Postavili temeljni kamen za izgradnjo vrtca v Krtini

V sredo, 11. septembra 2013, so v Krtini postavili temeljni kamen za izgradnjo novega vrtca in razširjene podružnične Osnovne šole v Krtini. Dela, ki jih bo izvajal Razvojni zavod d.d. Trzin, se bodo pričela že v tem tednu, zaključila pa se bodo predvidoma avgusta prihodnje leto. S prvim septembrom 2014, bo nov vrtec sprejel 100 malčkov.

Slovesnosti postavitve temeljnega kamna za izgradnjo novega vrtca, so se udeležili župan Občine Domžale, Toni Dragar, podžupana, Andreja Pogačnik Jarc in mag. Lovro Lončar, direktor Občinske uprave, Edvard Ješelnik, ravnateljica OŠ Dob, Barbka Drobnič, direktor Razvojnega zavoda d.d. Trzin, Janez Končan, predsednik KS Krtina, Janez Avsec, nekatere svetnice in svetniki ter starši in osnovnošolci podružnične Osnovne šole Krtina. Zaradi slabega vremena je slovesnost potekala v prostorih podružnične šole. V programu so sodelovali učenci podružnične šole, Domžalski rogisti in šolski pevski zbor.

Kot je povedal župan Toni Dragar, je ta investicija verjetno ena izmed zadnjih investicij (novogradenj) v predšolsko vzgojo v domžalski občini. Saj bodo z izgradnjo novega vrtca v Krtini, zagotovili vse potrebe otrok po predšolskem varstvu. V zadnjih letih se je v občini Domžale zgradilo in razširilo kar nekaj vrtcev: vrtec v Domžalah (center), vrtec v Preserjah (sever), vrtec v Ihanu (jug), vrtec na Viru (sredina). Sedaj se bo pričela še gradnja vrtca v Krtini (vzhod). Le-ta bo potekala v dveh delih: do pomladi bo potekala gradnja z instalacijami, v mesecu maju bo potekalo notranje opremljanje, v juliju in avgustu pa bodo pridobivali uporabno dovoljenje. S prvim septembrom bo novi vrtec s šestimi novimi oddelki sprejel 100 otrok.

»Ko smo pred leti začeli s projektom izgradnje novih vrtcev, je bilo odklonjenih okrog 400 otrok, predvsem tistih v prvi (nižji) stopnji. Danes lahko s ponosom rečemo, da bomo z izgradnjo tega vrtca zagotovili vse potrebe otrok po predšolskem varstvu. V tem trenutku je bilo odklonjenih še 34 otrok prve starostne skupine. Druga starostna skupina pa je že lahko izbirala, kam gre lahko v vrtec«, je povedal Dragar. Ob tem se je še zahvalil vsem, ki so podprli projekt, ki je vreden 2,8 milijona EUR.

Direktor Razvojnega zavoda d.d. Trzin, Janez Končan je povedal, da bodo že ta petek pričeli z izkopom, nato pa do pomladi sledi pozidava. Ob tem se je krajanom tudi opravičil, ker bo zaradi gradnje v njihovem kraju sedaj malo več prometa. Ravnateljici in županu pa je za spomin podaril čeladi, ki ju bosta lahko uporabila, kadar si bosta prišla ogledat gradbišče.

Kaj vse bo vsebovala novogradnja v Krtini
Gre za gradnjo dveh objektov, ki bosta med seboj povezana s podzemnim hodnikom. Med objektoma bo asfaltirano igrišče. V prvem objektu, ki bo s hodnikom povezan z obstoječo šolo, bodo v prvem nadstropju dve učilnici, kabineta, zbornica in sanitarije, v pritličju pa razdelilna kuhinja, jedilnica in večnamenski prostor.
Drugi objekt bo namenjen predšolski vzgoji. V pritličju bodo trije oddelki, namenjeni otrokom prve starostne skupine s pripadajočimi prostori (večnamenski prostor, kabineti, sanitarije), v prvem nadstropju pa trije oddelki za kombinirano ali drugo starostno skupino s spremljevalnimi prostori.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Video: Miro Pivar
Tagi