Pohod po poti spominov NOB občine Domžale

Združenje borcev za vrednote NOB občine Domžale je v soboto, 28. novembra 2015, organiziralo pohod po poti spominov NOB občine Domžale, ki se ga je udeležilo 40 pohodnikov. Zbor je bil pri spomeniku posvečenemu »Borbi in delu« pri Pošti v Domžalah, ki je posvečen 922 padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja v občini Domžale ter delovnim zmagam, pot pa jih je nato vodila še do osmih spomenikov v Domžalah, Študi in Podrečju.

S pohodom »Po poti spominov NOB občine Domžale so pohodniki počastili vse padle žrtve okupacije in izdajstva, ki so se na naših tleh zgodila v času II. Svetovne vojne in tudi padle v osamosvojitvi Slovenije. Da pa ni ostalo samo pri pohodu, je pri vsakem spomeniku Vera Vojska na kratko predstavila pomen vsakega obiskanega spomenika in komu je le-ta namenjen. Da pa se je njena beseda dobro slišala in, da je pohodnike ob prihodu do posameznega spomenika pričakala prava partizanska pesem, je poskrbel Primož Košak. Podpredsednica Združenja borcev za vrednote NOB občine Domžale, Majda Zevnik pa je pri vsakem spomeniku položila nageljčke.

Na triurni poti so pohodniki slišali marsikaj o naši preteklosti in o ljudeh, ki so dali življenje za svobodo. Med drugim smo lahko tudi slišali, da je največ žrtev padlo zaradi izdaje in pod streli okupatorjevih sodelavcev – domačih izdajalcev. Slišali so tudi pričevanja nekaterih, ki so povedali, da je bilo za marsikoga, ki je bil tako ali drugače povezan s partizani ali osvobodilno fronto, velika večja verjetnost preživetja, če so ga prijeli Nemci, kot pa domači krvniki.

Zaključek spominskega pohoda, ki ga bodo izvedli vsako leto, po drugi trasi. Se pravi obiskati in se pokloniti žrtvam na vseh lokacijah v občini Domžale, kjer se nahajajo spomeniki, je bil na večnamenskem prostoru pri domžalski tržnici, kjer sta pohodnike čakala pasulj in topli napitek za kar je poskrbelo gostinstvo Kos. Da pa ni ostalo samo pri tem, je za dobro voljo poskrbel harmonikar Tone Malenšek. Janez Hafner pa je na način, kot ga zna samo on, recitiral Kajuhovo pesem.

Vera Vojska je udeležencem pohoda predstavila pomen vsakega spomenika in komu je le-ta namenjen.

Spomenik borbi in delu – pri Pošti v Domžalah
Spomenik borbi in delu stoji v parku pred Pošto v Domžalah. Posvečen je 992 borcem in žrtvam fašističnega nasilja v občini Domžale ter delovnim zmagam v boju za socialistično graditev. Spomenik je izdelal Tone Svetina, ki je prispeval tudi napis na zadnjo stan spomenika:
»Smrt je manjše zlo, kakor suženjstvo!
Kdo upa v boju, vztraja v uporu!
Kdor vztraja – zmaguje!«

Spomenik posvečen padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja v Domžalah – pri Gabrič na Kolodvorski ulici
Na kamnitem podstavku je pet kipov, ki upodabljajo upornika, borca, mater, interniranca in ubežnika iz nemškega taborišča. Spomenik je delo kiparjev Petra Lobode in Frančiška Smerduja. Odkrili so ga 15. avgusta 1954. Na podstavku spomenika je vklesana pesem Mileta Klopčiča.

Spomenik žrtvam vojne za osamosvojitev – Slamnikarski park v Domžalah
Spomenik žrtvam vojne za osamosvojitev se nahaja v Slamnikarskem parku pri občinski stavbi v Domžalah. Vsako leto meseca junija poteka tam tudi slovesnost, ki jo pripravi Združenje veteranov osamosvojitve Slovenije občine Domžale.

Spominska plošča na Godbenem domu
Na Godbenem domu je vzidana spominska plošča, posvečena trem padlim godbenikom. Ploščo je dala vzidati godba Domžale, odkrili pa so jo 9. marca 1954.

  

Spominska plošča na Godbenem domu

Spominska plošča na gasilskem domu v Študi
Na gasilskem domu v Študi pri Domžalah je vgrajena spominska plošča trem padlim borcem-gasilcem. Vzidati jo je dalo gasilsko društvo Študa in odkrilo 11. septembra 1955.

Spomenik talcem pri bistriškem mostu pod Šumberkom
Borci Mengeško-moravške čete so bili 1. septembra 1941 v zasedi na hribu Šumberk nad bistriškom mostom v Domžalah. V zasedo je padel nemški carinik, ki so ga smrtno zadeli. Zaradi tega so Nemci 3. septembra 1941 ustrelili deset talcev, med njimi tudi slovenskega slikarja Franca Goloba iz Prevalj.

Spomenik talcem pri bistriškem mostu pod Šumberkom.

Spomenik padlim aktivistom – pri Mostnarju pod Šumberkom – Podrečje
Spomenik je posvečen uboju treh aktivistov in sicer Franca Chwatala, Ignaca Hribarja ter Venclja Perka in se nahaja Šumberkom ob cesti Vir-Ihan. Uboj treh aktivistov OF je bilo maščevanje, ker so partizani nekaj dni pred tem ubili na domu v Biščah gospodarja Čada, ki je pred tem organiziral domobransko zasedo za tri partizane na njegovi domačiji. Komandant domžalske domobranske postojanke je v poslovilnem govoru na pogrebu Čada izjavil: »Preden bo sonce trikrat zašlo, bo tvoja smrt maščevana.«

Spomenik Stanki Varšek – Liji – pri vrtcu Urša
Spomenik iz betona v obliki cveta, posvečen Stanki Varšek – Liji, borki NOB, ki se je med vojno odlikovala po svoji aktivnosti, odgovornosti in predanosti načel NOB. Sodelovala je v odboru Zveze slovenske mladine, ki so že takoj po vzpostavitvi prevzemali vso težo ilegalnega delovanja z odgovornostjo. Zbirali so potreben material za naše partizanske enote, za ranjence in bolnišnice, ki so se tedaj že organizirale na večih mestih, samostojno so organizirali razne akcije proti okupatorju … Spomenik je bil odkrit leta 1978.

Nageljčki za Lijo.

Spominski park Toko
Na vrtu tovarne kovčkov in usnjenih izdelkov Toko Domžale, sedaj stanovanjsko-poslovnega objekta Krizant v Domžalah, stoji spominski kamen. Vanj je vzidana plošča, posvečena desetim padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja, ki so bili delavci nekdanje Zornove oziroma Okršlarjove tovarne. Pomnik je dala postaviti delovna skupnost, odkrili pa so ga 27. aprila 1959.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi