Osrednja slovesnost ob dnevu veteranov vojne za Slovenijo 1991

Veteranke in veterani, gostje in obiskovalci so se tudi letos podali na spominski in cvetoči majski GEOSS, kamor so kljub deževnim kapljam prihajali nasmejani. Večina državljanov samostojne Republike Slovenije nas ve, kako je imeti soseda ali sodelavca, kako je imeti sorodnika, kako je imeti nekoga, ki mu rečemo znanec, kaj pomeni imeti prijatelja. Le veterani in veteranke pa vedo, kaj pomeni imeti soborca. Nekoga, ki natančno ve, kaj se skriva v pripovedi, ki ji drugi lahko rečemo le anekdota. Nekoga, katerega pogum je nekoč podžgal tudi vašega in katerega spomini danes budijo tudi vaše. Nekoga, ki z vami deli občutje ob splošni ravnodušnosti do dogodkov leta 1990 in 1991, ki se povečuje z vsakim dnem od teh dogodkov. In danes je vaš dan, 17. maj, dan slovenskih vojnih veteranov 1991.

Osrednja slovesnost v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever je potekala v sredo, 17. maja 2023, na Geometričnem središču Slovenije. Začela se je s slavnostnim prihodom praporščakov ZVVS in ZPVD Sever, ki jih je vodil glavni praporščak ZVVS Dominik Grmek ter dvigom slovenske zastave. Slovesnosti so se poleg velikega števila veteranov vojne za Slovenijo 1991 iz vse države udeležili tudi visoki gostje: generalmajor dr. Ladislav Lipič, predsednik ZVVS, dr. Tomaž Čas, predsednik ZPVD Sever, brigadir Franc Koračin, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske, mag. Robert Ferenc, namestnik generalnega direktorja Slovenske policije, Damjan Petrič, direktor Policijske uprave Ljubljana, predstavniki Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije, Blaž Izlakar, župan Občine Šmartno pri Litiji ter Franc Rokavec, župan Občine Litija.

V imenu društva GEOSS  je zbrane pozdravil Miloš Kimovec, pohvale in čestitke pa je zbranim namenil tudi župan Občine Litija Franci Rokavec. Osrednji govornik je bil generalmajor dr. Ladislav Lipič, predsednik ZVVS, ki je v nagovoru poudaril pomen osamosvojitve, o preprečitvi razorožitve teritorialne obrambe, namenil pa je tudi nekaj pomenljivih besed o zadnjih nenavadnih dogodkih, ko nekateri zanikajo osamosvojitveno vojno, o sončenju namesto bitke za osamosvajanje, dezerterstvu, ukinjanju muzeja in tudi ukinjanje dneva žrtev komunističnega nasilja.

»Spominjamo se dneva, ko so pripadniki stalne priprave Teritorialne obrambe 16. občinskih štabov preprečili popolno razorožitev teritorialne obrambe. Spominjamo se tudi ostalih, ki so v dnevih do same osamosvojitvene vojne bili tisti, ki so iznašali tajno, ilegalno orožje in municijo JLA. To orožje pa smo iz Kočevske reke prepeljali po celotni Slovenije, ob teh dejavnostih pa nas je varovala takratna Slovenska milica. Takrat se je začela rojevati tudi ideja o tajni organizaciji, ki se je kasneje, meseca septembra tudi formalno poimenovala Narodna zaščita, kasneje pa Manevrska struktura narodne zaščite. Zato praznujemo 17. maj. Letošnje leto je za veterane vojne za Slovenijo jubilejno leto. Spominjamo se ustanovitve organizacije vojnih veteranov, ki je bila najprej poimenovana Združenje veteranov vojne za Slovenijo in nekaj let kasneje o zakonu o društvih preimenovana v Zveza veteranov vojne za Slovenijo, v občinah pa območna združenja veteranov vojne za Slovenijo,« je dejal generalmajor dr. Ladislav Lipič.

Program je odlično povezoval Ambrož Kvartič, popestril pa nastop pevke Marjetke Popovski ob spremljavi harmonikarja Mirana Pečenika ter članov Kvarteta Policijskega orkestra. Slovesnosti so se udeležili tudi praporščaki Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, Zveze društev in klubov MORIS, Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije, Zveze društev general Maister, Društva TIGR ter Zveze slovenskih častnikov.

Praznovanje Dneva veteranov 1991 so zaključili ob prijetnem druženju in obujanju spominov na aktivnosti za zaščito in obrambo samostojne in neodvisne države Republike Slovenije.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever od leta 2016 skupaj pri pomniku slovenskemu rodoljubu na Geometričnem središču Slovenije na Slivni pri Vačah pripravljata osrednjo slovesnost v počastitev Dneva veteranov vojne 1991. Datum praznika nas vsako leto vrne v leto 1990, ko je jugoslovanska armada začela izvrševati ukaz o premestitvi orožja slovenske Teritorialne obrambe v vojaška skladišča. To bi jo oslabilo, upognilo in izčrpalo. Takrat se je zaslišal odločen »NE«. Najprej pri pokončnih posameznikih. Nato v šestnajstih občinah, v katerih so orožje zadržali in tudi tistih, katerih orožje se je že mnogo pred zaostritvijo razmer hranilo v objektih jugoslovanske armade. Kasneje je temu sledilo organiziranje tajne varnostno obrambne organizacije, poimenovane Manevrska struktura narodne zaščite. Prav zaradi tega odpora je osamosvojitev in nastanek Republike Slovenije zgodovina svobode – saj je svoboda, ko rečeš NE. To je bil zametek vseh preostalih hrabrih dejanj, ki so nam omogočila, da smo junija 1991 organizirano pristopili k vsesplošni obrambi takrat rojene države Slovenije.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi