Pred lipo samostojnosti na Homcu s tradicionalno prireditvijo počastili dan državnosti

Na osrednjem trgu na Homcu je v soboto, 24. junija 2023, potekala tradicionalno praznovanje dneva državnosti, ki so jo pripravili Krajevna skupnost Homec – Nožice, Krajevna skupnost Preserje, Župnija Homec, Župnijska Karitas Homec, Kulturno društvo Jože Gostič Homec, Skavti stega Homec 1, PGD Homec in Športno društvo Preserje. Slavnostna govornica je bila županja Občine Domžale mag. Renata Kosec.

Na predvečer praznika so se pred lipo samostojnosti v središču Homca zbrali, da proslavijo rojstvo slovenske države in da obeležijo enega najpomembnejših in nadvse prelomnih trenutkov naše zgodovine. V čast temu dogodku se tudi na Homcu že več kot trideset let zbirajo pod homško lipo samostojnosti. Letos mineva 32 let od trenutka, ko smo dokazali, da smo sposobni uresničiti tisočletne sanje, če nas povežejo medsebojno sodelovanje, solidarnost in zaupanje, če znamo stopiti skupaj. Dan državnosti nas povezuje in združuje v intimnih in kolektivnih občutkih, da imamo samostojno državo. Ta lep praznik simbolizira našo suverenost, samostojnost ter pravico do lastne poti in odločanja. Vsaka odločitev v zgodovini našega naroda je vplivala na to, da danes lahko stojimo skupaj in praznujemo.

Na prireditvi se je zbralo lepo število občank in občanov, med njimi županja Občine Domžale mag. Renata Kosec,  podžupan Občine Domžale Matej Primožič, predsednica KS Homec – Nožice Lucija Šarc in župnik Župnije Homec Tadej Ložar. V kulturnem programu je sodeloval Ženski pevski zbor Sirene pod vodstvom zborovodkinje Petre Grkman ter ob spremljavi kitarista Matije Jagra. Proslavo je povezoval Borut Jenko, predsednik Kulturnega društva Jože Gostič Homec.

V Uvodu je vse zbrane pozdravila Lucija Šarc, predsednica Sveta Krajevne skupnosti Homec – Nožice, pevski zbor je zapel nekaj pesmi, zatem pa je sledil slavnostni govor županje mag. Renate Kosec, ki je povedala, da ji je v veliko čas, da lahko zbrane nagovori na predvečer dneva državnosti, praznika naše države.

“Petindvajsetega junija je naša država sprejela ključne dokumente, od takrat pa je minilo že dvaintrideset let. Res, da smo relativno mlada, a v marsikaterem pogledu nadvse zrela država, tudi majna, a klub temu pomembna igralka na globalnem političnem parketu, lahko pa vzgled marsikateri državi, ki je mlajša ali pa šele na poti v neodvisnost. Neodvisnost je nasprotje samoumevnosti, je izborjena in odraz poguma pokončnih in vizije vztrajnih. Spominjamo se, kako smo ponosno in odločno stali pred svetom tistega dne, ko so sanje in s tem določena in konkretna prizadevanja dobila ime. Samostojna, demokratična in neodvisna Republika Slovenija. Spominjajmo se skupaj, kako smo stali na trgu republike, in vso vero v skupno prihodnost položili v tiste zvezde, ki še danes svetijo nad našim triglavskim vrhom. Danes so spet dovoljene sanje, zaradi tistega v več pogledih zgodovinskega jutri”, je med drugim dejala županja.

Po zaključku proslave je Borut Jenko, predsednik Kulturnega društva Jože Gostič zbrane povabil pred homški gasilski dom na gasilsko veselico.

Ob dnevu državnosti si iskreno čestitajmo. Veselimo se prihodnosti, ki je polna izzivov, a hkrati tudi priložnosti. Skupaj se zavzemajmo za prihodnost, v kateri bodo vse generacije lahko živele v miru. Skupaj se zavzemajmo za prihodnost, v kateri bodo vse generacije lahko živele v miru, blaginji in sreči.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi