Praznik Krajevne skupnosti Dob – slovesno na Hrastovcu

V gozdu Hrastje med vasema Brezovica in Laze je spomenik z napisom: »Na tem mestu je četa Kamniškega bataljona napadla nemškega okupatorja in mu prizadela velike izgube, sama pa je izšla iz borbe kot zmagovalec brez žrtev.«

Že vrsto let v spomin na borbo Kamniškega bataljona, katerega patrulja je že dni prej uspešno napadla nemško kolono na Želodniku, Krajevna skupnost Dob praznuje 7. avgusta krajevni praznik. Navadno ga v Dobu obeležujemo z vrsto različnih kulturnih, družabnih in športnih prireditev, ki so bila pretekli dve leti malo krnjena, bodo pa bogatejša naslednje leto, ko bomo praznovali 800 letnico prve omembe Doba.

Spominska slovesnost na Hrastovcu, ki vedno poteka prvo soboto v avgustu, je tudi letos privabila kar precej udeležencev, čeprav je bila isti dan spominska slovesnost tudi v Zlatem polju, kjer so se spomnili požiga zlatopoljskih vasi in Korena.

Letošnjo slovesnost 6. avgusta 2022 sta pripravili Krajevna skupnost Dob in Krajevna organizacija borcev za vrednote NOB Dob Krtina, v kulturnem programu pa so sodelovali: Pevski zbor Turistično rekreativnega društva Turnše Češenik pod vodstvom Mirana Pezdirca, tudi harmonikarja, in kitarist Urban Hribar, Domžalski rogisti in recitatorji Maks Jeran, Jože Lončar, Kristina Brodnik in Vera Vojska, ki je prireditev tudi vodila. Prisotni so bili tudi praporščaki, med gosti pa podžupan Občine Domžale, Marjan Ravnikar, in predsednica Občinske organizacije borcev za vrednote NOB Domžale, Marija Majhenič. Delegacija, v kateri so bili Marija Ravnikar, predsednica Sveta KS Dob, Jože Lončar, podpredsednik, in Janez Rom, blagajnik Krajevne organizacije za vrednote NOB Dob, Krtina, je položila venec k spomeniku, z minuto molka smo se spomnili žrtev vseh vojn, nato pa je v imenu Sveta Krajevne skupnosti Dob govorila Marija Ravnikar, predsednica, ki je po pozdravu prisotnih govorila o slovesnosti na Hrastovcu, ki dokazuje, da smo pripadni in složni ter poudarila, da je vesela in ponosna, da si krajani Doba vzamemo čas in smo prisotni na tem lepem dogodku, hkrati pa ponosni na kraj, v katerem živimo. Med aktualnimi novostmi v KS Dob je omenila nadaljevanje menjave salonitnih cevi za vodovod po programu v proračunu Občine Domžale, omenila je problematiko odstranitve bankomata, ki se rešuje, saj bodo predstavniki banke pomagali pridobiti vsa dovoljenja za dozidavo prostora za bankomat. V planu je še sanacija in prenova sanitarij v prostorih KS Dob. Predstavila je tudi prizadevanja za razširitev ceste, izgradnje pločnika in zagotovitve varne šolske poti na odseku hišnih številk Gorjuša 3, Gorjuša 32, do odcepa za Jamarski dom, kar naj bi bilo realiziralo do leta 2024, dopolnitev igral na prireditvenem prostoru v Turnšah in obnovitev vseh klopi ob sprehajalni poti ob reki Rači.

Vse številne prisotne je spomnila tudi na praznovanje 800 letnice prve omembe Doba v letu 2023, ki se je že začelo. Zahvalila se je članom Sveta KS za sodelovanje in pomoč, enako organizatorjem slovesnosti in njihovo skrb za spomenike, povabila vse, da sodelujejo v lokalnih volitvah – tudi kot kandidati za člane Sveta KS Dob, ter vsem čestitala ob krajevnem prazniku in jim zaželela prijetno praznovanje.

Ker precejšen del kulturnega programa je bil namenjen 100-letnici rojstva partizanskega pesnika Karla Destovnika Kajuha, veliko besed pa je bilo namenjenih tudi pomembnosti NOB ter želji, da tovrstne spominske slovesnosti ostanejo predvsem hvaležen spomin in ponos na vse borce, hkrati pa opomin, da se grozote vonj nikoli več ne ponovijo. Po slovesnosti so se udeleženci prijetno družili na tovariškem srečanju. V imenu organizatorjev slovesnosti na Hrastovcu iskrena hvala vsem nastopajočim, hvala pa tudi vsem, ki so uredili pot in okolico spomenika.

V počastitev praznika je v Dobu potekalo tudi tekmovanje v metanju podkev, kjer je med ženskami ekipami zmagala PGD Žeje – Sv. Trojica pred DU Naš dom Dob, pred Čebelami in ŠRD Konfin – Sv. Trojica. Med moškimi ekipami pa so bili enako najboljši metalci PGD Žeje – Sv. Trojica pred ŠRD Konfin Sv. Trojica, tretje DU Naš dom Dob, četrto mesto je pripadlo PGD Dob, peti pa so bili Čebelarji. Čestitamo.

Vera

Tagi