Poklicni gasilci CZR Domžale na široko odprli svoja vrata ter predstavili marsikaj zanimivega in koristnega

V petek, 21. oktobra 2017, je na Količevem, kjer domuje Center za zaščito in reševanje Domžale potekal Dan odprtih vrat, na katerem so svojo opremo, vozila ter praktične prikaze predstavili poklicni gasilci. Obiskovalci so si lahko ob strokovnem vodenju ogledali opremo in vozila. Za najmlajše so pripravili gasilski poligon. Predstavili pa so tudi praktični prikaz posredovanja ob prometni nesreči ter prikaz uporabe gasilnika in gašenja začetnega požara ter orientacijo v zadimljenem prostoru.

Vsako leto v mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti domžalski poklicni gasilci na Količevem na široko odprejo svoja vrata, kjer si obiskovalci lahko ogledajo njihovo opremo in vozila, vedno pa pripravijo tudi praktične prikaze reševanja in gašenja ter pravilnega ravnanja ob začetnih požarih. Nikoli pa ne pozabijo na otroke, saj za njih vedno pripravijo otroški gasilski poligon. Letos so po besedah Andreja Jarca, direktorja CZR Domžale, pripravili štiri delavnice, na katerih so se lahko pomerili v gasilskih veščinah in sicer so sodelovali v treh starostnih skupinah: od 0 do 6 let, od 6 do 12 let in od 12 let naprej. Vsak sodelujoči je dobil poseben kartonček, na katerem je s sodelovanjem na delavnicah zbral štiri žige, nato pa prejel darilce, ki ga bo spominjalo na Dan odprtih vrat CZR Domžale.

Obiskovalci so si na Dnevu odprtih vrat pod strokovnim komentiranje poveljnika CZR Domžale Matjaža Merkužiča, ogledali kar nekaj praktičnih primerov, ki se nam lahko kaj hitro pripetijo v vsakdanjem življenju, s prikazanim pa so dali vedeti, da z ukrepanjem v začetni fazi dogodka lahko preprečimo veliko škodo in še pomembneje, rešimo lahko človeško življenje. Seveda so se v večini praktičnih prikazov obiskovalci pod nadzorom usposobljenih ljudi, lahko aktivno vključili v dogajanje na poligonu pred centrom CZR. Gasilci so tudi poskrbeli, da so se obiskovalci lahko posladkali s kostanjem, pražencem in ogreli s toplimi napitki.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič; Video: Miro Pivar
Tagi