše Šuštaršič, Anje Slovnik in Mateje Grbec.

Med prireditvijo so podelili tudi priznanja najboljšim učenkam in učencem, ki so sodelovali v literarnem in likovnem natečaju "Šolski utrinki." Njihova dela pa so na ogled na razstavi v avli šole, kjer prav tako razstavljajo starejše knjige (pravljice in pripovedke), ki so jih učenci prinesli od doma.

Čestitke OŠ Domžale za njeno okroglo obletnico. Naj bo odličnost te šole in dobro znanje, ki ga podajajo, še naprej tista prioriteta, s katero se šola ponaša že 40 let. In ravno znanje je tisto, ki nam odpira vrata v globalnem svetu in tudi ena izmed svetlih točk, ki nas lahko reši iz težav v katerih smo se znašli.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi