Osrednja občinska prireditev ob 27. aprilu – dnevu upora proti okupatorju

Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja občine Domžale ter Občina Domžale sta danes popoldne v Domu krajanov v Žejah, organizirala osrednjo občinsko prireditev ob 27. aprilu – dnevu upora proti okupatorju.

S prireditvijo so se spomnili na čas, ko je bila ustanovljena Osvobodilna fronta. Čas, ko so Slovenci pogumno nastopili zoper fašizem in nacizem. Bil je to čas pogumnih dejanj in močne volje slovenskega naroda, da  je kljub svoji majhnosti zbral pogum in se uprl proti veliko močnejšemu okupatorju.

Na prireditev so prišli še živeči borci, praproščaki in člani različnih različnih veteranskih organizacij, podžupanja Občine Domžale Andreja Pogačnik Jarc, poslanka Saša Kos, poslanec Robert Hrovat, časni občani občine Domžale ter mnogo občank in občanov, tako da je bila dvorana skoraj premajhna za vse. Slavnostni govornik je bil letos podpredsednik ZZBS Matjaž Kmecl.

Z uvodom so pričeli domžalski godbeniki,  ki so zaigrali slovensko in evropsko himno. Nato je vse prisotne pozdravila predsednica ZB NOB občine Domžale Marija Majhenič. Slavnostni govornik Matjaž Kmecl je v svojem govoru med drugim povedal, da danes praznujemo vzpon slovenske samozavesti in neubogljivega duha. Vse te vrline pa potrebujemo tudi danes, saj se soočamo s podobno nevarnostjo, ki se skriva v pogoltnem kapitalizmu.  

"Slovenskega uporništva ni mogoče potolči.  Ostajamo isti narod. Okupatorji in kapitalisti naj si obrišejo nos. Osvobodilna fronta je stalnica v nas. Ta narod je dovolj resen in zrel. Nezreli pa so tisti, ki delujejo razdiralno. Najtrajnejša in najglobja vrednost današnjega praznika, nas vodi iz preteklosti v prihodnost in to v jasni črti. Opozarja nas, da moramo verjeti vase, tudi ko je najhuje. Opominja nas, da za nas ne bo nihče storil nič, če ne bomo svoje usode držali trdno v svojih rokah. Kot v generacijah leta 1941. Osvobodilna Fronta je bila temeljna oblika demokracije – ljudske volje. Praznik življenske upornosti tega našega malega ljubega naroda – proletarca", je povedal Kmecl.

V kulturnem programu so sodelovali: Godba Domžale, pevka Nataša Loborec-Perovšek, ansambel Zajc, učenci OŠ Dob, Moški pevski zbor Radomlje. Prireditev je povezovala Draga Jeretina Anžin.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi