Ormož in njihove prleške dobrote ponovno razveseljevale obiskovalce domžalskega tržnega prostora

Večnamenska ploščad na tržnem prostoru v Domžalah je v soboto, 13. maja 2017, gostila drugi del Prlekije, katere središče je Ormož. Teden dni nazaj je bila v gosteh Republika Prlekija, to soboto pa Ormož z okolico.

V tem delu Prlekije, ki jo tvorijo Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi je mnogo dobrih in delavnih ljudi, ki se borijo za svoj vsakdanji kruh, zato ne preseneča, da je v njihovem Društvu kmečkih žena včlanjenih in tudi zelo dejavnih več kot 270 domačink, ki s svojimi spretnimi rokami prenašajo tradicijo nekdanjih ročnih del in pek peciva ter vse, kar sodi zraven h kmečkemu delu na mlajše rodove. Tam res skrbijo za vse, da ne bi šlo kaj v pozabo.

V soboto dopoldne je bilo na tržnem prostoru v Domžalah res nadvse veselo, za kar so poskrbeli ansambel Prlekija ter ljudske pevke iz Obreža, na stojnicah pa se je šibilo od dobrot in to od mesnih, tudi odojek je šel za med, do peciva, kruha, ročnih del ter tekočih zadev, to je dobrega belega vina več sort. Članice Društva kmečkih žena so obiskovalcem prikazale izdelovanje niti na kolovratu, izdelavo polstenih ali ficanih izdelkov. Spretne roke žena so izdelovale rože iz krep papirja, ki so bile na pogled kot prave, spletli so kočarice iz vrbovih vej, v zraku pa se je mešal vonj po pečenem odojku, kisli žüpi, kruhu, namazanem z domačo zaseko, na katero so položili narezano domačo čebulo. Z vsemi prleškimi dobrotami pa se je kosal tudi Edi iz gostilne Ribič iz Izole, ki je s svojimi morskimi dobrotami nadišavil južni del tržnega prostora. Poleg vsega naštetega je bilo na tržnem prostoru možno videti tudi art izdelke, energijske piramide, suhorobarja, okusna in lepa jabolka pa so kar vabila, da so jih obiskovalci nosili z zabojniki v avtomobile.

Ob zvokih glasbe so nekateri tudi zaplesali in vmes še zavriskali, da je bilo veselje. Da se je vse to dogajanje slišalo tudi izven meja tržnega prostora, je poskrbel Primož Košak, prireditev pa je vodila Tanja Vidic Goršak. Lepo vreme je pripomoglo k velikemu obisku, saj je bil tržni prostor poln obiskovalcev, ki so z zadovoljstvom okušali prleške dobrote ter jih seveda tudi kupili in z njimi okrasili svoje hladilnike.

Več fotoutrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Karin Božič; Video: Miro Pivar
Tagi