Pomagajmo si med seboj! – 4. Dobrodelni gasilski koncert

V četrtek, 10. oktobra 2013, je v Hali Komunalnega centra Domžale potekal 4. Dobrodelni gasilski koncert, ki sta ga organizirala Gasilska zveza Domžale in Občina Domžale. Dobrodelnega gasilskega koncerta, ki je letos potekal pod dvema sloganoma »Veseli smo kadar lahko pomagamo tistim, ki so pomoči najbolj potrebni« in "Pomagajmo si med seboj!«, se je udeležilo veliko število obiskovalcev, kar kaže na to, da dobrodelnost še živim med nami.

Vsako leto v mesecu oktobru, ki je tradicionalno mesec požarne varnosti, Gasilska zveza Domžale in Občina Domžale organizirata Dobrodelni gasilski koncert. Zbrana finančna sredstva od prodaje kart in donacij, pa namenijo Skladu za družine socialno ogroženih gasilcev. Vabilu k nastopu se vsako leto zelo radi odzovejo številni glasbeniki, ki se odpovejo honorarju in na ta način pokažejo podporo gasilcem in gasilstvu.

Tudi letos so organizatorji poskrbeli za izredno zanimiv glasbeni večer, kjer so nastopili glasbeni izvajalci iz domačih krajev, mlade in obetavne skupine in tudi uveljavljeni ansambli iz vse Slovenije. Tokrat so na koncertu nastopili: Godba Domžale, ki je s svojim prihodom v dvorano, odprla koncert; mladi in perspektivni ansambel Joc band; vedno žurersko razpoloženi Gamsi; navihana dekleta, ki slišijo na ime Navihanke; ansambel Vasovalci iz Bele Krajine; Moški pevski zbor CPV Domžale, ki je edini pevski zbor v Sloveniji, sestavljen iz poklicnih gasilcev; Crveni lajbeki iz Koprivnice; odličen ansambel Roka Žlindre in ansambel Slovenski muzikantje, ki se je tokrat predstavil v skoraj čisto novi zasedbi.

Program je na hudomušen način vodila voditeljica Jasna Kuljaj, ki je poskrbela, da v dvorani ni manjkalo smeha in dodatne dobre volje. Seveda pa je sledilo še posebno presenečenje večera, saj je na oder prišla tudi primadona slovenske glasbene estrade, Helena Blagne, ki tokrat sicer ni prepevala, je pa občinstvu zaupala nekaj malenkosti o svojem trenutnem življenju. Marsikatero pikro na svoj račun, pa je slišala tudi Jasna.

Vsako leto se koncerta udeleži tudi delegacija in glasbena skupina iz pobratene Vatrogasne Zajednice, mesta Koprivnice in pobratene občine Koprivnica. Letošnjega koncerta so se udeležili tudi predsednik Gasilske zveze Slovenije, Jošt Jakša, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, Franc Petek in direktor Uprave za zaščito in reševanje RS, Darko But.

Predsednik Gasilske zveze Domžale, Stane Kovač je povedal, da vsako leto nastopajoči, organizatorji in številni obiskovalci dobrodelnega koncerta pokažejo, da jim ni vseeno za družbo v kateri živimo in predvsem, da jim ni vseeno za posameznike. Gasilcem in prijateljem gasilcem besede pomoč, solidarnost in odrekanje pomenijo veliko. »To niso le fraze in lepe besede, temveč dejansko pokažejo naš način življenja. Razumevanje sveta in naše zavedanje, da je potrebno sočloveku, ki ga je prizadela nesreča pomagati čim hitreje, ne samo z našimi rokami in materialom, temveč tudi z finančnimi sredstvi. To nam omogočajo zbrana sredstva na vsakoletnem gasilskem koncertu, ki jih namenjamo izključno za pomoč gasilskim družinam«, je poudaril Kovač.

    

V nadaljevanju je povedal, da so vsakoletni dobrodelni gasilski koncert za svojega vzeli tako gasilci, kot prijatelji gasilstva. Trenutno je na posebnem namenskem računu, od treh predhodnih koncertih zbranih 12.760 €.

Na koncu se je Kovač zahvalil županu, Toniju Dragarju in Občini Domžale, ki skupaj z gasilci sodelujejo pri organizaciji dobrodelnega koncerta. Zahvalil se je vsem nastopajočim, ki so se odrekli honorarju in pri tem prispevali pomemben delež, vsem donatorjem in vsem tistim, ki so pomagali pri organizaciji letošnjega koncerta. Prav tako se je zahvalil vsem, ki so z nakupom vstopnice za dobrodelni koncert, prispevali v gasilski Sklad.

Župan Toni Dragar, je povedal, da so se znova zbrali skupaj, da v prijetnem in sproščenem večeru naredijo dobro delo za vse občanke in občane, kadar bodo potrebovali pomoč. Povedal je, da so gasilci v letu, ki se izteka, ponovno dokazali, da so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. »Vaša volja, odličnost in pogum, vas odlikujejo in hvaležen sem vam za vsa vaša prizadevanja, trud in pomoč, ki jo nudite brez kakršnega koli pomisleka. Za svoje delo pa ne pričakujete nagrad ali pohval. Vaša želja, da pomagate, je v vaših srcih in tega se ne da naučiti in ne kupiti. Ponosen sem na vas in se vam v svojem imenu in imenu vseh občank in občanov iskreno zahvaljujem. Naj se vam povrnejo vsa vaša dobra dejanja v obliki posebnega zadovoljstva in sreče«, je poudaril Dragar.

V nadaljevanju je Dragar še povedal, da smo v življenju priča številnim nepričakovanim dogodkom, ki lahko zaznamujejo naša življenja. Da nas lahko naravne in druge nesreče presenetijo in čez noč se naš varen dom in mirno življenje spremenita v žalost, bolečino in obup. »Takrat ne boste sami. Mi bomo vedno z vami. Pomagali vam bomo in skupaj bomo našli pot iz stiske. Vedite, da je vsaka ovira premagljiva, še zlasti če nam ob strani stojijo dobri ljudje, ki so pripravljeni pomagati, pa naj bo to s spodbudno besedo, objemom ali drugim dejanjem. Današnji večer je vesel in plemenit. Nocoj ni prostora za sebičnost, danes so trenutki namenjeni dobrodelnosti. Hvala vam nastopajoči in obiskovalci, da ste nocoj z nami. Naj dobrodelnost živi še naprej«, je zaključil Dragar.

Seveda ne smemo pozabiti na organizatorje dobrodelnega koncerta, ki so imeli veliko dela, da se je vse izšlo tako kot se mora. Veliko zaslugo za uspešno organizacijo koncerta, sta imela tajnik Gasilske zveze Domžale, Stanko Grčar, ki je poskrbel za operativno pripravo koncerta in organizacijo ter organizacijski vodja koncerta, Vido Repanšek iz Občine Domžale, ki je poskrbel za program in nastopajoče. Pri operativni pripravi koncerta so sodelovali tudi številni gasilci in posamezniki, na pomoč pa so priskočili tudi nekateri donatorji.

Naj na koncu še dodamo, da je Moški pevski zbor CPV Domžale na včerajšnjem koncertu zapel Gasilsko himno, ki je bila prvič po drugi svetovni vojni slišana v živo. Več o tem, pa boste zvedeli kmalu, ko bomo na našem portalu predstavili Mešani pevski zbor CPV Domžale.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar, Miha Ulčar
Tagi